Auganti įtampa tarp Kinijos ir Japonijos: Kinijos karo laivai įplaukė į Japonijos teritoriją (Video)  (19)

Du iš 11 Kinijos laivų, patruliuojančių netoli konfliktinių salų, vakar įplaukė į, Japonijos teigimu, šalies teritorinius vandenis, remdamasi Japonijos kariniu jūrų laivynu skelbia „RIA Novosti“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2012-09-19 Auganti įtampa tarp Kinijos ir Japonijos: Kinijos karo laivai įplaukė į Japonijos teritoriją (Video)  (19)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos karinio jūrų laivyno pareigūnai sakė nacionalinei televizijai NHK, kad 11 Kinijos laivų pasirodymas taip arti šalies salų yra beprecedentis. Japonijoje vadinamos Senkaku, o Kinijoje – Diaoju salos yra konflikto tarp Pekino ir Tokijo centras, dėl kurio Kinijoje kilo smurtiniai protestai prieš Japoniją. Japonijos kompanijos buvo priverstos sustabdyti operacijas Kinijoje.

Tuo metu, kai prie ginčijamų salų, kurias abi Azijos valstybės laiko savo nuosavybe, susitiko patruliniai Japonijos ir Kinijos laivai, tūkstančiai protestuotojų reikalauja japonams skirti bausmę. Tema antradienį ypač jautri, mat šalyje minimos Japonijos įsiveržimo į Kiniją 81 metinės.

Tūkstančiai demonstrantų keliuose Kinijos miestuose surengė prieš Japoniją nukreiptas demonstracijas. Didelės policijos ir sukarintos pajėgos protestų vietose užtikrina tvarką, praneša vokiečių spauda. 

Pekine tūkstančiai žmonių susirinko prie Japonijos ambasados. Protestuotojai ragina boikotuoti japoniškas prekes. Šaukdami, jog sala priklauso Kinijai, kai kurie protestuotojai rankose laikė komunistinės šalies įkūrėjo Mao Zedongo nuotraukas. Kai kurie demonstrantai iškėlė užrašus, reikalaujančius karo su Japonija. Susirinkusieji į japonų ambasadą mėtė plastikinius butelius.

Naujos demonstracijos vilnija daugelyje šalies miestų. Kinai protestuoja prieš Japonijos vyriausybės ketinimus įsigyti salas iš privačių Japonijos savininkų. Dėl salų tarp valstybių seniai tvyro ginčas. Salos yra Rytų Kinijos jūroje, kurioje yra naftos ir dujų telkinių, daug žuvies.

Kinijos gynybos ministras antradienį pareiškė, kad jo šalis pasilieka teisę imtis "tolesnių veiksmų", kad išspręstų teritorinį ginčą su Japonija, tačiau išreiškė viltį, jog nesutarimai gali būti išspręsti diplomatinėmis priemonėmis.

Pekinas atidžiai stebi padėtį Rytų Kinijos jūroje, "ir mes pasiliekame teisę į tolesnius veiksmus", Kinijos gynybos ministras generolas Liang Guanglie sakė per vertėją bendroje spaudos konferencijoje su viešinčiu Pentagono vadovu Leonu Panetta.

"Žinoma, tebesitikime taikaus ir derybomis pagrįsto šio klausimo sprendimo", - pridūrė Liang Guanglie.

Situacija nejuokinga

Lietuvos ambasada Pekine įsikūrusi netoli Japonijos ambasados, tad mūsų šalies diplomatiniai atstovai iš arti stebi protestus.

"Padėtis Pekine gal ir ne grėsminga, bet tikrai nejuokinga. Japonijos ambasada įsikūrusi tame pačiame rajone, kaip ir mūsų atstovybė, taigi jaučiame apgultį. Gatvės uždarytos, mokyklos nedirba, tėvams nėra galimybių pakliūti prie mokyklų pastatų. Daug tvarkos palaikytojų. Laimei, riaušių, neramumų nekyla, vyksta taikios demonstracijos, bet kinai tikrai smarkiai, įvairiais poelgiais, rodo nepasitenkinimą", – vz.lt pasakoja p. Antanavičienė.

Anot jos, Pekino gatvėmis važinėja japoniški automobiliai su uždengtais japonų gamintojų ženklais. Uždaryta daug japoniškų restoranų ir kavinių. Iš pradžių jos dar dirbo, iškėlusios Kinijos vėliavas, bet dabar masiškai uždarinėjamos.

"Ant japoniškų restoranų, esančių aplinkinėse gatvėse, langų matyti užrašai, kad jie palaiko Kinijos integralumą, tai yra, salų priklausymą Kinijai", – priduria Danas Vaitkevičius, Lietuvos komercijos atašė Kinijoje.

Pasak ambasadorės p. Antanavičienės, Kinijos žiniasklaidoje žinios prasideda ir baigiasi reportažais apie protestus, įsisiūbavusius dėl teritorinio konflikto su Japonija. Skelbiama, kad protestai vyksta ne tik Pekine, pasak žiniasklaidos, demonstracijos išplitusios maždaug 80-yje Kinijos miestų. Kinų televizija skelbia, kad sparčiai krenta japoniškų prekių pardavimai šalyje.

"Akivaizdu, kad labai kentės Japonijos verslas. Uždaromos gamyklos, kasdien vis daugiau. Nors skelbiama, kad jos uždaromos laikinai, bet iš tiesų nėra aišku, kokios jų perspektyvos", – pasakoja p. Antanavičienė.

Analitikai sako, kad išpuoliai gali turėti gerokai platesnį poveikį abiejų šalių ekonomikos plėtrai. Japoniškų prekės ženklų boikotas verslui gali būti skausmingesnis nei fiziniai išpuoliai. Kiniją ir Japoniją sieja glaudūs ekonomikos ir verslo ryšiai: kaip rodo Pekino statistika, pernai dvišalės prekybos apyvarta buvo 342,9 mlrd. JAV dolerių.

Įtampą antradienį didino tai, kad Kinija šią dieną mini 1931 m. Japonijos invazijos datą, ir japonų verslas bando išvengti nuostolių, kurių patyrė savaitgalį, kai buvo įžiebtas gaisras "Panasonic" fabrike, užpulti japonų restoranai bei parduotuvės, padegti bei apversti japonų gamybos automobiliai. 

Konfliktas tarp dviejų valstybių įsiliepsnojo praėjusią savaitę, kai Japonijos vyriausybė pranešė iš privataus investuotojo nupirkusi saleles Rytų Kinijos jūroje, dėl kurių vyksta įsisenėjęs teritorinis ginčas, o Kinija į šią teritoriją, potencialiai turtingą gamtinių dujų ir naftos, pasiuntė savo laivus. Japonija tvirtina, kad jai salos priklauso nuo 1895 metų, tačiau, Kinijos teigimu, nuo 1783 metų sudarytoje Japonijos žemėlapyje matyti, kad salos yra Pekino teritorija.

Po Antrojo pasaulinio karo salas kontroliavo JAV ir 1972 metais jas perdavė Japonijai. Taivanas ir Kinija teigia, kad salų okupacija yra nelegali. Tarptautinė bendruomenė kylančią įtampą stebi gana santūriai. Pavyzdžiui, po susitikimų Tokijuje su aukštais Japonijos pareigūnais JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta, kuris vėliau išvyko į Pekiną, paragino „visas šalis elgtis ramiai ir santūriai“.

Nuosavybės teisė į populiarių žvejybos plotų apsuptas saleles suteiktų išskirtines komercines teises į aplinkinius vandenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (19)