Žalgirio mūšyje dalyvavę riteriai verti 30 naujausių „Ferrari“  (11)

Už pinigus, kuriuos Lenkijos karalius Jogaila išleido savo kariams, kovojusiems Žalgirio mūšyje išlaikyti, galėjo nusipirkti 30 „Ferrari 599 GTO“ automobilių (jei tik tokie tada būtų egzistavę). 1410 metais Jogaila savo kariams Žalgirio mūšyje išlaikyti išleido 30 tūkst. grivinų, o tai šiandien prilygtų apie 37,5 mln. zlotų (9,3 mln. eurų), skelbia „Polskie radio“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žalgirio mūšyje kovėsi apie 15-16 tūkst. Teutonų ordino riterių ir 30 tūkst. Lenkijos ir Lietuvos karių“ - teigia Krokuvos Jogailaičių universiteto istorikas Marekas Janickis. Nors Lenkijos karalius ir turėjo išleisti nemažai pinigų kariams išlaikyti, tačiau ir patys kariai turėjo investuoti nemažai.

Kario šarvai tuo metu kainavo apie 100 grivinų, o už tai buvo galima nupirkti 50 karvių. Tiesa, brangiausiai kainavo žirgas, kurio vertė siekė apie 150 grivinų. Riteriui dažniausiai reikėdavo dviejų žirgų. Jodamas vienu, jis kaudavosi mūšyje, o kitas gabendavo visą jo mantą. Riteriai taip pat turėjo patys mokėti už maistą. Per 4 mėnesius trukusią kampaniją, kurią vainikavo Žalgirio mūšis, riteriai maitinimui išleido vidutiniškai apie 3,5 grivinas.

Per mėnesį viduramžių Lenkijos riteris gaudavo apie 100 grivinų atlyginimą, o tai šiandien siektų 1 980 zlotų (500 eurų). Atmetus išlaidas pragyvenimui, ne taip jau daug ir likdavo kitiems tikslams - skaičiuojama, jog norėdamas nusipirkti žirgą, riteris turėdavo dirbti vidutiniškai du metus. Nepaisant santykinai mažos algos ir didelių išlaidų rengiantis mūšiui, riteriai dažnai pasipelnydavo iš karo grobio.

Per Žalgirio mūšį žuvo apie 8 tūkst. Teutonų ordino karių, o tai reiškia, kad lietuviai ir lenkai galėjo užtektinai pasipelnyti pasiimdami jiems priklausiusius brangius šarvus ir kitas gėrybes. Lenkijos karališkasis iždas po mūšio taip pat pasipildė, nes, pasirašius Torūnės taikos sutartį, už įkaitus Teutonų ordinas sumokėjo 100 tūkst. Prahos grašių arba 20 tūkst. kilogramų sidabro.

(1)
(0)
(1)

Komentarai (11)