Savo gimtadienio proga savininkas kompaniją padovanojo savo darbuotojams  (22)

Paprastai jūsų gimtadienio proga dovanas gaunate jūs. Tačiau 81-erių metų sulaukęs Bob'as Moore'as dovanas dalijo pats. Beje, dovana buvo tikrai nemaža: sau priklausančią kompaniją jis "įteikė" toje pačioje įmonėje dirbusiems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanijoje, kuri pavadinta pagal dabar jau buvusio savininko vardą - "Bob's Red Mill Natural Foods" - Bob'o Moore'o gimtadienį pažymėti susirinko minios darbuotojų. Moore'as visą gyvenimą mėgo sveiką mitybą ir vadinamąsias "senojo pasaulio" technologijas". Būtent toks požiūris jam leido sukurti tarptautinį jo įmonėje pagamintos produkcijos platinimo tinklą. Pagal savininko pristatytą "Employee Stock Ownership Plan" planą, kompanija ir jos 400 rūšių produktų linija, į kurią patenka akmeninėmis girnomis malti miltai, sausi pusryčiai ir duona, nuo šiol priklauso 209 kompanijos darbuotojams. "Taip Bob'as rūpinasi mumis", sako mažmenine prekyba kompanijoje užsiimanti Lori Sobelson. "Jis iš mūsų daug tikisi, tačiau mainais atiduoda viską". Moore'as atsisako atskleisti, kiek pinigų jo nuomone yra vertas šis verslas. Tačiau dar 2004 metais vieno verslo žurnalo publikacijoje buvo apytiksliai įvertinta, kad kompanijos metinės pajamos sudaro daugiau kaip 24 milijonus dolerių. Prieš kelias savaites išleistame kompanijos pranešime spaudai buvo teigiama, kad "Bob's Red Mill" metinis augimo tempas nuo pat 2004 metų siekė po 20-30 procentų. "Žiūrint kitokiu požiūriu, aš turėjau pasirinkimą, ką man daryti su savo verslu", sako Moore'as, mąstydamas apie tai, ką jis galėjo padaryti su kompaniją, kurią jis įkūrė 1978 metais kartu su savo žmona Charlee. "Tačiau širdyje jokio kito pasirinkimo neturėjau. Šie žmonės per daug gerai atlieka savo darbą, kad aš tiesiog galėčiau visa tai parduoti". Tačiau tai nereiškia, kad nėra norinčių įsigyti šį verslą. Moore'o asistentė Nancy Garner beveik kiekvieną dieną sulaukia skambučio arba laiško iš ko nors, kas norėtų įsigyti šią privačią kompaniją. "Grįžusi iš paskutiniųjų atostogų radau keturias žinutes, paliktas potencialių pirkėjų", sako moteris. "Trys iš jų pageidavo tiesiog nupirkti verslą". Garner sako, jog ji ir kiti darbuotojai pritrenkti savininko sugalvoto plano. "Mes vis dar aiškiname visas smulkmenas. Bet kuriuo atveju gera būti dalimi kompanijos, kuri taip rūpinasi savo darbuotojais", sako buvusio savininko asistentė. Darbuotojams priklausančių įmonės akcijų planas (angl. employee stock-ownership plan, ESOP) yra savotiška socialinio draudimo rūšis, pagal kurį kompanija savo akcijomis prisideda prie savo darbuotojų gerovės. Pritaikius tokią sistemą, akcijų negalima nupirkti tiesiogiai. Į planą įtrauktiems asmenims kasmet pateikiamos detalios ataskaitos, kuriose nurodoma, kiek jiems priklauso akcinio kompanijos kapitalo. Šiems darbuotojams nutraukus darbo sutartį arba išėjus į pensiją, jiems grynais pinigais išmokama jiems priklausanti lėšų dalis, įskaitant kompanijos vertės prieaugį. "Tokios išmokos gali būti labai didelės ir turėti įtakos netgi pačios kompanijos likimu", sako vyriausiasis įmonės finansininkas John'as Wagner'is. Moore said he began thinking about succession about nine years ago. He'd heard about employee-stock-option programs and got much more serious about the idea three years ago.

"Bob'as yra tiesiog gamtos reiškinys", sako senas Moore'o pažįstamas Glenn'as Dahl'as. "Ir jis toks buvo visada. Jei jam šauna į galvą kokia nors idėja, jis būtinai pasirūpina, kad ji būtų įgyvendinta". Pats Bob'as pagal specialybę yra elektros ir mechanikos srities inžinierius. Dar septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje jis susižavėjo akmeninių girnų technologija. Maždaug tuo pat metu jis ir jo žmona Charlee pradėjo domėtis neskaldytų grūdų dietos nauda organizmui. Pora  savo aistrą sveikai gyvensenai pavertė verslu - savo pirmąjį grūdų malūną įkūrė Redding'e, Kalifornijoje. 1988 metais malūnas sudegė - tuo meto Moore'ui buvo 60 metų. Tai jo nepalaužė. Įmonę vyras atkūrė iš naujo ir dabar ji išaugo į ištisą gamybos sistemą. Puikios kokybės prekes gamina trys darbuotojų pamainos, šešias dienas per savaitę. Produkcija platinama Šiaurės Amerikoje, Azijoje ir Vidurio Rytuose. 

Darbuotojai tik dabar pradeda suvokti Moore'o gimtadienio dovanos prasmę. "Tai tik parodo, kiek stipriai Bob'as mumis tiki", sako vienas darbuotojų Bo Thomas, kuris čia bedirbdamas per pastaruosius du dešimtmečius sugebėjo išleisti savo keturis vaikus į mokslus koledžuose. "Visiems mums tai yra daugiau nei tiesiog darbas. Akivaizdu, jog Bob'as galvoja lygiai taip pat". Tuo tarpu pačiam Moore'ui gyvenimas daug nesikeis ir jis artimiausioje ateityje planuoja daryti tą patį, ką darė kasdien jau ištisus dešimtmečius. "Aš jiems atidaviau kompaniją", sako jis kikendamas, "tačiau boso vietą pasilikau sau".

(0)
(0)
(0)

Komentarai (22)