Didžiojoje Britanijoje atidarytas dulkių siurblių muziejus  (0)

Kai kurie žmonės kolekcionuoja pašto ženklus, kai kurie - monetas. Tuo tarpu Notingeme (Didžioji Britanija) gyvenantis James Brown renka... dulkių siurblius. Šių įrenginių pas jį jau susikaupė tiek, kad jis netgi atidarė galbūt pirmąjį pasaulyje dulkių siurblių muziejų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Draugų rate trisdešimtmetis James'as Brown'as jau kurį laiką vadinamas "misteriu dulkių siurbliu". Kaip pripažįsta pats dulkių siurblių kolekcionierius, šių mašinų skleidžiamas garsas yra tarsi muzika jo ausims. "Dulkių siurbliais žavėjausi dar būdamas mažas vaikas", kalba britas, sėdėdamas laidais ir plastmasiniais vamzdžiais užverstame kambaryje. "Mano mama tikriausiai galvojo, jog aš iš to išaugsiu. Tačiau kai man į rankas pateko pirmasis 'Electrolux' modelis, aš žinojau, jog šis pomėgis mane lydės visą gyvenimą. Mes samdėme namų tvarkytoją, tačiau siurbliu naudotis jai tekdavo tikrai nedaug". 

Pirmąjį "Goblin 800" modelio siurblį, gulintį buitinių atliekų krūvoje, aštuonmetis vaikas susirado pats. "Aš jį parsinešiau namo, nuvaliau visą purvą, įjungiau į elektros tinklą, ir jis pradėjo veikti. Tai buvo vienas fantastiškiausių mano gyvenimo momentų", prisimena James'as. Sulaukęs dešimties, vaikas namie turėjo net 30 siurblių rinkinį. Pamažu visi kiti jo pomėgiai - sportas, muzika, knygos - nugrimzdo į užmarštį. "Tikriausiai atrodo, jog dulkių siurbliai užėmė visą mano gyvenimą", sako James'as. "Man patiko jų konstrukcija, veikimas, skelidžiamas garsas. To nepaaiškinsi žmonėms, neturintiems kokio nors panašaus pomėgio. Kai kuriems patinka senoviniai automobiliai arba laikrodžiai. Mano atveju pomėgio objektu tapo dulkių siurbliai".

"Vienas įdomiausių dalykų šiuose įrenginiuose yra tai, kad nors bazinis jų veikimo principas iš esmės nepasikeitė, jie vis vien nuolat tobulėja", sako James'as. Iš pradžių Nottinghamshire bendruomenės centre jis dirbo aplinkos prižiūrėtoju - taip tikėjosi suderinti darbą ir mėgstamą užsiėmimą. Tačiau atlyginimas buvo nedidelis, o jo noras įsigyti vis egzotiškesnės aparatūros metai iš metų tapdavo vis brangesniu malonumu. Pavyzdžiui, dabartinės kolekcijos pažiba yra du JAV gaminti auksu dengti "Kirby Ultimate G" dulkių siurbliai - jie muziejaus ekspozicijoje nedemonstruojami saugumo sumetimais, nes kiekvieno kaina siekia 2500 svarų. Iš viso kolekcijoje yra 126 įrenginiai. Muziejus įsikūręs jam priklausančios parduotuvės ir garantinio aptarnavimo serviso patalpose Eastwood mieste. "Iš tikrųjų nesitikėjau, kad mano pomėgiu domėsis tiek daug žmonių. Šiuo metu lankytojų ateina tiek, kad nesuprantu, iš kur jų tiek apskritai atsiranda", sako James'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)