Pilotas į rekordinį skrydį aplink pasaulį leidosi 350 kg lėktuvėliu (Video)  (9)

Aplinkosaugai neabejingas slovėnų aviatorius Mateušas Lenarčičius (Matevz Lenarcic) ėmėsi žygio, kurio metu, kaip tikimasi, solo skrydžiu aplink pasaulį pavyks pasiekti naują planetos rekordą – lakūnas tikisi Žemės rutulį apskrieti su mažiausiu degalų kiekiu istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biologijos ir aviafotografijos specialistas rekordinį skrydį mėgins atlikti ultra lengvu lėktuvu, pasižyminčiu itin mažomis degalų sąnaudomis. Lėktuvas „Pipistrel Virus-SW914“ sveria 290 kg ir, pripildytas 418 litrų degalų, be nutūpimo gali nuskristi maždaug 3,7 tūkst. kilometrų. Skriedamas kreiseriniu greičiu (246-273 km/h), toks lėktuvėlis sunaudoja tik 13,6-14 litrų degalų per valandą. Slovėnų aviacijos entuziastas oro žygį aplink pasaulį jau pradėjo, sausio 8 d. pakildamas iš Slovėnijos sostinės Liublijanos ir pasukęs į Maroką, iš kur mėgins perskristi Atlanto vandenyną. M. Lenarčičius kelionėje planuoja nuskristi apie 100 tūkst. kilometrų, aplankyti 60 pasaulio valstybių bei apsilankyti visuose septyniuose kontinentuose. Į lakūno maršrutą įtraukta 120 nacionalinių parkų ir aukščiausios planetos viršukalnės, įskaitant ir Himalajuose stūksantį Everestą. „Mano tikslas – paskatinti žmones suvokti, jog pasaulis, kuris mums duotas, yra vienintelis toks, ir jei jį naikinsime, mes ir mūsų palikuonys jį prarasime“, - prieš pakildamas rekordinio skrydžio pasakojo M. Lenarčičius.

Projekto pavadinimas – „GreenLight WorldFlight“ („ŽaliaŠviesa PasaulinisSkrydis“) – ne vien parodomoji akcija: slovėnas kelionės metu fotografuos planetą ir matuos anglies dalelių ir anglingųjų aerozolių koncentraciją tose planetos teritorijose, kur jų kiekiai dar nebuvo matuojami. Tikimasi, jog jo surinkti matavimų duomenys padės klimatologams tiksliau įvertinant minėtų medžiagų vaidmenį pasaulio mastu vykstantiems klimato pokyčiams.

Vaizdo siužetas

 

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)