Jei tik panorėtų, Apple su savo grynaisiais pinigais galėtų sukurti net ir atskirą valstybę  (46)

Turbūt jau teko girdėti paskutiniu metu kilusį škvalą kritikos, skirtos korporacijai Apple, kuri turi galybę laisvų piniginių resursų, tačiau neskuba jais dalintis su akcininkais ir investuotojais. Šiandien, įvairių šaltinių teigimu, „obuolinė“ imperija yra sukaupusi apie 137 mlrd. JAV dolerių, ir šis skaičius toliau auga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai korporacijos savo sąskaitose turi ne itin daug „laisvų grynųjų“ pinigų (JAV grynaisiais laikomi ir tie pinigai, kurie yra sąskaitose). Paprastai saugoma grynųjų tiek, kad užtektų operatyviems rezervams, tuo tarpu visa kita dažniausiai investuojama arba išdalinama investuotojams dividendų pavidalu. O kartais kompanijos tiesiog skolinasi, kad galėtų patenkinti savo būtinus (arba nelabai) poreikius.

Kompanija Apple niekada ir nebandė niekam paaiškinti, kam jai reikalinga tiek daug grynųjų, buvo girdimas tik standartinis „kad tik būtų“. Iš esmės, šie pinigai priklauso akcininkams, o dabartinei Apple vadovybei su Tim Cook priešakyje rankos gana smarkiai surištos, jei kalbėtume apie jų išleidimą. Tačiau svetimus pinigus mėgsta skaičiuoti visi ir visame pasaulyje, taigi žurnalistai iš Huftington Post surado devynis galimus variantus, kur galima būtų išleisti Apple milijardus:

  • Padovanoti kiekvienam JAV piliečiui po 437 dolerius;
  • Nusipirkti 213 mln. išmaniųjų telefonų iPhone už vidutinę didmenos kainą;
  • Esant dabartinėms akcijų kainoms, nusipirkti tokias kompanijas kaip Facebook, LinkedIn, Groupon, Pandora, Netflix, Yahoo, RIM, Zillow, Yelp ir Zynga, o po viso šito apsipirkimo dar liktų 2 mlrd. dolerių smulkioms išlaidoms;
  • Grynųjų pinigų suma būtų maždaug 15 tūkst. kilometrų aukščio (tiesa, iki Mėnulio dar toloka);
  • Įsigyti apie 100 tūkst. prestižinių butų Niujorko Manheteno rajone;
  • Padengti dvejų metų JAV švietimo sistemos biudžeto išlaidas;
  • Išmokėti kiekvienam Apple darbuotojui 1,7 mln. dolerių premiją;
  • Padvigubinti JAV teikiamą pagalbą trečiojo pasaulio šalims trims su puse metų;
  • Išmokėti akcininkams po 145 JAV dolerių už kiekvieną akciją.

Esant reikalui, prie šio sąrašo galima pridėti ir kitų įdomių punktų, pavyzdžiui, dešimčiai metų "išsinuomoti" Lietuvą (atsižvelgiant į 2012 metų nacionalinio biudžeto išlaidas), galbūt nusipirkti Zimbabvę ir sukurti Apple valstybę, arba šiek tiek pataupyti ir nusipirkti savo nekenčiamiausią priešą – Samsung Electronics, kurios dabartinė rinkos kaina sudaro apie 197 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, procesorių giganto Intel atveju taupyti jau nereikės – šios kompanijos rinkos kaina dabar sudaro apie 104 mlrd. JAV dolerių.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(13)
(0)
(0)

Komentarai (46)