Savižudybių skaičius per dešimtmetį Pietų Korėjoje padvigubėjo  (8)

Remiantis naujausiais duomenimis, per pastarąją dešimtį metų savižudybių skaičius Pietų Korėjoje išaugo dvigubai, praneša BBC. Pietų Korėja – viena iš pasaulio valstybių, kuriose savižudybių skaičius yra itin aukštas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausia statistika liudija, jog Pietų Korėjoje, kur gyvena maždaug 50 mln. žmonių, 2009 m. kasdien nusižudydavo vidutiniškai po 40 žmonių (Lietuvoje, kur gyvena maždaug 3 mln. žmonių, kasdien nusižudo vidutiniškai po 2-3 žmones): tai yra daugiau nei dukart didesnis savižudybių skaičius, nei buvo 1999 m. ir net penkissyk didesnis, nei buvo 1989 m.

Ekonominis šalies augimas, nepaisant kosminiais greičiais kylančių būsto kainų bei prieš dešimtmetį įvykusios Azijos krizės, kasmet didėja 7 proc., tad dėl savižudybių augimo keiksnoti ekonominę situaciją, kaip kad dažnai daroma kaimyninėje Japonijoje, nėra pagrindo.

Kai kurių analitikų įsitikinimu, sprendžiant iš savižudybių skaičiaus augimo jaunimo gretose, tam įtakos galėjo turėti tai, jog jauni žmonės, naudodamiesi internetu, formuoja savižudžių grupes.

Tačiau galbūt toli gražu ne paskutinę vietą priežastingumo skalėje užima ir beprotiškas, perfekcionistiškas pietų korėjiečių gyvenimo tempas. Jau esame informavę, jog, pavyzdžiui, studentai ten mokosi ištisus metus.

Ne kitokia situacija ir su Pietų Korėjos moksleiviais. Taip, 2009-ųjų Tarptautinio penkiolikmečių pasiekimų PISA tyrimo duomenimis, Pietų Korėjos moksleiviai yra vieni geriausių pasaulyje, tačiau mažųjų pietų korėjiečių krūviai mokykloje ir po pamokų yra išties nepavydėtini.

Neseniai euronews.net skelbė, jog ypač konkurencingoje Pietų Korėjos visuomenėje kai kurias šeimas yra tiesiog apsėdusi sėkmės ir karjeros manija. Perdėtai rūpindamiesi savo vaikų ateitimi, daugelis Pietų Korėjos šeimų (beveik 80 proc.) savo atžalas po mokyklos pamokų vakarais siunčia į privačias vakarines mokyklas, kurios vadinamos „Hagwon“. Ten moksleiviai papildomai mokosi matematikos, anglų kalbos, gimtosios kalbos ir kitų dalykų. Vadinamuosiuose hagvonuose disciplina yra kone sukarinta – už neteisingus atsakymus vaikai būna baudžiami.

Pietų Korėjos švietimo situaciją detaliau atskleis euronews.net vaizdo reportažas, kurį peržiūrėti galėsite spustelėję šią nuorodą.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (8)