Amerikiečiai išsigandę – iš Rusijos į JAV atkeliavo kūną iš vidaus ėdantis narkotikas „krokodilas“ (Video)  (35)

Bijoma, kad „krokodilas“ – pigus heroino pakaitalas, kuris pūdo dar gyvo žmogaus kūną ir narkomanus nunuodija vidutiniškai per dvejus metus – iš Rusijos atkeliavo į JAV. „The Independent“ praneša, kad Arizonos valstijoje per vieną savaitę ligoninėje atsidūrė du šio narkotiko pabandę žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valstijos pareigūnai sako bijantys, kad pirmieji „krokodilo“ vartotojai – būsimos epidemijos pranašai.

Dezomorfinas, kuris vadinamas „krokodilu“, yra itin pigus heroino pakaitalas, kuris gaminamas iš sutrintų kodeino tablečių, gazolino, kepimo aliejaus, jodo, dažų skiediklio, žiebtuvėlių užpildymo skysčio ir kitų medžiagų. Jo poveikis panašus kaip heroino, tačiau visų sudedamųjų dalių galima įsigyti paprastose parduotuvėse.

Pavadinimas „krokodilas“ kilo dėl to, kad oda toje vietoje, kur susileidžiama narkotikų, tampa panaši į krokodilo odą – pažaliuoja ir pasidengia žvynais. Iki kaulo nugraužta oda, smegenų pažeidimai, gangrenavimas, amputacijos – šiems narkomanams yra įprastas reiškinys.

Narkotikas pastaraisiais metais yra itin populiarus Rusijoje.

Prie „krokodilo“ labai greitai priprantama, tačiau jo poveikis – itin trumpas. Tai reiškia, kad dauguma jo vartotojų patenka į nesibaigiantį narkotiko vartojimo ir gaminimo ratą.

Apie pavojingo narkotiko patekimą į JAV rinką žiniasklaidai prabilo gydytojas Frankas LoVecchio, kuris KPHO naujienų agentūrai papasakojo apie du savo pacientus, kuriuos tą pačią savaitę jam teko gydyti nuo siaubingų „krokodilo“ pasekmių.

Medikas sakė, kad, jo žiniomis, tai yra pirmieji žinomi šio narkotiko vartojimo atvejai JAV. „Mes esame itin išsigandę“, – prisipažino jis.

„Galite įsivaizduoti, kad net ir labai maža į veną įšvirkšta dozė gali padaryti labai daug žalos... Šie narkotikai ėda žmogų iš vidaus“, – sakė F.LoVecchio.

„Kur yra dūmų, ten yra ir ugnies. Mes bijome, kad bus vis daugiau atvejų“, – apie narkotikų paplitimą JAV kalbėjo gydytojas.

Vidutiniškai narkomanas, pradėjęs vartoti „krokodilą“, išgyvena dvejus trejus metus.

Rusijos patirtis

Čičevo narkomanų reabilitacijos centre nuo „krokodilo“ besigydanti Irina Pavlova žurnalistams pasakojo, kad tarp jaunimo sparčiai plintantį narkotiką ji vartojo kasdien 6 metus ir net išmoko jį pati virti savo brolio virtuvėje. Tai, kad nuo „krokodilo“ priklausoma Irina sugebėjo išgyventi, daugeliui atrodo tarsi stebuklas. „Turbūt Dievas man padėjo“, – sako moteris. Tačiau narkotikai paliko savo žymę, rašo žurnalistas. Sutriko jos kalba, o žvilgsnis tapo tuščias tarsi po lobotomijos. Medikai sako, kad pažeistos moters smegenys, jos nekoordinuoti judesiai.

Pagal oficialius duomenis, 2010 metais Rusijoje „krokodilą“ vartojo nuo 100 tūkst. iki milijono žmonių. „Kol kas Rusija – vienintelė šalis, kurioje šio narkotiko vartojimas įgijo epidemijos mastus“, – rašoma „Time“ leidinyje.

Manoma, kad pirmą kartą jis buvo pagamintas Sibire 2002 metais, tačiau smarkiai šalyje išplito tik per pastaruosius trejus metus. Per paskutinius metus „krokodilo“ vartotojų skaičius išaugo 23 kartus. Vien per pirmus tris šių metų mėnesius buvo konfiskuota 65 mln. „krokodilo“ dozių.

Kaip ir galima tikėtis, šis narkotikas labiausiai plinta skurdžiausiose šalies dalyse, kur jaunimas neturi darbo ir nuobodžiauja. I.Pavlova pasakojo, kad daugelis jos pažįstamų bendraamžių nuolatos girtuokliavo, tik keli dirbo, nemažai persimetė prie narkotikų. Mergina pasakojo, kad „krokodilą“ ėmė vartoti daug žmonių iš jos aplinkos, taip pat ir brolis. „Beveik visi jie dabar mirę“, – sako ji. Anot merginos, kai kurie mirė nuo meningito, kraujo užkrėtimo, sustojus širdžiai arba „tiesiog supuvo“.

I.Pavlova sako, kad lūžio momentu jai tapo 2008 metai, kuomet savo brolio virtuvėje ji dvi savaites beveik nieko kito neveikė, tik virė ir vartojo „krokodilą“. „Kaifas trunka apie pusantros valandos, o pasigaminti narkotiko užtrunka valandą. Taigi, aš viriausi ir badžiausi beveik 24 valandas per parą“, – pasakoja mergina. Galiausiai jos žaizdos pradėjo gangrenuoti, prasidėjo kraujo užkrėtimas. Ji nuvyko į ligoninę, o čia merginai buvo pasiūlyta kreiptis į reabilitacijos centrą. I.Pavlova sutiko.

Kad mergina būtų kuo toliau nuo pagundų, jai pasiūlyta gydytis nuošalioje vietovėje Čičeve. Tiesa, atstumas nebuvo ypatinga kliūtis – 2009 metais ji sugebėjo pabėgti iš reabilitacijos centro, susistabdyti pakeleivingą automobilį iki Maskvos, o iš čia traukiniu nuvykti į gimtąją Vorkutą, kad vėl galėtų gauti „krokodilo“. Dabar mergina tiki, kad jai pavyks įveikti priklausomybę. „Aš negaliu grįžti prie to. Kai tai prasidėjo, buvo puiku. Tačiau kas atsitiko vėliau... tai tapo pragaru“, – sako ji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(44)
(0)
(13)

Komentarai (35)