Gediminas Gasiulis: 4G internetas Lietuvoje lipa iš sauskelnių  (12)

Brangus. Ribotas. Nepatikimas. Pernelyg išgirtas. Tokie stereotipai apie ketvirtosios kartos (4G) mobilųjį internetą vyravo mano galvoje dar prieš kelis mėnesius. Nuomonė smarkiai pasikeitė, kai praleidau mėnesį su dviem skirtingais 4G modemais. Tačiau tobulėti dar tikrai yra kur.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išbandyti 4G ryšio paslaugų kokybę nusprendžiau po to, kai operatorius „Omnitel“ Lietuvoje pristatė LTE technologija paremtą 4G ryšį. Knietėjo ją palyginti su daugiau nei dvejus metus Lietuvoje veikiančia „Telecentro“ paslauga „Mezon“.

4G ryšys suteikia galimybę naudotis itin didelės spartos internetu bet kur. Tačiau išbandžius „Omnitel“ ir „Telecentro“ siūlomas paslaugas susidarė įspūdis, kad Lietuvoje tenka rinktis: arba „itin didelė sparta“, arba „bet kur“.

Pirmieji „Omnitel“ žingsniai

Kompanija „Omnitel“ 4G ryšio sferoje yra naujokė, tačiau turi stiprų užnugarį. Jos savininkė „TeliaSonera“ kai kuriose užsienio šalyse jau kelerius metus vysto 4G tinklus. Taigi visa jos patirtis „Omnitel“ pasiekiama ranka.

4G LTE ryšį Lietuvoje ši kompanija testavo jau daugiau nei metus. Balandžio pabaigoje kompanija džiaugsmingai pranešė pradedanti teikti 4G ryšio paslaugas klientams. Netrukus Lietuvą pasiekė pirmieji 4G modemai, buvo įjungtos pirmosios stotys. Rugsėjo pabaigoje modemą gavau ir aš. Išbandęs paslaugą susidariau dvejopą nuomonę.

Geroji žinia – „Omnitel“ 4G ryšio tinkle galima pasiekti išties įspūdingą interneto spartą. Esant tinkamoje vietoje tinkamu metu atsisiuntimo greitis siekia net 80-90 megabitų per sekundę (Mbps), išsiuntimo – apie 30-40 Mbps.

Blogoji žinia – esant toliau nuo 4G ryšio stoties interneto sparta gerokai mažesnė (gali sumažėti iki 10-20 Mbps). Greitis gali sumažėti ir dėl to, kad esate uždaroje patalpoje, taip pat ryšys gali trūkinėti. Dėl to kartais tiesiog persijungdavau į 3G režimą – tiesiog taip patikimiau. Tiesa, „Omnitel“ nuolat plečia ryšio tinklą (šiuo metu Lietuvoje yra 48 „Omnitel“ 4G bazinės stotys), taigi galima tikėtis, kad ateityje paslauga taps patikimesnė ir veiks stabiliau.

Kita problema – modemo programinės įrangos nesuderinamumas. Ar viskas veiks patikimai, priklauso nuo daugybės faktorių – operacinės sistemos, antivirusinės, kitų įdiegtų programų ir pan. Taigi programinę įrangą verčiau įdiegti padedant specialistams (pvz., atsinešti kompiuterį į „Omnitel“ saloną).

Sąlygos

Renkantis bet kokią paslaugą svarbu ne tik kokybė, bet ir kaina. „Omnitel“ siūlo rinktis iš dviejų mokėjimo planų: „4G internetas kompiuteryje 5“ ir „4G internetas kompiuteryje 10“. Pirmasis kainuoja 69 Lt per mėnesį, už juos suteikiama iki 30 Mbps greitaveika ir 5 gigabaitai (GB) duomenų. Antrasis kainuoja 99 Lt/mėn., žadama iki 80 Mbps sparta ir 10 GB duomenų. Abiem atvejais viršijus suteiktų duomenų kiekį sparta mažinama iki 120 Kbps. Norint naudotis 4G ryšiu reikės ir specialaus modemo, kuris be sutarties kainuoja 699 Lt.

Apibendrinimas

Nežinau, kodėl „Omnitel“ taip skubėjo pasiūlyti 4G mobilųjį ryšį klientams. Bazinių stočių iš pradžių buvo vos kelios, modemai nebuvo puikiai suderinti, kaina dar ir dabar, mano nuomone, yra didoka. Juk už 100 Lt galima įsigyti ir lėtesnį mobilųjį internetą, ir šviesolaidinį internetą namuose, o duomenys nebus riboti.

Galbūt teisūs „Omnitel“ konkurentai, sakydami, kad tai buvo tik viešųjų ryšių triukas – pasiūlyta paslauga, kurią geriausiu atveju pirks kelios dešimtys žmonių. Visgi tikslas būti pirmiesiems rinkoje – brangus malonumas.

