[Žinios trumpai] Tai Kremlius susprogdino 2 dujotiekius į Europą? Jau skelbiamas ultimatumas Ukrainai ir Europai dėl paskutinio dujotiekio  ()

„Gazprom“ grasina sustabdyti dujų tiekimą į Europą per Ukrainos dujotiekį.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-28 [Žinios trumpai] Tai Kremlius susprogdino 2 dujotiekius į Europą? Jau skelbiamas ultimatumas Ukrainai ir Europai dėl paskutinio dujotiekio  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po paslaptingų sprogimų, per kuriuos stipriai pažeisti dujotiekiai – „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, Maskva oficialiame „Gazprom“ „Telegram“ kanale paskelbė ultimatumą Kyjivui ir ES.

„Gazprom“ pareiškė ketinanti Ukrainos „Naftogaz“ įvesti sankcijas kaip atsakomąją priemonę už naują ieškinį, pateiktą tarptautiniame arbitraže. Tai yra ultimatumas. Maskva reikalauja, kad Kyjivas nutrauktų teismą, o atsisakymo atveju grasina nutraukti dujų tiekimą Europai.

„Gazprom“ mano, kad „Naftogaz“ skundo teikimas teismui yra nedraugiškas žingsnis ir nesąžiningo elgesio tęsinys. Ir priežastis įvesti sankcijas - stabdyti paskutinį dujotiekį į Europą.

Pastebėtina, kad ultimatumo išvakarėse du Rusijos dujotiekiai į Europą, „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, buvo sugadinti dėl sprogimų. „Nord Stream 2“ niekada ir neveikė, o „Nord Stream 1“ jau kelias savaites buvo išjungtas. Dabar vienintelis veikiantis dujotiekis tarp Rusijos ir Europos yra per Ukrainą, o tai yra labai naudinga Rusijai. Rusija galės apkaltinti Ukrainą dėl jo išjungimo.

Pagal galiojančią sutartį „Gazprom“ privalo per Ukrainą pumpuoti 40 milijardų kubinių metrų per metus arba 42 milijonus kubinių metrų per dieną. Net ir sumažėjus ar net sustojus dujų tiekimui, „Gazprom“ privalėtų mokėti už tranzitą. Tai yra, Europa moka „Gazprom“ už dujas, „Gazprom“ Ukrainai - už tranzitą.

 

Rusijos propagandos kanalai už „Nord Stream 1“ bei „Nord Stream 2“ pažeidimus jau apkaltino Ukrainą. Be įrodymų - pagal principą „kam daugiau tai būtų naudinga“. Tačiau tai būtų naudinga Rusijai, nes lieka vienintelis dujotiekis į Europą ir Europa turėtų būti suinteresuota jo išsaugojimu. Klausimas, kokia kaina. Kadangi kalbama apie Ukrainą, tikriausiai ta kaina būtų nuolaidos taikos derybų metu.

 

„Nord Stream 1“ buvo išjungtas dėl tariamų gedimų. Rusija reikalavo sankcijų sušvelninimo, kad galėtų pataisyti siurblinės įrangą. Dabar šiam dujotiekiui reikėtų ne tik sankcijų pašalinimo, bet ir rimto remonto, todėl Ukrainos trasos vertė kyla. Savaime aišku, vykstant karui tos trasos pažeidžiamumas yra didesnis, todėl Rusija tikisi, kad taip Vakarai bus labiau suinteresuoti greita karo pabaiga, po kurios Rusija sutiktų toliau tiekti dujas per ukrainą.

(25)
(37)
(-12)

Komentarai ()