Gražuolė ir pabaisos: interviu prieš įvykdant mirties bausmę (Video)  (14)

Kiekvieną savaitę vidurio Kinijos Henan provincijoje milijonai žmonių susėda prie televizorių žiūrėti programą neįprastu pavadinimu: „Žurnalistės pašnekesiai prieš mirties bausmės nuosprendžio įvykdymą“. Pasmerktieji mirčiai, kuriems liko vos keletas dienų gyventi, dailiai reporterei pasakoja apie savo gyvenimą ir nusikaltimus, kuriuos jie įvykdė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvieną pirmadienio rytą Ding Yu ir jos komanda peržiūrinėja teismų raportus, kuriuose ieško savo programai tinkamų žmonių. Dirba skubėdami, kadangi mirties bausmės nuosprendis įvykdomas per septynias dienas nuo jo paskelbimo. Kandidatai pasišnekėti su D. Yu – brutalių žmogžudysčių kaltininkai. Ir tik tokie, dėl kurių kaltės nekyla jokių abejonių.

D. Yu pradeda pašnekesį maloniai, dažniausiai klausdama pasmerktųjų apie jų interesus. Vėliau pereina prie klausimų apie nusikaltimą, kurį nuteistasis padarė. „Kai kurie gali pagalvoti, kad pašnekesiai su nuteistaisiais myriop yra negailestingi. Bet taip nėra. Jie nori būti išklausyti“, – tvirtina D. Yu. Taip kai kurie mirtininkai gali viešai atsiprašyti už savo nusikaltimus, taip pat perduoti atsisveikinimo žodžius artimiesiems.

„Jie to nusipelno“

D. Yu savo programą veda jau penkeri metai. Per tą laiką nufilmuota daugiau kaip 200 interviu su nuteistaisiais mirties bausme. „Kartais pokalbio metu man būna graudu. Tačiau simpatijos jiems nejaučiu. Jie turi mokėti didelę kainą už savo blogus darbus. Jie to nusipelno“, – konstatuoja D. Yu.

Žurnalistė pripažįsta, kad dažniausiai jos šnekinamų nusikaltėlių motyvas žudyti – pinigai. Jai į atmintį ypač įsirėžė vienas toks įvykis: nuteistieji buvo jauna porelė – išsilavinę geros mokyklos absolventai. Jie suplanavo apvogti savo senelius, bet kažkas ten nutiko ne taip, ir vyras juos nužudė. Tiek jis, tiek ir jo mergina buvo nuteisti mirties bausme. „Jie buvo tokie jauni. Niekada nebeturės galimybės pamatyti pasaulio, džiaugtis gyvenimu, karjera, meile ir šeima. Pasirinko blogį, o atpildas už tai – jų gyvybės“, – tvirtina D. Yu.

„Ar jautiesi nepatogiai, šnekėdama su manimi?“

Rengiant pašnekesius su nuteistaisiais, ne kartą žurnalistei teko patirti ir kritiškų išgyvenimų. 2008 metais šalyje, kur homoseksualizmas ir toliau tebelieka tabu, D. Yu šnekino gėjų, kuris nužudė savo motiną. Tai buvo pirmas kartas, kai ji akis į akį susitiko su kitos seksualinės orientacijos žmogumi.

„Niekada nebuvau kalbėjusi su gėjumi ir tikrai negaliu pritarti kai kuriai jo praktikai, požiūriams ir poelgiams. Nepaisant to, kad jis buvo vyras, labai moterišku balsu manęs paklausė: „Ar jautiesi nepatogiai, šnekėdama su manimi?“ Taip aš iš tiesų jaučiausi labai nepatogiai. Bet negalėjau jam to sakyti, nes nebūtų man atsivėręs“, – prisimena D. Yu. Drauge su savo komanda ji net tris kartus pasišnekėjo su tuo vyru, paskutinį kartą – prieš pat egzekuciją.

„Žurnalistės pašnekesių“ tikslas – mokyti visuomenę. D. Yu trokšta, kad kiekvienas programą žiūrintis žmogus pamatytų tikrąją gyvenimo vertę. Žinoma, pašnekesiai su nuteistaisiais turi įspėti kinus, kad jie konfliktuotų su įstatymais. Nes visi gali matyti, kuo tai baigiasi.

Žudyti mažiau ir atsargiau

D. Yu laida yra be galo populiari, o žurnalistė savo šalyje laikoma žvaigžde. Iki šiol jos pašnekesiai su nuteistaisiais Kinijoje nesulaukė jokios kritikos. Greičiausiai dėl to, kad dauguma Kinijos visuomenės pritaria mirties bausmei.

Teisėjas Lui Wenling, kuris tiesiogiai bendradarbiauja su programos „Žurnalistės pašnekesiai prieš mirties bausmės nuosprendžio įvykdymą“ kūrėjais, vis dėlto tvirtina, kad Kinijos teisinėje sistemoje artėja didelės permainos. „Dabartiniu metu politika nuteistųjų atžvilgiu sako: „Žudyti mažiau ir atsargiau“ bei „Gailestingumą sujungti su rūstumu“. Tai reiškia, kad jeigu nusikaltimą galima traktuoti kaip ne tokį sunkų, tuomet reikia būti atlaidesniam. Bet jeigu nusikaltimas turi būti traktuojamas kaip sunkus, tai bausmė taip pat turi būti skiriama“, – sako jis.

Keturi tūkstančiai egzekucijų per metus

Tarp teisėjų kuriasi ir liberalesnės grupės. „Gyvenimas gali baigtis akimirksniu, iškart po teisminio nagrinėjimo. Tai yra labai žiauru. Ar turėtume panaikinti mirties bausmę? Manau, kad mūsų šalis nėra tam pasiruošusi. Tačiau manau, kad ateityje galėtume tai padaryti“, – neseniai teigė tiesėjas Pan, kuris priskiriamas liberaliųjų Kinijos teisėtvarkos darbuotojų sparnui.

Šiuo metu Kinijoje įvykdoma daugiau mirties nuosprendžių nei visose kitose šalyse kartu sudėjus. Manoma, kad apie 4000 asmenų kiekvienais metais čia yra įvykdoma mirties bausmė sušaudant arba suleidžiant nuodų. Mirties bausmė gresia net už 55 skirtingus nusikaltimus – taip pat už korupciją bei kontrabandą ir netgi už politinius nusikaltimus.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: