Eksperimentinis tyrimas: kiek išgersim vyno, priklauso nuo taurės formos ir vyno spalvos  (1)

Naujas tyrimas rodo, kad nuo taurės priklauso, kiek vyno į ją esame linkę įsipilti. Vyno kiekis gali varijuoti priklausomai nuo jos dydžio, formos, ar ši stovi ant stalo, ar laikoma rankoje. Bet to, gausiau esame linkę prisipilti baltojo vyno, palyginus su raudonuoju, atkreipia dėmesį nbcnews.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio tyrimo metu mokslininkai dalyvių įvairiomis sąlygomis paprašė įsipilti „įprastą“ taurę vyno.

Tyrimo dalyviams davus plačią vyno taurę, šie įsipylė 12 proc. daugiau vyno, palyginus su gėrimo kiekiu, įsipiltu į standartinę vyno taurę. Greičiausiai taip nutinka todėl, kad žmonės kliaujasi skysčio matavimo būdais, grįstais vertikale – ne horizontalia – skale. Taip spėja tyrėja Laura Smarandescu – Ajovos valstijos universiteto marketingo profesorė-asistentė.

„Štai kodėl žmonės linkę išgerti mažiau, kai geria iš siauresnės stiklinės ar taurės“, – aiškino mokslininkė.

Dar vienas įdomus pastebėjimas: į skaidrią taurę dalyviai prisipylė 9 proc. daugiau baltojo vyno, palyginus su raudonuoju. Dėlto spėjama, kad gėrimo kontrastas su stiklu taip pat daro nemažą įtaką įsipilamai porcijai. Bet to, tyrimo dalyviai į taurę vyno prisipildavo daugiau, kai ją laikydavo rankoje, mažiau, kai ši stovėdavo ant stalo.

„Jei norite vyno paragauti saikingiau, rinkitės siaurą taurę, o kai ji pildoma, statykite šią ant stalo, nelaikykite rankoje. Taip įsipilsite 9–12 proc. mažiau“, – pataria tyrėjas Brianas Wansinkas iš Maisto ir Prekinių ženklų laboratorijos Kornelio universitete direktorius. Ankstesni šio mokslininko tyrimai atskleidė lėkštės ir dubens dydžio įtaką suvartojamo maisto kiekiui.

Po vyno pylimo eksperimento mokslininkai dalyvių paklausė, kodėl, jų nuomone, šie įsipylė daugiau nei jiems įprasta. Tokius faktorius, kaip per plati taurė, tyrimo dalyviai be vargo nurodė.

„Tai, kad jie vėliau nurodė žiną, kad į plačią taurę prisipilama daugiau, bet vis vien vyno prisipylė per daug, rodo, kad apie tai, pildami vyno, jie negalvojo. Antraip, būtų prisitaikę“, – aiškina tyrėjas Dougas Walkeris iš Ajovos valstijos universiteto.

Tyrimas buvo pristatytas rugsėjo 12-ąją žurnale „Substance Use & Misuse“.

Ankstesniais tyrimais įrodyta, kad taurės forma daro įtaką gėrimo suvartojimo greičiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (1)