„WikiLeaks“ nominuotas 2011-ųjų Nobelio Taikos premijai  (16)

Galbūt to ir buvo galima tikėtis: skandalingasis interneto tinklaraštis „WikiLeaks“ nominuotas 2011 metų Nobelio Taikos premijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos parlamento narys Snūrė Volenas (Snorre Valen) pareiškė, kad tinklalapis yra vertas Nobelio Taikos premijos, nes nusipelnė demokratijai ir žodžio laisvei. Prestižinio apdovanojimo nominantus skelbia Norvegijos Nobelio komitetas.

„Liu Siabao (Liu Xiabao) Taikos premija 2010-aisiais buvo apdovanotas už pastangas ginti žmogaus teises, demokratiją ir žodžio laisvę Kinijoje, - rašoma S.Voleno tinklaraštyje. – Tas pačias vertybes – tik ne vienos šalies, o viso pasaulio kontekste – gina ir „WikiLeaks“, be daugelio kitų dalykų, paviešinęs ir korupcijos, karo nusikaltimų bei kankinimų ir prievartos faktus.“

Nominanto statuso suteikimas Žulijano Asanžo (Julian Assange) projektui „WikiLeaks“ gali būti ne mažiau kontraversiškas ir skandalingas už patį „WikiLeaks“. Anot tomsguide.com, kai kurios įtakingos žiniasklaidos priemonės Ž.Asanžo portretą tapo negatyviomis spalvomis: vokiečių „Der Spiegel“ „WikiLeaks“ įkūrėją apibūdina kaip sunkaus charakterio žmogų, su kuriuo sudėtinga turėtų bendrų reikalų ir kuris nevengia žiniasklaidai grasinti teisiniu susidorojimu.

Žiniasklaidoje eskaluojami įvairiausi projekto „WikiLeaks“ aspektai. Neretai „WikiLeaks“ pristatomas kaip ypatingai slaptas projektas, kuris viešinamus dokumentus gavo neva padedant Kinijai.

2009-aisiais Ž.Asanžas buvo apdovanotas „Amnesty International Media“ premija už informacijos apie žudynes Kenijoje publikavimą. 2010-aisiais žurnalo „Time“ skaitytojai australą išrinko Metų Žmogumi.

Ž.Asanžui pateikti kaltinimai seksualiniu priekabiavimu – „WikiLeaks“ įkūrėjas šiuo metu namų arešto sąlygomis gyvena Londone, kur laukia teismo sprendimo dėl jo ekstradicijos Švedijos teisėsaugai. Nors Ž.Asanžas neigia kaltinimus ir vadina juos politiniu susidorojimu, ekspertai mano, kad tai mažina jo galimybes tapti Nobelio Taikos premijos laureatu.

Terminas siūlyti Nobelio premijos nominantus baigėsi vasario 1 d. Tačiau Nobelio komitetas, kurį sudaro penki asmenys, turi teisę papildyti nominantų sąrašą ir gali tai padaryti artimiausio – vasario 28-osios – susirinkimo metu. Nominantus Nobelio komitetui gali siūlyti tūkstančiai viso pasaulio žmonių, įskaitant parlamentų ir vyriausybių narius, universitetų rektorius ir profesorius, ankstesniuosius Nobelio premijos laureatus bei kitus asmenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: