Smulkiesiems Prancūzijos vyndariams muitų karas – smūgis žemiau juostos  (0)

Didžiausių pasaulio prekybos partnerių – Europos Sąjungos ir Kinijos – muitų karas kelia daug nerimo smulkiesiems gamintojams, kuriems pavyko prasiskverbti į milžinišką Kinijos rinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Briuseliui įvedus papildomą mokestį kiniškoms saulės baterijoms Pekinas pradėjo tyrimą dėl neva dempingo kainomis parduodamo Europos vyno.

Smulkieji Prancūzijos vyndariai sako – tai jiems smūgis žemiau juostos.

Arbeau šeima sunerimusi seka, kuo baigsis Europos Sąjungos ir Kinijos ginčas. Pekino kaltinimai, kad neva į Kiniją iš Europos Sąjungos šalių importuojamas vynas parduodamas mažesnėmis už savikainą kainomis, valstybės teikia subsidijų, o tai kenkia vietos gamintojams.

Arbeau šeimos vynai Prancūzijoje nėra garsūs, bet į Kiniją eksportuojami nuo 2005-ųjų. Jų rožinis vynas pelnė apdovanojimų ir Prancūzijoje. Eksportas pastaruoju metu padvigubėjo – vien į Kiniją pernai išsiųsta 600 tūkstančių butelių.

„Jau ir dabar mokame didžiulius importo mokesčius, bet jei jie dar didės, tai bus skaudus smūgis pigesnių vynų gamintojams arba ne tokiems garsiems kaip mes“, – aiškino šeimos vynuogyno vadybininkė Anne Arbeau.

Keturios Arbeau šeimos kartos puoselėja vynuogyną, pasak savininkės ir vadybininkės, jeigu mokesčiai kils, viduriniosios klasės pirkėjams jo vynai taps neįkandami.

„Mūsų vynai skirti viduriniajai klasei. Jeigu mes kelsime kainą, pirkėjai pajus. Kitaip negu turtingi pirkėjai, kurių perkamoji galia yra visai kitokia“, – teigia šeimos vynuogyno vadybininkė.

Politikai turi suvokti, kad tokie muitų karai – ne tik smūgis smulkiesiems gamintojams, bet ir visos šalies ekonomikai.

Vokietija paragino derėtis su Pekinu dėl kompromiso. Tačiau Kinija neatsitiktinai nutarė tirti prekybą vynais. Daugiausia jo eksportuojančios Prancūziją ir Italija energingai pasisakė už didesnius muitus kiniškoms saulės baterijoms, kurių gamintojai Europoje bankrutuoja dėl konkurencijos su kinais.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Jolanta Paškevičiūtė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)