Aukšti medžiai mažina nusikalstamumą, atskleidė tyrimas  (8)

JAV Miškų tarnybos Ramiojo vandenyno Šiaurės vakarų ir Pietų tyrimų stočių specialistai nustatė, kad mieste augantys seni medžiai mažina nusikalstamumą, skelbia „USA Today“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jų atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad tam tikros medžių rūšys gali padėti sumažinti vagysčių ir smurtinių nusikaltimų skaičių miestuose. Šio tyrimo medžiaga netrukus bus paskelbta leidinyje „Environment and Behavioris“, sakoma pranešime.

Mokslininkai Geoffrey Donovanas ir Jeffrey Prestemonas išnagrinėjo Portlendo miesto (Oregono valstija) 2005 – 2007 metų policijos duomenis apie mieste įvykdytus nusikaltimus ir suskirstė juos į 7 kategorijas. Jie nagrinėjo informaciją tik apie tuos nusikaltimus, kurių įvykdymo vieta buvo tiksliai žinoma, ir apjungė šiuos duomenis su Portlendo miesto teritorijos aeronuotraukomis. 

Po to mokslininkai atliko statistinę analizę siekdami išnagrinėti nusikaltimų skaičiaus ir daugiau nei 20 kintamųjų, tarp jų ir gretimuose miesto rajonuose augančių medžių skaičiaus bei dydžio, ryšį. Iš su medžiais susijusių kintamųjų buvo išskirtas medžio lajos dydis ir medžių skaičius.

Gauti rezultatai atskleidė, kad mažiausiai nusikaltimų buvo įvykdyta tose gatvėse, kur auga dideli ūksmingi medžiai, o kur kas daugiau – tuose miesto rajonuose, kurie apsodinti jaunais medeliais.

„Mes manome, kad dideli medžiai gali sumažinti nusikalstamumo lygį tarsi signalizuodami nusikaltėliui, kad šis rajonas yra tvarkingesnis, labiau prižiūrimas, ir kad jį greitai pagaus, – teigia G. Donovanas. – Be to, aukšti seni medžiai, skirtingai nuo jaunuolyno, nepaslepia nusikaltėlio nuo atsitiktinių praeivių žvilgsnių ir sukelia jam papildomą diskomfortą“.

Tuo tarpu jauni medžiai tarsi provokuoja nusikaltėlius, sukeldami jiems saugumo jausmą, nes jų laja paslepia nuo praeivių žvilgsnių. Amerikiečių mokslininkai siūlo privačių valdų savininkams genėti šalia jų namų augančius jaunus medžius ir rūpestingai parinkinėti vietą naujiems, o senus medžius pagal galimybę geriau prižiūrėti ir stengtis išsaugoti, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)