Jaunimas bėga iš Europos  (87)

Dėl pensinio amžiaus ilginimo ir „gastarbeiterių“ iš Rytų Europos antplūdžio Vakarų Europos jaunimas liko be darbo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarykštis studentas negali nieko priešpastatyti patyrusiam specialistui, kuris dargi pasirengęs dirbti už nedidelę algą. Galų gale jauniems europiečiams vis dažniau kyla minčių išvažiuoti į kitas šalis. Pagrindinės emigracijos kryptys – JAV, Kanada, Australija, taip pat Azijos valstybės, pirmiausia Kinija.

Nekonkurencingi?

Daugelyje ES šalių jaunimo nedarbo lygis dvigubai didesnis, negu bendras nedarbas (išimtys tik Vokietija, Olandija ir Austrija, kur jaunimo nedarbas siekia 10 proc.). Kai kuriose ES šalyse jaunų žmonių, kurie negali sau rasti darbo, skaičiai pakilo iki didžiausių per pastarąjį dešimtmetį. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje 16–24 metų amžiaus bedarbių skaičius šiemet pasiekė 974 tūkstančius – tai rekordas nuo 1992 metų.

Valdžios pažadais, kad padėtis tuoj tuoj pasikeis, Europos jaunimas jau netiki, ir vis daugiau jaunų žmonių artimiausiu metu ketina visam laikui palikti Europą.

„Aš nematau savo ateities Europos Sąjungoje. Net ir rankose laikydamas prestižinės aukštosios mokyklos diplomą, negaliu būti garantuotas, kad turėsiu darbą, už kurį bus mokamas deramas atlyginimas.. Aš negaliu konkuruoti su patyrusiais specialistais, kurie dabar priversti dirbti iki 65–70 metų amžiaus. Aš negaliu ir nenoriu tiek laukti, tenkindamasis atsitiktinėmis pajamomis. Man lengviau išvažiuoti ten, kur mano žinios bus reikalingos“,– „The Guardian“ perteikia Oksfordo universiteto absolvento, jau metus ieškančio darbo, mintis.

Jam antrina ir 24-erių prancūzaitė Elin, kuri prieš pusmetį gavo kirpėjos diplomą vienoje prestižinėje Paryžiaus mokykloje. „Aš myliu savo profesiją, bet nerandu darbo. Darbo vietas užėmusios imigrantės iš Rytų Europos – jų profesiniai įgūdžiai prastesni už maniškius, jos moka kalbą, bet svarbiausia – jos sutinka dirbti už gerokai mažesnius pinigus, negu mokami vietiniams gyventojams. Aš suprantu, jų tėvynėje padėtis dar blogesnė, todėl jos laimingos gavusios tokį darbą, bet aš nenoriu dirbti už skatikus“,– sako ji.

„Dangaus“ svajonė

Sociologinės apklausos rodo, kad jau daugiau kaip pusė (53 proc.) jaunų britų pareiškė, kad galvoja ieškotis darbo užsienyje. Analogiški rodikliai ir Graikijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Portugalijoje, Airijoje, o tarp 20–27 metų ispanų nors rytoj pasirengę išvykti 70 procentų (!).

Pekinui katastrofiškai reikalingi europinio lygio mokslus baigę specialistai, kuriems kinai siūlo įvairiausių lengvatų – nuo nemokamo buto ir automobilio iki galimybės atsivežti visiškam išlaikymui visą šeimą.

Jei europiečiui nebūtų tokia sudėtinga kinų kalba, tai Europoje jau būtų tuščia,– graudžiai konstatuoja „The Financial Times“ ir pažymi spartų kinų kalbos kursų populiarėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (87)