Rusijos saugumiečiai, prisidengę žurnalistais, Lietuvoje jaučiasi kaip namie?  (1)

Į Lietuvą atvykę Rusijos opozicionieriai, net ir lydimi oficialių Lietuvos asmenų, pasijuto atvirai ir įžūliai sekami Rusijos specialiųjų tarnybų, pranešė TV3 laida „Savaitės komentarai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Opozicionierius, išėjusius į miestą, sekė ir filmavo Rusijos žurnalistai. Tačiau manoma, kad žurnalistų akreditacijos – tik priedanga, Rusija ir Baltarusija iš tiesų vietoje žurnalistų pas mus siunčia specialiųjų tarnybų darbuotojus. 

Į Vilniuje vykusią tarptautinę konferenciją pakviesti rusų opozicionieriai teigia nuolat šalia jautę Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojus. „Kai ėjome gatve, jie ėjo iš paskos. Kai dalyvavome konferencijoje universitete, vienas saugumietis stovėjo prie įėjimo, manome, kad jų buvo ir pačioje salėje. Kai sėdėjome kavinėje, pietavome ar pusryčiavome, jie sėdėjo per du staliukus nuo mūsų“, – TV3 pasakojo opozicijos atstovas Vladimiras Ryžkovas. 

Vienas konferencijos organizatorių Audronis Ažubalis pasakojo, kad rusų opozicionieriai pasakojo, jog saugumiečiai juos lydėti pradėjo dar išvykstant iš Maskvos ir visą buvimo Vilniuje laiką sekė. 

A.Ažubalis sakė net neabejojantis, kad opozicionierius sekė ne rusų žurnalistai, o saugumas. 

Opozicionieriai buvo ne tik sekami, bet ir nufilmuoti ir per vieną Rusijos televizijos kanalą pristatyti kaip Vakarų tarnai, imantys pinigus, tėvynės išdavikai. Rusijoje tokių filmų neretai užtenka, kad žmonės būtų persekiojami, jiems iškeliamos bylos. 

Tokius Rusijos spectarnybų veiksmus politologai laiko ne tik siekiu pakenkti opozicijai, bet ir parodyti užsienio valstybei, kas čia turi galią. 

Teigiama, kad Rusijos specialiosios tarnybos, prisidengdamos žurnalistais, mūsų šalyje darbuojasi nuolat, patekdamos į aukščiausias valdžios institucijas. „Be jokios abejonės. Čia nėra net ką kalbėti, - į TV3 klausimą, ar tarp akredituotų Rusijos ir Baltarusijos žurnalistų yra ir specialiųjų tarnybų agentų, atsakė A.Ažubalis. - Pavyzdžiui, viena televizija norėjo 15 žmonių akredituoti. Tokių dalykų būti negali. Tai supraskime – dirbs du, o ką kiti darys?“

Visus žurnalistus, norinčius darbuotis Prezidentūroje, Seime ar Vyriausybės, kasmet tikrinantis Vadovybės apsaugos departamentas sako pats patikrinti, ar akreditacijos prašantis žmogus yra saugumietis, negalintis. Tiesa, dėl norinčių filmuoti Lietuvos renginiuose žurnalistų jis kreipiasi į Valstybės saugumo departamentą, tačiau nuolat ketinančių dirbti rusų ar baltarusių duomenų saugumui tikrinti jie nesiunčia. Užsienio reikalų ministerija, pasirodo, irgi dažniausiai nesikreipia į saugumą, prašydama duomenų apie ketinančius Lietuvoje dirbti žurnalistus – nebent kyla įtarimų, kad žmonės ketina dirbti ne žurnalistinį darbą.

Tuo tarpu Rusijos opozicijos atstovai tik gūžčioja pečiais, kad Rusijos specialiosios tarnybos čia gali veikti nevaržomos. „Mes Rusijoje pripratome, kad mus seka, ir mes išmokome juos atskirti pagal tai, kaip jie seka, slepiasi nuo fotografavimo. Tačiau mus šokiravo tai, kad tai, ką mes kasdien matome Maskvoje, laisvai vyksta Lietuvos sostinėje Vilniuje. Buvo toks jausmas, kad tai Maskvos priemiestis“, – TV3 laidai sakė V.Ryžkovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (1)