Kas geriau - virtuali realybė, ar tikra realybė?  (51)

Nuomonių apie virtualiąją realybę pasaulyje yra įvairių, ir šią sritį liečiantys klausimai, tobulėjant kompiuterinėms technologijoms, tampa vis aktualesni. Ne veltui jau prieš kelerius metus ar net dar anksčiau pasigirsdavo pasvarstymų apie tai, kas vis dėl to yra geriau - virtualioji realybė ar tikroji realybė?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš esmės šiuo dileminiu klausimu egzistuoja dvi pagrindinės nuomonės. Vienos atstovai teigia, jog virtualioji realybė sugeba visiškai ir netgi aukštesniame kokybiniame lygmenyje pakeisti tikrąjį pasaulį. Žinoma, tai galiotų tik su sąlyga, kad technologinės galimybės leistų imituoti visas realiame gyvenime atliekamas funkcijas. Žinoma, jei jūs susirgsite realiame gyvenime, virtualus pasaulis, deja, nuo realaus gripo ar slogos neišgydys. Tačiau pabandykime įsivaizduoti šiek tiek idealizuotą scenarijų: sakykime, jūs nesergate, visi kiti fiziologiniai poreikiai, tokie kaip maistas ir miegas, yra patenkinami; apie virtualų pasaulį jūs turite pakankamą informacijos kiekį, kad galėtumėte jį formuoti pagal savo individualius poreikius, kai tik to pageidautumėte; be to, kibernetinėje erdvėje galėtumėte leisti visą savo laiką. Trumpai tariant, tokiame pasaulyje galėtumėte daryti viską, ką tik panorėtumėte. Taigi kodėl gi nepagyventi tokioje erdvėje? Naujų dalykų išmoktumėte internetinių paskaitų metu, kurios jau dabartiniu metu populiarios tų žmonių tarpe, kurie savo pagrindinę veiklą derina su mokslias; nuotykiai klostytųsi tarsi mėgiamuose kompiuteriniuose žaidimuose; tam tikru laipsniu jūs netgi galėtumėte tapti šios virtualiosios erdvės dievu, kur erdvė galėtų transformuotis vien tik jums panorėjus.

Skamba tarsi puiki alternatyva. Galėtumėte būti tuo, ko norite, daryti ką norite ir būti su kuo norite. Tai yra esminis šio požiūrio argumentas.

Priešingo požiūrio šalininkai laikosi nuostatos, jog virtualioji realybė nėra būtina, norint įgyvendinti šiuos tikslus, neskaitant fantastikos elementų. Žmonės dažnai pamiršta, jog savo gyvenime jie ir turi laisvos valios dovaną - patys yra logiškai mąstančios būtybės, tad potencialiai gali pakreipti įvykius ta linkme, kad įgautų norimą statusą visuomenėje, būtų, su kuo nori būti ir veiktų tai, ką nori veikti. Vieninteliai dalykai, sulaikantys mus vienoje vietoje, yra tam tikri fizinio pasaulio apribojimai ir, žinoma, mes patys, ir abu šie dalykai dažnai keičiasi vos ne kasdien. Žinoma, realiame gyvenime greičiausiai neišmoksite skraidyti, tačiau jūs galite išmokti pilotuoti įvairiausių tipų orlaivius arba išrasti naują skraidymo būdą. Kam reikalingi virtualiame pasaulyje virtualių būtybių generuojamos "žygdarbių" užduotys, jei jūs tikslą sau galite išsikelti patys? Be to, realus pasaulis pasižymi geresne grafika. Bent jau kol kas.

O kaip manote jūs? Norėtumėte gyventi virtualiame, ar realiame pasaulyje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (51)