Tačiau „Omnitel“ pastangos tobulinant šią paslaugą yra sveikintinos. Belieka tikėtis, kad kitąmet 4G LTE ryšys dengs visus didmiesčius (ir jų gyvenamuosius rajonus), o kaina bus draugiškesnė (arba bent panaikintas duomenų ribojimas, nes spartos ribojimas iki 120 Kbps yra tikra špyga klientams).

„Mezon“ galimybės

Su dabartinėmis „Mezon“ interneto galimybėmis susipažinau kelione po Vilnių specialiu „Telecentro“ mikroautobusu. Jame esanti įranga leidžia matyti visas bazines stotis ir kaip judant modemas persijungia nuo vienos stoties prie kitos, bei naršymo spartą.

Apibendrinti maždaug pusvalandį trukusią kelionę galima keliais pastebėjimais. Pirma, sostinėje „Mezon“ bazinės stotys yra daugiausia už poros kilometrų viena nuo kitos, taigi blogiausiu atveju artimiausia stotis bus už kilometro. Toks atstumas labai didelės įtakos interneto spartai neturi – visą kelionę vidutinis interneto greitis siekė 5-10 Mbps (dažniausiai greičio matuoklis rodė apie 8 Mbps). Nuo vienos prie kitos stoties persijungiama automatiškai, tai trunka apie sekundę, taigi sulėtėjimas praktiškai nepastebimas.

Modernus modemas

„Mezon“ internetą išbandžiau ir namuose. Iš „Telecentro“ pasiėmiau bandomąją pakuotę su „Mezon YZI“ modemu. Jis vertas atskiro paminėjimo: šio modemo nebūtina prijungti prie kompiuterio ar diegti specialių programų – įjungus jis automatiškai prisijungia prie tinklo ir „transliuoja“ Wi-Fi ryšį (t.y. tampa maršrutizatoriumi). Taigi jį galima laikyti bet kur namuose ir naudotis „Wi-Fi“ tinklu.

Tai ypač svarbu, jei namuose ryšys silpnas – tuomet modemą galima padėti ant lango, o pačiam patogiai sėdėti ant lovos nors ir kitame kambaryje. Žinoma, prie „Wi-Fi“ galima prisijungti ne tik kompiuteriu, bet ir išmaniuoju telefonu ar kitu „Wi-Fi“ sąsają turinčiu įrenginiu.

Interneto spartą matavau kelis kartus ir ji visuomet siekė 8-9 Mbps, o sykį pasiekė net 13 Mbps. Duomenų išsiuntimo sparta buvo tik 2-4 Mbps. Beje, 4G „Mezon“ internetu galima naudotis ir daugumoje mažesnių miestelių. Išbandžiau jį ir grįžęs į gimtinę Biržus. Čia interneto sparta nenusileido Vilniuje pasiektiems rezultatams. Tiesa, Biržuose būnant viename kambaryje modemas fiksavo itin silpną signalą, o perėjus į kitą nušvito žaliai – signalas buvo puikus. Matyt, 4G ryšį sugeria mūrinės sienos.

Sąlygos

Šiuo metu „Mezon“ siūlo tris planus: „Bendrauk“ (sparta ribojama iki 1 Mbps), „Nevaržyk“ (iki 2 Mbps) ir „Pramogauk“ (10 Mbps). Jų kainos – atitinkamai 39 Lt, 49 Lt ir 69 Lt per mėnesį. Tiesa, planui „Pramogauk“ galioja akcija – pasirašius 2 metų sutartį jis kainuos 30 Lt per mėnesį. Didžiausias visų šių planų privalumas – neribojami duomenys. Perkant paslaugą teks įsigyti ir modemą. Paprasčiausias modemas kainuos 249 Lt (be sutarties ir mėnesinių mokesčių). Mano bandytas „Mezon YZI“ be sutarties el. parduotuvėje kainuoja 400 Lt.

Apibendrinimas

„Mezon“ internetas, panašu, yra išties patikimas, spartos šiuo metu turėtų užtekti daugumai gyvenimo atvejų, o ir kainos nesikandžioja (atsižvelgiant į tai, kad siūlomas judrusis internetas).

Bet šis straipsnis yra apie 4G ryšį. Ar 10 Mbps spartą galima vadinti ketvirtosios kartos ryšiu? Nemanau. Juk tokią spartą suteikia ir mobilusis 3G internetas, kurį siūlo visi Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai. Nesakau, kad „Mezon“ internetas blogas, atvirkščiai – tai išties vartotojams „draugiška“ paslauga. Abejoju tik, ar derėtų girtis, kad siūlomas 4G ryšys, jei iš tiesų vartotojas gauna mažiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)