A.Mockus: lietuviai per daug sureikšmina darbą  (2)

Lietuvių kilmės Kolumbijos politikas, kelis kartus buvęs kandidatas į prezidentus, profesorius Antanas Mockus teigia, kad lietuviai panašūs į japonus, kurie griežtai save baudžia net už nedideles nesėkmes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lygindamas lietuvius ir Kolumbijos gyventojus A. Mockus teigė, kad jo šalyje iki 90 proc. gyventojų tiki, kad daugiau nei pusė valdininkų yra korumpuoti, o daugiau nei pusė gyventojų tiki, kad kiti žmonės – nesąžiningi.

„Kartais žmogus norėtum perkelti tą lietuvių pasitikėjimą į Kolumbiją. Ką kolumbiečiai atsako apie jų laimę – tai daug geriau nei lietuviai, nacionalizmas Kolumbijoje keturis kartus stipresnis nei Lietuvoje“, – po susitikimo su užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu žurnalistams kalbėjo A. Mockus. Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziume Lietuvoje dalyvaujantis profesorius teigia, kad lietuviai nepriklausomybės pradžioje turėjo daugiau vaizduotės ir pasitikėjimo savimi, tačiau Sovietų Sąjungoje buvo įpratę pirmauti.

„Lietuva labai kentėjo nuo sovietų okupacijos, bet pasitikėjimas savimi buvo aukštas ir lietuviai buvo pasidarę neįtikėtinai gudrūs tvarkytis su sovietų padėtimi, ir tai buvo neįtikėtinas patriotiškas taikus sąjūdis, bet po to realizmas paėmė viršų. (…) Idėja gali būti neteisinga, bet žmonės Lietuvoje per daug vertina darbą ir aplink darbą per daug suorganizuoja gėdos jausmą. Bet tai yra spekuliacija, iš labai labai toli žiūrint“, – šypsosi Kolumbijos profesorius. Jis pasakojo, kad kolumbiečiai nesėkmės atveju linkę kaltinti tik kitus, tuo tarpu japonai kaltina tik save ir kartais dėl kaltės jausmo ryžtasi savižudybei. Tuo požiūriu lietuviai panašesni su japonais, mano lietuvių kilmės Kolumbijos politikas.

„Vakaruose pirma šeima, draugai ir darbas. O buvusiuose socialistiniuose kraštuose šeima, darbas ir religija. Mano svajonė yra, kad lietuviai prisimintų ne tik darbą, bet ir šeimą, religiją, laisvalaikį. Nes kitaip jie taps dar labiau panašūs į japonus. Japonijoje jauni žmonės, neįstoję į universitetą gyvena labai diskretiškai: mažai išeina iš kambario, tėvai atneša picą ar ką nors, jie pasitraukia iš socialinio gyvenimo, paryčiui išeina pasivaikščioti, kol mažai žmonių gatvėse. Labai gerai, kad darbas toks svarbus, bet reikia saugotis nuo per didelio apsikaltinimo“, – sakė A. Mockus.

Pernai Kolumbijos prezidento rinkimuose Žaliųjų partijos kandidatas dalyvavęs A. Mockus antrajame ture jis pralaimėjo Juanui Manuelio Santosui, surinkęs 27,52 proc. balsų.

„Nemanau, kad Lietuvoje. Kolumbijoje yra didelis klausimas, kai kurie žmonės labai remia ir nori, kad aš būčiau kandidatu“, – į klausimą ar dar sieks prezidento ar kito posto, sakė A. Mockus.

Šiuo metu jis sakė dirbantis su įvairiais miestais, atliekantis apklausas ir miestų palyginimus, o su vienu Lietuvos ekonometrijos dėstytoju kalbėjo apie savo tyrimus.

„Gal jis susidomės tyrimu“, – tikėjosi A. Mockus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Justina Juršytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)