[Žinios trumpai] Jekaterinburge prasidėjo protestai - Feiginas skelbia kas vyksta ir ar tai gali privesti prie visuotinio Rusijos sukilimo  ()

Markas Feiginas mano, kad gana liberalus Jekaterinburgas tėra lašas didžiulėje Rusijos jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jekaterinburgo meras Jevgenijus Roizmanas neseniai Rusijoje buvo sulaikytas už žodžius „invazija į Ukrainą“. Žinoma, daugelis ukrainiečių tikėjosi, kad šis įvykis paskatins kažką daugiau, nes miesto gyventojai protestavo prieš savo mero sulaikymą. Tačiau Rusijos opozicionierius, teisininkas ir žurnalistas Markas Feiginas patarė nedėti vilčių, nes Jekaterinburgas yra toli nuo Maskvos tiek kultūra, tiek geografija.

„Taip, Jekaterinburgas iš esmės skiriasi nuo kitų Rusijos miestų visuomenės nuomone ir organizuotumu. Neatsitiktinai jame yra Jelcino centras ir aplink Uralo regioninį centrą vyksta daug dalykų. Tradiciškai Uralo federalinis universitetas yra laikomas liberalizmo židiniu. Bet aš sakyčiau, kad visa tai nesunkiai užgniaužiama. Nesureikšminčiau laisvės laipsnio šiame regione“, – interviu „YouTube“ kanalui „Politeka Online“ Aleksandrui Šelestui sakė ekspertas.

Pasak Feigino, jam labai sunku įsivaizduoti, kad visas miestas sukils, ims ginklus ir gins laisvę ar priešinsis karui Ukrainoje. „Taip, ten visada buvo gana liberali aplinka, net ir sovietiniais laikais. Buvęs meras Černeckis, aš jį pažinojau. Dabar aš nežinau, kur jis yra. Ten situacija labai dinamiška, iš to daug kas gimė. Bet yra skaičių. Jekaterinburgas yra ne Maskva ir ne visa Rusija“, – kalbėjo opozicionierius.

Bet gal Roizmano atvejis gali lemti ką nors daugiau, nes tai vis dar yra akivaizdus nesutarimo Rusijos viduje gimimas?

„Ne, nuo Jekaterinburgo niekas negali prasidėti, nes tai tėra lašas jūroje. Apskritai tokia Rusijos geografijos specifika – didelės teritorijos ir nuotolis nuo Maskvos. Žmonės dažnai slepiasi už šio regioniškumo ta prasme, kad viskas sprendžiama Maskvoje. „Mes čia gyvename, netrūkčiokime, tiesiog gyvename“. Čia ta pati korupcija, toks pat nepotizmas kaip ir Maskvoje. Bet sostinėje dar yra tas majoras, be perstojo kvėpuojantis į nugarą, ir provincijose vietomis jaučiamasi laisviau. Kartais susidaro iliuzija, kad tai iš didžiojo liberalizmo. Nemanau. Bet, žinoma, provincija šia prasme yra daug laisvesnė už sostinę“, – Feiginas paaiškino savo požiūrį.

 

Atrodo, kad pokyčiai regionuose negali nulemti Rusijos kurso. Tikriausiai dėl to Putinas karius karui Ukrainoje stengiasi rinkti toliau nuo Maskvos ir Sankt Peterburgo.

(35)
(3)
(32)

Komentarai ()