To dar nebuvo: ES įsijungs į karą Ukrainoje - skelbia apie karinę misiją, turi planą iš kur gauti ginklų  ()

Išlaidos bus padengtos: ES ragina Vakarus išnuomoti ginklus Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga padidino savo karinę pagalbą Ukrainai iš Europos taikos fondo (EPF) 500 milijonų eurų. Taigi bendra pagalbos suma Kyjivui iš EPF sieks 3,1 mlrd. eurų. Tai paskelbė Europos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

Kaip rašo vokiečių leidinys „Welt“, Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto vadovas Davidas McAllisteris savo ruožtu paragino ES valstybes nares didinti dvišalę karinę pagalbą Ukrainai.

„Visos valstybės narės turi skirti tinkamą karinės pagalbos dalį. Tolesnės dvejonės pratęs karą ir kainuos nekaltų Ukrainos piliečių gyvybes“, – pabrėžė jis.

Europos politikas, matyt, turi omenyje Italiją ir Prancūziją, kurių ginklų tiekimas Kyjivui Briuselyje yra laikomas „visiškai neadekvačiu“.

Savo komentare žurnalistams McAllisteris taip pat pažymėjo, kad Europos Parlamentas siūlo Vakarų šalims aprūpinti Ukrainą modernia ginkluote ją išnuomodami. Kartu ES galės padengti išlaidas, pridūrė komiteto vadovas.

Karinė misija: ES kaip karo dalyvė

 

Leidinyje taip pat aptariama, ar ES tampa karo Ukrainoje dalyve po vakarykščio sprendimo sukurti ES karinę misiją (EUMAM UA), kuri apmokytų Ukrainos karius.

„ES vis labiau įsitraukia į karą Ukrainoje, rizikuodama tapti konflikto šalimi“, – rašo žurnalistai.

Taigi pagal šį sprendimą mažiausiai penki tūkstančiai Ukrainos karių bus apmokyti karinės taktikos, medicininės priežiūros ir išminavimo specialioje mokymo bazėje Vokietijoje. Mokymų programa turėtų prasidėti antroje lapkričio pusėje.

Leidinio teigimu, klausimas, ar ES bus karo šalis po to, lieka atviras. Šių metų kovą Bundestagas pabrėžė, kad jei prie ginklų tiekimo Ukrainai būtų pridėtas karinis mokymas, galima sakyti, kad Vokietija paliko „saugią nekarinių operacijų zoną“. Tačiau kaip kitą mėnesį Ukrainos mokymų programos pradžiai pasitarnaus Vokietija, dar nežinoma.

 

Anksčiau „Focus“ teigė, kad Ukraina praėjusią vasarą paprašė sukurti ES mokymo misiją Rusijos suaktyvėjimo pasienio zonose fone. Tačiau tuo metu Europos Sąjunga bijojo priimti tokį sprendimą. Vėl apie tai viešai buvo kalbama tik šių metų rugpjūtį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(115)
(7)
(108)

Komentarai ()