[Žinios trumpai] Keturtaškis! O kodėl ne - gandų, kad krepšinio aikštelėje bus nauja linija snaiperiams jau buvo  (2)

Ar pastebėjote, kiek daug tritaškių šiuolaikiniame krepšinyje pelnoma žaidėjui net nepriėjus prie tritaškio linijos? Ši tendencija ypač pastebima NBA, kur geriausi metikai vengdami gynybos gniaužtų atakuoja iš labai toli. Todėl jau kurį laiką kalbama apie galimybę kada nors pristatyti keturių taškų ribą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra daug priežasčių mesti kamuolį iš toliau nei tritaškis. Taip galima nustebinti priešininkus, kurie greičiausiai nebus pasiruošę gynybai. Be to, tai gerokai išplečia puolimo lauką - sumažėja teritorija, iš kurios atakų nesitikima. Tai atveria laukus naujiems deriniams. Ir, žinoma, suteikia pranašumą toms komandoms, kurios turi snaiperius, galinčius pataikyti iš labai toli. O jų šiuolaikiniame krepšinyje vis daugėja.

Keturių taškų linijos jau egzistuoja ne vienoje treniruočių aikštelėje. Jos iš tikrųjų yra reikalingos ilgo nuotolio metimams tobulinti. Krepšininko taiklumas labai priklauso nuo jo raumenų atminties. Mesdamas tą patį atstumą milijoną kartų gali priversti savo kūną dirbti automatiškai. Dėl to tokios NBA komandos kaip Filadelfijos „76ers“ ir Čikagos „Bulls“ savo treniruočių aikštelėje jau turi keturių taškų liniją - kad krepšininkai priprastų prie šios distancijos ir galėtų ją atkartoti žaidimų metu.

Tačiau taisyklėse keturtaškių nebūna. Krepšinio taisyklės su laiku keitėsi, bet keturių taškų linija būtų labai didelis žingsnis. Tai visiškai pakeistų žaidimą - būtų daug daugiau taškų, o atsigavusi komanda galėtų daug greičiau mažinti deficitą. Gynybos ir puolimo taktikos atrodytų visiškai kitaip, o ir snaiperiai stengtųsi neprieiti prie 3 taškų žymos.

 

ESPN žurnalistas Tomas Haberstrohas teigia, kad NBA rimtai svarstė keturių taškų idėją. NBA atstovai neigia, kad tai kada nors buvo potenciali lygos vystymosi kryptis. Problema tame, kad žaidimas pasikeistų per daug. Kam ir bandyti veržtis ir mesti dvitaškį, jei tolimas metimas gali pelnyti dvigubai daugiau taškų? Žinoma, tikimybė nepataikyti būtų didesnė, bet rizika verta atlygio. Žaidimas pasikeistų ir iš žiūrovų perspektyvos, tikriausiai, ne į gerą. Todėl bent jau kol kas keturių taškų linija egzistuos tik treniruočių salėse.

(11)
(1)
(10)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: