Šalys, kuriose gyvena daugiausiai milijonierių  (4)

Senieji pasaulio milijonieriai užleidžia vietą naujiems turtuoliams. Konsultacinės įmonės „Boston Consulting Group“ išleistoje pasaulio turtuolių ataskaitoje teigiama, kad labiausiai milijonierių skaičius išaugo Azijos-Ramiojo vandenyno regione. 2011 metais privačių asmenų turtas šiame regione (išskyrus Japoniją) išaugo 10,7 proc. iki 23,7 trln. JAV dolerių. Pristatome 15 valstybių, kuriose gyvena daugiausiai milijonierių. Šalys yra suskirstytos pagal namų ūkių, kurių turtas viršija 1 mln. JAV dolerių, santykį su bendru gyventoju skaičiumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

15. Nyderlandai

Gyventojų skaičius – 16,7 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 2,1 proc.

Turtingųjų Olandijos šeimų turto pokyčiams euro zonos ekonominės bėdos didelės įtakos neturėjo. Nors šalies ekonomika ir sugrįžo į recesiją, paskutinįjį 2011 metų ketvirtį ekonomika susitraukė 0,7 proc., praėjusiais metais Nyderlanduose buvo apie 152 tūkst. milijoninių namų ūkių. Milijonieriams išsaugoti savo turtus padėjo reikšmingas Olandijos užsienio prekybos perviršis ir šalies vaidmuo kaip pagrindinio Europos transportavimo uosto. „Bloomberg“ sudaromo milijardierių indekso duomenimis, turtingiausias olandų kilmės asmuo yra alaus imperijos paveldėtoja Charlene de Carvalho-Heineken, kurios turtai viršija 7 mlrd. JAV dolerių.

14. Airija

Gyventojų skaičius – 4,8 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 2,2 proc.

Airija garsėja savo „Guinness“ alumi, tačiau turtingiausias šalies gyventojas yra mobiliųjų telefonų magnatas Denisas O‘Brienas. Po ketverių ekonominės drausmės metų Airijos ekonomika pamažu grįžta į senąsias vėžes. Nepaisant ekonominių problemų ir didesnio nei 14 proc. nedarbo lygio, Airijoje milijonierių skaičius, tenkantis vienam gyventojui, vis dar yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje (atsilieka tik nuo Belgijos). Praėjusias metais Airijoje buvo užregistruota 33 tūkst. milijoninių namų ūkių.

13. Omanas

Gyventojų skaičius – 2,8 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 2,5 proc.

Omano sultonatas 2011 metais turėjo apie 12 tūkst. milijoninių namų ūkių. Mažėjant naftos rezervams ir sparčiai augant darbo jėgos kainai pradedama abejoti ar šiai Persijos įlankos valstybei pavyks išlaikyti milijoninių šeimų skaičiaus augimą. Manoma, kad turtingiausias sultonato gyventojas yra Omano monarchas Qaboos bin Saidas al Saidas.

12. Belgija

Gyventojų skaičius – 10,4, mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 2,9 proc.

Po 541 dienas trukusių derybų Belgija pagaliau susitarė dėl naujos vyriausybės. Nepaisant užsitęsusios politinės aklavietės ir euro zonos skolų krizės, tarp visų šalies gyventojų buvo apie 134 tūkst. šeimų, kurių turtas siekė arba viršijo 1 mln. JAV dolerių. Turtingiausiu Belgijos gyventoju laikomas konglomerato „Compagnie Nationale a Portefeuille“ savininkas Albertas Frere‘as.

11. Japonija

Gyventojų skaičius – 125,5 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 2,9 proc.

Japonijai pamažu atsigaunant po praėjusių metų kovą šalį nusiaubusio žemės drebėjimo ir po jo sekusios branduolinės krizės, šalyje esančių milijoninių šeimų skaičius pernai sumažėjo iki 1,58 mln. Vis dėlto šalies ekonomikos augimas šių metų pirmąjį ketvirtį viršijos visas prognozes ir siekė 4,1 proc. Japonijoje turtingiausiu laikomas drabužių prekybos tinklo „Uniqlo“ įkūrėjas Tadashi Yanai, kurio turtas, „Bloomberg“ duomenimis, siekia 11 mlrd. JAV dolerių.

10. Bahreinas

Gyventojų skaičius – 1,3 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 3,2 proc.

Bahreinas atsidūrė pasaulio dėmesio centre po to, kai 2011 metais prasidėjęs Arabų pavasaris nafta turtingoje karalystėje kilo masinės riaušės ir žiaurūs susidorojimai su protestantais. Protestai dar labiau paryškino įtampą tarp Bahreino šiitų daugumos ir turtingesnio sunitų valdančiojo elito. Praėjusiais metais šalyje buvo apie 8 tūkst. milijoninių namų ūkių. Pagrindiniai diversifikuotos Bahreino ekonomikos varikliai yra nafta, aliuminio pramonė, finansų sektorius ir statybos. Turtingiausi šalies gyventojai yra karališkoji šeima, kuriai vadovauja karalius Hamadas bin Isa al Khalifa.

9. Taivanas

Gyventojų skaičius – 23,2 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 3,2 proc.

2011 metais Taivanas buvo 246 tūkst. milijoninių šeimų. Sala, kurios ekonomika smarkiai priklauso nuo elektronikos, įrengimų ir naftos cheminių produktų eksporto, atsigavo po recesijos. Praėjusiais metais Taivano BVP išaugo 5,2 proc. Turtingiausias šalies gyventojas yra Tsai Wan-Tsai, kuriam priklauso finansines paslaugas teikianti bendrovė „Fubon Financial Holding“.

8. Izraelis

Gyventojų skaičius – 7,8 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 3,6 proc.

Sparčiai augantis Izraelio technologijų verslas labiausiai prisideda prie 83 tūkst. milijoninių šeimų turto augimo. Šalies ekonomiką taip pat augima deimantų ir žemės ūkio produktų eksportas. Turtingiausi Izrealio gyventojai yra broliai Idanas ir Eyalas Oferai, kurie praėjusių metų birželį paveldėjo savo tėvo Samy Ofero iš laivybos verslo sukauptą turtą.

7. JAV

Gyventojų skaičius – 322,4 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 4,3 proc.

Didžiausioje pasaulio ekonomikoje praėjusiais metais buvo daugiausiai milijoninių šeimų – iš viso net 5,13 mln. Vis dėlto, šis pasiturinčių namų ūkių skaičius per metus sumažėjo 129 tūkst. 2011 metais šalis turėjo rimtų problemų dėl milžiniškos valstybės skolos, buvo sumažinti JAV skolinimosi reitingai, problemas dar labiau pagilino euro zonos skolų krizė. Turtingiausiu JAV žmogumi buvo bendrovės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas, turintis apie 60 mlrd. JAV dolerių vertės turto.

6. Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE)

Gyventojų skaičius – 8,2 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 5 proc.

Iš visų septynių Persijos įlankos valstybės Emyratų labiausiai nuo pasaulinės finansų krizės nukentėjo Dubajus, finansinis ir transporto uostas Vidurio Rytuose. Dėl nuosmukio nekilnojamojo turto rinkoje Dubajus 2009 buvo atsidūręs ant bankroto slenksčio. Emyratas išvengė bankroto dėl centrinio banko įsikišimo. JAE iš viso gyvena 57 tūkst. milijoninių šeimų. Didžioji dalis milijonierių yra emigrantai iš Vakarų, kurie persikėlė gyventi į Abu Dabį ar Dubajų. Turtingiausias yra laikomi al Ghurair šeimos nariai, kurių valdoma grupė turi akcijų šalies bankuose, prekybos centruose bei gamybos pramonėje.

5. Honkongas

Gyventojų skaičius – 7,2 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 8,8 proc.

Honkonge gyvena daugiausiai milijardierių visame pasaulyje, čia taip pat yra apie 212 tūkst. šeimų, kurių turtas siekia arba viršija 1 mln. JAV dolerių. Buvusi Didžiosios Britanijos kolonija kartu su Singapūru yra tarptautinis Rytų Azijos finansų, prekybos, nekilnojamojo turto ir transporto uostas. 2011 metais Honkongo ekonomikos augimas sulėtėjo iki 5 proc., infliacija išaugo 5,3 proc. Turtinigiausias Honkongo ir visos Azijos žmogus yra Li Ka-Shingas, kuriam priklauso diversifikuotas konglomeratas „Hutchinson Whampoa“ ir nekilnojamojo turto bendrovė „Cheung Kong Holdings“.

4. Šveicarija

Gyventojų skaičius – 7,7 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 9,5 proc.

Šveicarijoje gyvena apie 322 tūkst. milijoninių šeimų. Be to, šalyje taip pat yra didžiausia itin turtingų asmenų koncentracija – 100 tūkst. namų ūkių tenka 11 šeimų, kurių privatus turtas siekia arba viršija 100 mln. JAV dolerių. Vis dėlto euro krizė palietė ir šią Alpių kalnuose įsikūrusią valstybę – praėjusiais metais šalies BVP augimas sulėtėjo iki 2,1 proc. Reformuoti bankininkystės paslapčių įstatymus Šveicariją spaudžia tiek ES, tiek ir JAV. Turtingiausias Šveicarijos ir visos Europos žmogus yra kompanijos „Ikea“ įkūrėjas Ingvaras Kampradas.

3. Kuveitas

Gyventojų skaičius – 3,6 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 11,8 proc.

Kuveitui priklauso beveik 7 proc. visų pasaulio naftos rezervų, o naftos eksportas sudaro beveik 95 proc. visų iš eksporto gaunamų pajamų. 2010 metais šalies vyriausybė pranešė, kad skirs 130 mlrd. JAV dolerių tam, kad per artimiausius 5 metus sumažintų priklausomybę nuo naftos ir diversifikuotų privatų sektorių. Praėjusiais metais Kuveite gyveno apie 63 tūkst. milijoninių šeimų, iš kurių turtingiausios buvo Alghanim ir Kharafi šeimos.

2. Kataras

Gyventojų skaičius – 1,9 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 14,3 proc.

Kataras yra trečias pasaulyje pagal gamtinių dujų atsargas. 2022 metais šioje šalyje bus surengtas pasaulio futbolo čempionatas. Praėjusiais metais čia gyveno apie 47 tūkst. milijoninių šeimų. Naftos ir dujų eksportas sudaro daugiau kaip pusę šalies BVP. Kataro valdovas šeichas Hamadas bin Khalifa al Thanis yra turtingiausias šalies gyventojas.

1. Singapūras

Gyventojų skaičius – 4,8 mln.
Milijoninių namų ūkių procentas – 17,1 proc.

2011 metais Singapūre gyveno apie 188 tūkst. šeimų, kurių turtas siekia arba viršija 1 mln. JAV dolerių. Tai sudaro 17,1 proc. visų šalies gyventojų. Singapūras jau kurį laiką garsėja palankiomis sąlygomis pradėti ir plėtoti nuosavą verslą. Šalis taip pat yra vienas populiariausių ofšorinės bankininkystės centrų. Vienas turtingiausių Singapūro gyventojų yra 30-metis „Facebook“ bendraįkūrėjas Eduardo Saverinas, kuris neseniai pateko į žiniasklaidos dėmesį. Prieš pat „Facebook“ žengimą į akcijų biržą buvo paviešinta naujiena, kad E. Saverinas praėjusiais metais atsisakė savo JAV pilietybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)