Rytų Nigerijoje atsirado „vaikų fabrikai“  (2)

Jaunos afrikietės yra įkalinamos ir pasamdytų vyrų apvaisinamos, kad pagimdytų kūdikius pardavimui, rašo „Gazeta Wyborcza“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vien tik gegužę policija likvidavo tris tokias „įstaigas“ Abijos, Enugu ir Imo valstijose rytinėje šalies dalyje. Enugu valstijoje dalis išgelbėtų merginų neturėjo nė 17 metų.

„Vaikų fabrikai“ dažniausiai veikia, prisidengę ginekologinių klinikų, našlaičių, moterų prieglaudų ir net ligoninių vardu. Nusikaltėliai vilioja į jas jaunas moteris, kurios, tarkime, pabėgo iš namų ne savo noru pastojusios, bet nenori darytis aborto. Joms pasiūloma globa, maistas ir stogas virš galvos. Tačiau pagimdžiusios merginos nebegali iš tokių namų ištrūkti: nusamdyti vyrai jas prievartauja ir vėl apvaisina.

Yra ir tokių viltį praradusių moterų, kurios bent jau iš pradžių laisvu noru „išnuomoja“ savo įsčias. Viena grupuotė iš Imo valstijos joms mokėdavo maždaug po 600 dolerių už vaiką. Policija sutriuškino ją prieš geras dvi savaites ir išlaisvino 23 merginas. Aukos buvo laikomos daugiaviečiuose kambariuose mažame name Umuakos priemiestyje. Jos miegodavo ant šiaudinių demblių, ant kurių dažnai paeiliui būdavo prievartaujamos. Jas prievartavo senas namo prižiūrėtojas ir pasamdytas 23 metų vyras. Kaimynai nieko neįtarė, kadangi košmariškos scenos vykdavo už vandens talpyklų fabrikėlio. Kambarių langai buvo užtverti grotomis, kambariai užrakinami.

„Bijojau grįžti namo, nes tikrai buvo gėda. Tad norėjau atiduoti vaiką žmonėms, kurie jo neturi. Tačiau aš nebuvau pasiruošusi tam, ką aš atrasiu toje įstaigoje. Kai kurios merginos mėgino nusižudyti, kitos buvo mušamos. Aš buvau tarp tų, kurios bandė bėgti, tačiau nebuvo galimybės pasprukti. Aš iš tiesų esu laiminga, kad mus išvadavo“, - sakė Al Jazeera televizijai 19-metė Sarah, kuri dabar yra valstybės išlaikomuose globos namuose. Be jos ir kitų moterų teisėsaugininkai name aptiko ir keturis kūdikius.

Policija areštavo abu su šiuo nusikaltimu susijusius vyrus, tačiau operacijos smegenims – netoliese esančios klinikos vadovei daug sakančia pravarde „Ponia Tūkstantis“ – pavyko pasprukti. Kaip teigia Nigerijos žiniasklaida, ši moteris yra gerai žinoma tarp vietinių medikų. Vilioti merginas jai turėjo padėti kiti gydytojai. Nėra žinoma nei kiek laiko ji laikė tą „įstaigą“, nei kur dėdavo vaikus. Dalis jų, tikriausiai, buvo parduota bevaikiams Igbo etninės grupės žemdirbiams, kuriems nepaprastai svarbu turėti daug vaikų.

„Vaikų pirkimas pietryčių Nigerijoje yra labai paplitęs reiškinys. Daugelis žmonių nė nežino, kad tai yra nusikaltimas. Jie galvoja, kad tai paprasčiausias įsivaikinimas: žmonės nueina į kliniką, nusiperka vaiką, ir viskas“, - sakė prieš keletą metų AFP reporteriams Ijeoma Okoronkwo, Nacionalinės agentūros kovai su prekyba žmonėmis (NAPTIP) vadovas.

Tačiau kai kurių kūdikių likimas gali būti liūdnesnis. Kai 2005 metais pasirodė pirmieji pranešimai apie nelegalius „fabrikus“, Lagoso našlaičių prieglaudoje buvo rasta vaikų kaulų. Todėl yra pagrindo įtarti, kad dalis aukų galėjo būti nužudyta organų prekybos tikslu arba atliekant magiškus ritualus. Berniukai buvo pardavinėjami gaujoms ir iš kaimyninių šalių bei Šiaurės Afrikos kaip darbo jėga, o mergaitės – kaip būsimos prostitutės. Berniukai yra verčiami tarnauti namuose, prekiauti gatvėje, prašyti išmaldos ar dirbti pavojingą darbą kasyklose. Savo ruožtu jaunos merginos neretai vežamos į Europą. Kaip teigia Nigerijos leidinys „Naija Standard Newspaper“ , vien tik Italijoje jų yra apie 10 tūkstančių.

Enugu valstijos ligoninės bylos tyrimo medžiaga (ten 2008 metais buvo išlaisvinta 20 nepilnamečių) rodo, kad nusikaltėliai už vieną vaiką gauna nuo 2,5 iki 3,8 tūkstančių dolerių.

Prekyba vaikais Nigerijoje yra neteisėta – šią nuostatą įteisino 2003 metais priimtas įstatymas. Tačiau problema yra per švelnios bausmės: 2003-2009 metais nuteistiesiems buvo paskirtas laisvės atėmimas nuo 2 mėnesių iki 10 metų, vidutiniškai 2,66 metų. Du nusikaltėliai apskritai išvengė kalėjimo, atsipirkę baudomis. Kovai su tokiais pirkimo – pardavimo sandoriais Imo valstija neseniai priėmė įstatymą, pagal kurį kiekvienas įsivaikinti norintis žmogus turi gauti gubernatoriaus leidimą. Tačiau, kaip Al Jazeera televizijai pripažino gubernatorius Rochas Okorocha, šis įstatymas tik sustiprino pogrindinio įsivaikinimo pozicijas.

UNICEF vertinimais Nigerijoje kasdien parduodama mažiausiai 10 vaikų. Prekyba žmonėmis yra trečias labiausiai paplitęs nusikaltimas šioje šalyje po ekonominių aferų ir prekybos narkotikais. 2010 metais Jungtinės Valstijos specialioje ataskaitoje rekomendavo Nigerijai, tarp kitko, aktyviau traukti baudžiamojon atsakomybėn nusikaltėlius, bausti korumpuotus pareigūnus, griežtinti bausmes už prekybą žmonėmis priverstiniam darbui, konfiskuoti gaujų turtą aukų asociacijos naudai bei kovoti su seksualinių paslaugų paklausa.Tačiau tik maža dalis šių rekomendacijų buvo įgyvendinta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(1)

Komentarai (2)