Kinija įsiutusi, kas įvyko per G7. Japonijos ambasadorius iškviestas „ant kilimo“  ()

Pekinas iškvietė Japonijos ambasadorių „ant kilimo“ dėl G7 viršūnių susitikimo – Tokijas davė vertą atsakymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo aptartas Kinijos klausimas. Pekinas apkaltino Tokiją pažeidus sutartį, o KLR įžvelgė grėsmę tame, kad Japonija dalyvavo viršūnių susitikime, informuoja Reuters“.

Viršūnių susitikime buvo iškelti klausimai dėl augančios įtampos Pietų Kinijos ir Rytų Kinijos jūrose, taip pat dėl žmogaus teisių nepaisymo Tibete ir Sindziange. Kinijos užsienio reikalų viceministras Sunas Wendui apkaltino Tokiją bendradarbiaujant su šalimis, kurios bando „paniekinti Kiniją“.

Be to, Japonija esą pažeidžia iš karto keturis politinius dokumentus, pasirašytus tarp šalių 1972 m. Pekinas prieštarauja šių dokumentų principų pažeidimui. Jis ragina Tokiją priimti „strateginę autonomiją“ ir toliau laikytis šių keturių politinių dokumentų principų.

Japonijos ambasadorius Hideo Tarumi prieštaravo ir sakė, kad G7 lyderiai visada diskutuodavo jautriomis temomis, įskaitant Kinijos politiką. Jeigu Pekinui taip skaudu girdėti jo minėjimą G7 viršūnių susitikime, tai būtina ir toliau daryti viską, kas įmanoma vidaus ir užsienio politikoje, kad niekas kitas garsiai apie Kiniją nekalbėtų.

 

Per G7 viršūnių susitikimą J. Bidenas paragino neatsiskirti nuo Kinijos, o tik „pašalinti iš Kinijos kylančią riziką“. Be to, visi lyderiai sutarė, jog Kinija gali daryti spaudimą Maskvai, kad V. Putinas baigtų karą Ukrainoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()