JAV karštas skandalas: Bideno kabinete buvo rasti ypač slapti dokumentai, apie kuriuos nežinojo net pats prezidentas  ()

Visiškai slapta medžiaga buvo rasta biure, kai Joe Bidenas buvo JAV viceprezidentas. Pagal įstatymą, pasibaigus jo kadencijai, šie dokumentai turėjo būti Nacionaliniame archyve.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asmeniniame JAV prezidento Joe Bideno biure buvo rasti slapti dokumentai iš jo viceprezidento laikotarpio, įskaitant JAV žvalgybos pranešimus ir informacinę medžiagą apie Ukrainą, Iraną ir JK. Dabar Teisingumo ministerija tiria, kaip į J. Bideno asmeninį biurą pateko 2013–2016 metų laikotarpio dokumentai su aukščiausio slaptumo laipsnio (angl. SCI) antspaudu, o pats prezidentas teigė nežinantis jų turinio. Tai sausio 10 dieną pranešė CNN žurnalistai.

Medžiagoje rašoma, kad slaptus vyriausybės dokumentus užrakintame kabinete, spintoje, aptiko Baltųjų rūmų vadovo advokatai 2022 m. lapkritį, kai buvo atlaisvinamos biuro patalpos Pensilvanijos universiteto Diplomatijos ir pasaulinių įsipareigojimų centre.

Problema ta, kad pagal „Prezidento dokumentų" įstatymą federalinių pareigų turėtojai privalo pateikti oficialius dokumentus ir slaptus įrašus, pasibaigus valstybės tarnybai, Nacionaliniam archyvui. Tačiau vis dar neaišku, kodėl šie dokumentai buvo pristatyti į asmeninį J. Bideno biurą, kai jis paliko viceprezidento postą.

Po šios informacijos paviešinimo Baltųjų rūmų vadovas teigė nežinantis, kad kai kurie slapti dokumentai buvo pristatyti į jo asmeninį kabinetą, kai jis paliko viceprezidento postą. Anot jo, teisininkai padarė tai, ką turėjo padaryti – aptikę popierius iš karto apie tai pranešė Nacionaliniam archyvui.

 

„Nustebau, kai sužinojau, kad kai kurie vyriausybės dokumentai buvo pristatyti į šią tarnybą. Žmonės žino, kad aš rimtai žiūriu į slaptus raštus ir įslaptintą informaciją", - sakė Amerikos prezidentas.

Žurnalistai jau brėžia paralelę tarp šio epizodo ir įvykių 2022-ųjų spalį, kai FTB Donaldo Trumpo namuose aptiko dešimtis slaptų dokumentų. Tačiau šie atvejai iš esmės skiriasi, nes J. Bideno atveju rasti dokumentai iškart buvo perkelti į archyvą, juos atradus. Kalbant apie D. Trumpą, Nacionalinis archyvas turėjo keletą mėnesių derėtis dėl vyriausybės dokumentų grąžinimo. Dėl to buvęs prezidentas grąžino 15 dėžių, tačiau dalį popierių pasiliko pas save.

 

Naujasis Respublikonų Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Mike'as Turneris nusiuntė laišką Nacionalinės žvalgybos direktorei Avril Haynes, prašydamas „nedelsiant peržiūrėti ir įvertinti žalą".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()