Afganistanas minėjo dešimtmečio sukaktį nuo karo pradžios  (5)

Afganistanas penktadienį minėjo dešimtmečio sukaktį nuo JAV vadovaujamo karo su Talibanu pradžios, šalyje tebesilaikant sustiprintų saugumo priemonių po virtinės įžūlių sukilėlių atakų, kurios sumažino viltis pasiekti tvarią taiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios metinės paminėtos be didelių iškilmių, nes mažai kuo tenka didžiuotis po ilgus metus trukusio konflikto, kainavusio tūkstančius žmonių gyvybių ir šimtus milijardų dolerių. Fronto linijoje gyvenimas tekėjo įprasta vaga Afganistane dislokuotiems 140 tūkst. tarptautinių pajėgų karių, įskaitant 100 tūkst. amerikiečių, kurie tebesikauna su Talibano vadovaujamais sukilėliais.

„Aš metus praleidau Kabule, valdant Talibano režimui. Dėl jų gyvenimas buvo sudėtingas, nes jie viską uždraudė. Buvome priversti pabėgti iš šalies ir apsigyventi Pakistane, – sakė 30 metų Abdul Sabooras (Abdul Saburas), dirbantis virėju Kabule. – Buvau labai patenkintas, kai pagaliau mano šalyje baigėsi tamsi Talibano era.“

Tačiau šios metinės taip pat gali pakurstyti nepasitenkinimą užsitęsusiu konfliktu, korumpuota Afganistano vyriausybe, plačiai kritikuojamu Vakarų šalių karių buvimu ir blankiomis taikos perspektyvomis. 30 metų gatvės prekiautojas Khanas Agha sakė, kad žmonės pyksta dėl civilių aukų ir palaikė raginimus išvesti užsieniečius karius. „Kai amerikiečiai ir jų sąjungininkai atėjo į Afganistaną, mūsų saugumas pašlijo. Jie taip pat susiję su nekaltų civilių afganų žudymu“, – skundėsi jis.

Šis karas buvo pradėtas siekiant nuversti Talibano režimą, kuris suteikė prieglobstį tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vadovui Osamai bin Ladenui, suplanavusiam 2001 metų rugsėjo 11-osios atakas prieš JAV. Taip pat siekta sunaikinti Afganistane veikusias „al Qaeda“ mokymo stovyklas. 2001 metų spalio 7 dieną, nepraėjus nė mėnesiui po rugsėjo 11-osios išpuolių, JAV lėktuvai paleido dešimtis sparnuotųjų raketų ir lazeriu valdomų bombų į strateginius taikinius Kabule ir kituose Afganistano miestuose.

Vėliau prasidėjo sausumos kampanija, kuri per kelias savaites nuvertė Talibano režimą. Sukilėliai kelerius metus buvo priversti tūnoti savo slaptose buveinėse Afganistane ir Pakistane, smarkiai išblaškyti per invaziją. JAV dėmesys nukrypo į karą Irake, tačiau Afganistane smurtas vėl smarkiai įsiplieskė 2007-2008 metais, todėl teko smarkiai padidinti su Talibanu kovojantį kontingentą.

Nors Talibanas vis dažniau rengia atakas prieš užsieniečius karius, taip pat prieš afganų kariškius ir pareigūnus, šias pajėgas planuojama išvesti iki 2014 metų. NATO vadovaujamos Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF) argumentuoja, jog tai rodo, kad koalicija laimi karą Afganistane. Tuo tarpu ekspertai tvirtina, kad minint 10-ąsias konflikto metines Afganistanas pasiekė esminio posūkio tašką. „Lieka vis mažiau laiko palikti Afganistaną priimtinoje formoje, kuri pateisintų laiką, pinigus ir gyvybes, sudėtas plečiant šią misiją iš kovos su terorizmu į valstybės kūrimą“, – teigia gynybos informacijos grupės „IHS Jane’s“ vyresnysis konsultantas Terry Pattaras (Teris Pataras).

Pasak jo, kyla „didelių abejonių“, ar Afganistano vyriausybė galėtų užtikrinti stabilumą išvedus užsieniečius karius. Ekspertas taip prognozuoja, kad neišvengiamai teks sudaryti taiką su kovotojais. „Turės įvykti kažkoks suartėjimas su kai kuriais Talibano elementais, kad Afganistanas vėl nenugrimztų į pilietinį karą“, – sakė T. Pattaras.

Afganistano sostinėje buvo sustiprintos saugumo priemonės, kai Kabule buvo įvykdytos kelios didelės atakos, įskaitant taikos pasiuntinio Burhanuddino Rabbani (Burhanudino Rabanio) nužudymą. Šie išpuoliai taip pat praktiškai sužlugdė vyriausybės pastangas susitarti su Talibanu dėl taikos.

Afganistano karo 10-ųjų metinių išvakarėse apie 200 afganų surengė protesto demonstraciją Kabule, reikalaudami išvesti užsieniečius karius ir skanduodami prieš JAV nukreiptus šūkius. Protestuotojai skandavo „Mirtis Amerikai ir jos marionetėms afganams“, o baigdami eitynes per sostinės centrą sudegino JAV vėliavą, pranešė šių įvykių liudininku tapęs naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)