Nutrūktgalvis austras po rekordinio šuolio iš kosmoso saugiai pasiekė žemę (Video)  (14)

Sekmadienį Felixas Baumgartneris sėkmingai atliko šuolį iš beveik 40 kilometrų aukščio – kol išsiskleidė parašiutas jis krito apie 4 minutes ir 22 sekundes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot misijos atstovės spaudai, F. Baumgartneriui pavyko viršyti garso greitį, tačiau jis nepagerino ilgiausiai trukusio laisvojo kritimo rekordo. Sarah Anderson teigė, kad 43-metis austras per 4 minutes ir 19 sekundžių trukusį laisvąjį kritimą iš 39 kilometrų aukščio pasiekė 1137 kilometrų per valandą greitį.

Televizijų įrašuose matyti, kaip jis maždaug 1,5 tūkst. metrų aukštyje išskleidė parašiutą ir nusklendė žemės link. F. Baumgartneriui į reikiamą aukštį pakilti prireikė daugiau kaip 2 valandų. Jis dar prieš šuolį pagerino vieną rekordą – didžiausio aukščio, kurį pasiekė pilotuojamas oro balionas.

Jis ketino šokti iš 36,5 kilometrų aukščio, tačiau balionas pakilo aukščiau – iki 39 kilometrų. Primename, kad parašiutininkas savo žygdarbį turėjo atlikti dar antradienį, tačiau tąkart šuolis buvo atidėtas dėl stipraus vėjo.

Didžiausias pavojus, su kuriuo galėjo susidurti F. Baumgartneriui – krentant prarasti kontrolę. Dėl to gali sustiprėti gravitacinių jėgų veikimas, o kaskadininkas galėjo prarasti sąmonę. Kontroliuoti situaciją iššokant iš kapsulė labai svarbu, nes krentant galva žemyn, galima išvystyti didesnį greitį.

Jei jo kosmonauto kostiumą primenančiame apdare būtų atsiradusi bent menkiausias tarpas ar įplyšimas, dėl išsihermetinimo ypač dideliame aukštyje galėjo užvirti F. Baumgartnerio kraujas.

Atsiradus problemoms su kostiumu, neprognozuojamų pasekmių galėjo turėti ir 68 laipsnius šalčio siekianti temperatūra.

Rekordai, kuriuos F. Baumgartneriui pavyko pasiekti (preliminariais duomenimis): aukščiausias pakilimas oro balionu, šuolis su parašiutu iš rekordinio aukščio ir didžiausias greitis laisvo kritimo metu. Kol kas tikslinami duomenys dėl didžiausios laisvo kritimo trukmės, bet panašu, kad šio rekordo pagerinti nepavyko. Manoma, kad kol išsiskleidė parašiutas jis krito apie 4 minutes ir 22 sekundes, o pasaulio rekordas, priklausantis minėtam J. Kittingeriui yra 4 min 36 s.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (14)