"Sprogimas" Čekijos aukštojo mokslo sistemoje  (5)

Pilzeno universiteto Teisės fakultetas dalijo diplomus ir mokslo laipsnius nė nestudijavusiems plagiatoriams. Kilus šiam skandalui Čekijoje pradėtas neregėto masto auditas - tikrinami visi, baigusieji visus universitetus nuo 2000 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Čekijos Pilzeno miesto Vakarų Bohemijos universitetas šį mėnesį atsidūrė neregėto skandalo sūkuryje. Paaiškėjo, kad jo Teisės fakulteto diplomai buvo įteikti studentams, kurie studijavo vos po kelis mėnesius, o dešimtys disertacijų tiesiog išgaravo iš šios mokslo įstaigos bibliotekos. Be to, nustatyta, kad daugelis darbų buvo plagiatai. Ar šie įžūliausios korupcijos faktai būdingi tik Pilzeno universitetui? Štai ką nori sužinoti Čekijos švietimo ministrė Miroslava Kopicova, pareikalavusi audito - tikrinami visi, baigusieji bet kurį Čekijos universitetą nuo 2000 metų.

Iš viso bus patikrinta daugiau kaip 315 tūkst. buvusių studentų. Audito išvadų laukiama po kelių mėnesių. Tik tada bus aišku, ar Vakarų Bohemijos universiteto skandalas yra pavienis atvejis, ar visa Čekijos švietimo sistema yra tokia korumpuota, kad niekas negalėjo nė įsivaizduoti.

Darbai išgaravo

Šiame Teisės fakultete daugiausia studijavo policininkai, valstybės administratoriai ir politikai. Kai kurie jų studijas baigė įtartinai greitai, nors paprastai tokie mokslai trunka mažiausiai penkerius metus.

Skandalas pratrūko rugsėjo 19 dieną, kai laikraštis "Lidove noviny" pranešė, kad Teisės fakulteto prodekanas Ivanas Tomažičius nuplagijavo savo disertaciją, kurią apgynė 2006 metais. Jo darbui vadovavo kitas fakulteto prodekanas Milanas Kindlas, o jį įvertino dekanas Jaroslavas Zachariašas.

Iš pradžių I.Tomažičius tvirtino, kad jo citatos neperžengia leistinų ribų, bet dekanas vėliau aiškino, kad tikroji I.Tomažičiaus disertacija yra visiškai kitokia ir praėjo oficialią procedūrą. Tokie dekano paaiškinimai buvo įvertinti kaip "juokingas 10 metų vaiko, kuris bijo prisipažinti pavogęs kaktusą, nors spygliai lenda iš kišenės, melas".

Po savaitės Vakarų Bohemijos universiteto rektorius paskelbė, kad bibliotekoje trūksta 35 disertacinių darbų. Dabar įtariama, kad tie darbai arba išvis neegzistuoja, arba yra plagiatai. Padėtį Vakarų Bohemijos universiteto Teisės fakultete tirianti ekspertės Vladimiros Dvorakovos vadovaujama Švietimo ministerijos komisija būtinai jų pareikalaus. Tarp dingusių darbų yra ir tie, kuriuos apgynė kai kurių miestų merai, aukšti policijos vadovai, garsūs teisininkai.

Arbitražo byla

M.Kindlas atsistatydino iš pareigų drauge su I.Tomažičiumi ir dekanu, tačiau teigė, jog būtų geriausia, kad skandalą ištirtų teismas. Be to, visą kaltę jis verčia kompanijai "Diag Human". Mat M.Kindlas priklauso Čekijos ir Šveicarijos trijų narių arbitražo grupei ir mano, kad jį norima diskredituoti, nes jis esąs "labai geras teisininkas ir jo bijoma".

"Diag Human" po 16 metų laimėjo arbitražo bylą prieš Čekijos valstybę. Pagal verdiktą valstybė turi sumokėti firmai 9 mlrd. kronų. Praėjusio dešimtmečio pradžioje "Diag Human" norėjo pirkti kraujo plazmą iš Čekijos kraujo bankų, bet projektą pakirto nepalankūs tuometinio sveikatos ministro atsiliepimai apie kompaniją. 2002 metais Čekijos vyriausybė sumokėjo 326,6 mln. kronų kompensaciją "Diag Human", tačiau kompanija pateikė naujas patirtos žalos pretenzijas, nes yra įsitikinusi, kad dalyvaudama ginče su Čekijos valstybe turi teisę į didesnę kompensaciją. Čekijos Respublika atsisako ją mokėti.

M.Kindlas nesąmonėmis vadina įtarimus, kad jis sukūrė mafijos tipo klientų tinklą, susijusį su valstybės pareigūnais ir saugumo struktūromis.

Pavojingas tinklas

Ekspertė V.Dvorakova teigia, kad akademinių titulų suteikimas rinktiniams asmenims, nebaigusiems adekvačių studijų, nėra paprastas korupcijos atvejis - tokia padėtis rodo, kad įtakingų žmonių tinklas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Dauguma ekspertų nelinkę manyti, jog ir kituose Čekijos universitetuose buvo paplitusi tokia praktika, tačiau skandalas parodė, kad atėjo laikas daugiau dėmesio skirti šalies aukštojo mokslo sistemai. Jei keli žmonės galėjo taip lengvai pasinaudoti sistema, o Pilzeno universiteto vadovybė apie tai žinojo ir nieko nedarė kelerius metus, tai rodo, kad universitetų administracijoje ir jos kontrolės mechanizmuose esama daug netvarkos, kurią laikas išgyvendinti.

Didžiausio kada nors Čekijos švietimo sistemą sukrėtusio skandalo padariniai gali turėti labai skaudžių pasekmių. Jei paaiškės, kad neteisėtai diplomus įgiję asmenys pradėjo dirbti teisėjais ir advokatais, gali būti užginčyti ir jų priimti sprendimai bylose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)