Turkų pianistas Fazılas Say nuteistas 10 mėnesių bausme už religijos įžeidimą  (6)

Turkijos teismo nutartis suneramino šalies meno pasaulį, paskelbdamas pianistui Fazılui Say 10 mėnesių nuosprendį už religijos įžeidimą


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulyje pripažintas Turkijos pianistas Fazılas Say šiandien nuteistas 10 mėnesių kalėjimo bausme, nuosprendį atidedant už „dalies visuomenės religinių jausmų įžeidimą,” taip pabaigdamas kontroversišką bylą, tuo pačiu sukeldamas aršią reakciją Turkijoje ir visame pasaulyje.

„Man gaila mano šalies po šios teismo nutarties,” sakė Say paskelbus nuosprendį. „Esu nusivylęs kalbos laisvės prasme. Dar labiau, nei dėl mano nuosprendžio, nerimauju dėl kalbos ir tikėjimo laisvės Turkijoje.“

Say patraukė teisėsaugos dėmesį, kai 2012 balandį retvitino keletą eilučių, priskiriamų poetui Omarui Khayyamui: „Sakai, jo upėmis vynas tekės. Ar Rojaus sodas užeiga? Sakaisi duosiąs dvi nekaltas mergeles kiekvienam musulmonui. Ar Rojaus sodas viešnamis?”

Jis taip pat patvitino: „Nežinau, pastebėjote ar ne, bet kur besutiktum kvailį ar vagį, jie tiki į Dievą. Ar tai paradoksas?“

Say advokatai teigė, kad menininkas savo tvitais „neketino įžeisti ar pažeminti” religiją, bet teismo gynyba neįtikino.

Say iš pradžių buvo paskirti aštuoni mėnesiai už „įvykdymą ir raginimą įvykdyti nusikaltimą”, prie kurių paskui buvo pridėti dar keturi metai, nes artistas paskelbė įžeidimą „viešinimo būdu.” Galiausiai nuosprendis buvo sutrumpintas iki 10 mėnesių, paliekant Say laisvėje, jei per penkis metus, kol bus stebimas, neįvykdys panašaus nusikaltimo.

Reakcijos

Reakcijos į nuosprendį iš karto pasirodė socialiniuose tinkluose ir įprastinėje medijoje, žymūs Turkijos meno pasaulio veikėjai pasisako, remdami nuteistąjį pianistą.

Turkų rašytojas Elifas Şafak tvitelėjo: „Esu giliai nustebintas ir nuliūdintas, išgirdęs apie nuosprendį gerai žinomam pianistui Fazılui Say.” Žurnalistai Ece Temelkuran ir Kanat Atkaya taip pat savo Twitter paskyrose pareiškė paramą pianistui.

Žymus filmų kritikas ir rašytojas Atilla Dorsay, neseniai išėję iš Sabah dienraščio dėl konfliktų Emek teatre, pasak Hürriyet leidinio, apibūdino nuosprendį kaip „siaubingą”.

„Kokios bebūtų priežastys, sveiku protu nesuvokiama, kaip galima pasaulinio garso artistui skirti tokią bausmę,” sakė Dorsay.

Byla sukėlė ir didelį tarptautinį atgarsį, Europos Sąjunga ir PEN išreiškė susirūpinimą dėl žodžio laisvės šalyje.

ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton sakė, kad Briuselį „neramina” 10 mėnesių nuosprendis, „pabrėžiantis būtinybę Turkijai visapusiškai gerbti saviraiškos laisvę,” praneša France-Presse.

Angliškasis PEN taip pat paskelbė pareiškimą dėl nuosprendžio, sakantį, kad institucija, sužinojusi apie jį, buvo šokiruota.

„Nuosprendis yra Say saviraiškos laisvės, garantuojamos Tarptautinės pilietinių ir politinių teisių konvencijos (International Covenant on Civil and Political Rights – ICCPR) pažeidimas, ir turėtų būti tuojau pat atšauktas,” sakoma pareiškime.

Jo Glanville, angliškojo PEN skyriaus direktorius, pažymėjo, kad byla „neturėjo nė pakliūti į teismą,” ir kad „šiandien paskelbtas apribojimo nuosprendis yra slegianti žinia rašytojams, žurnalistams, leidėjams ir aktyvistams Turkijoje.”

Kultūros ir turizmo ministras Ömer Çelik sakė, kad nežiūrint nenoro, kad „bet kas būtų teisiškai persekiojamas dėl savo kalbų,” reikia turėti omenyje, kad tai buvo „teisinis sprendimas.”

„Tokius reikalus turėtų spręsti teisininkai,” sakė Çelik. „Nenorėčiau, kad joks pilietis, artistas, kultūros žmogus, politikas turėtų bėdų dėl kalbos laisvės. Nenorėčiau, kad jie įsiveltų į teisinius sprendimus ir procesus. Tačiau, tai yra teismo sprendimas.”


2013–04–15, http://www.hurriyetdailynews.com
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (6)