Latviški šarvuočiai diktatoriams  (5)

Liūdnos dienos, kai mafija ir diktatoriai važinėjosi juodais mersais, baigėsi. Jeigu norite išsiskirti, jums reikia šarvuoto „Dartz“ visureigio, kad nevykėliai prabangos pavydėtų, o priešai ir apgauti verslo partneriai jūsų raketomis ir minomis neįveiktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gera žinia ta, kad, norint įsigyti tokį automobilį, jums nereikia trenktis į kitą pasaulio galą ar ieškoti kapitalistinių kiaulių nustekento diktatoriaus, kuris pusvelčiui išparduoda turtą prieš artėjančias kartuves. Pakaks nusigauti pas braliukus latvius į Rygą. Bendrovė „Dartz“ įsikūrusi „Russo-Baltique“ gamykloje, kuri senų senovėje rusų carams šarvuočius gamino. Jos inžinieriai prisidėjo ir prie sraigtasparnio išradimo, o caras Nikolajus II, įsigijęs kelis šarvuočius, sukūrė pirmąjį pasaulyje motorizuotų pėstininkų batalioną. Arba bent jau jam atrodė, kad pirmąjį. Kaip teigia bendrovės atstovai, jiems visai nesvarbu, kokie jūsų reikalavimai, nes jie pasirengę juos visus įgyvendinti ir jus nustebinti. Tiesa, darbų niekas nepradės, jei piniginės nepraversite ir neparodysite, kad tarakonai iš jos nekrinta ir vėjai joje nešvilpauja. Kiek pasiimti? Norint nebazinio varianto, bent 1 mln. eurų, tai yra 3,45 karto daugiau, nei prašoma iš visų laikų geriausio bankininko Vladimiro Romanovo užstatui, kad suėmimas būtų pakeistas švelnesne kardomąja priemone. Kai praplikęs dėdė su lobių žemėlapiu ant galvos 1988 m. leido steigti kooperatyvus Sovietų Sąjungoje, šiuo pasiūlymu suskubo pasinaudoti Leonardas Jankelovičius ir taip gimė bendrovė „Dartz“. Pasak įkūrėjo ir dabartinio bendrovės vadovo, įkvėpimas kurti šarvuočius atėjo gerai prigėrus degtinės pagal visas geriausias rusų mentaliteto tradicijas. Šioje mūzų ir įkvėpimo istorijoje įdomu ne tik tai, kad pats Leonardas giriasi, jog nesupranta žmonių, degtinę geriančių mažesniu nei 1 litras kiekiu, ir tai, kad jis pats nėra koks nors buvęs automobilių mechanikas (todėl mažai ką apie techniką išmano), bet ir tai, kad jis net ir vairuotojo teisių neturi, tad savo sukurtų plieno žirgų pats vairuoti negali. Bet yra kaip yra – gal ir kosmoso užkariavimo idėjos rusams gimė, kai vienas prigėręs pasakė: „Ėėė... a tu jauti kosmosą? Aš vo, tuoj tokią raketą padarysiu... kad tu kosmosą pajaustum.“ O kitas, keturiomis tik paeiti begalintis, atrėžė: „A aš... tada nuskridęs robotu „Lunachodu“ būsiu, keturiom, kaip dabar, važiuosiu.“

Menas

Kiekvienas „Dartz“ automobilis – menas, kurį Leonardas prilygina žymiesiems „Fabergé“ kiaušiniams. Tad ir su jo kuriamais automobiliais panašiai – ne kiekvienas yra toks turtingas ir ne kiekvienas prabangų šarvuotą automobilį gali įvertinti kaip meną. Be to, visi automobiliai skirtingi. Jei susitiktų dviejų prabangių „Bugatti Veyron“ savininkai, geriausiu atveju jų automobiliai skirtųsi kėbulo spalva. O „Dartz“ atveju yra keliolika skirtingų priedų ir variantų, taip pat daugybė už papildomą sumą. Tad pirkėjas, į kurį Leonardas taikosi, yra kažkas tarp reperio Lilo Wayne’o ir Saudo Arabijos princo, nors įmanomi abu kraštutinumai. Visai neseniai reperis Kanye Westas ir jo žavioji žmona Kim Kardashian nusprendė atnaujinti turimą automobilių parką. Žinoma, ir žmonos užpakaliukas toks vertingas, kad jam reikia šarvuoto visureigio. Taigi, 400 tūkst. JAV dolerių reperiui kainavo automobilis „DARTZ Prombron Iron Diamond“, surinktas „Mercedes-Benz“ G klasės pagrindu. Dar dvigubai didesnė suma buvo išleista papildomiems šarvams ir salono interjerui. Bet kadangi nepavyko susitarti su žmona dėl norimos spalvos, reperis nusprendė, kad vis dėlto pirks du tokios pačios komplektacijos automobilius. Po šio pirkinio į „Dartz“ sąskaitą įkrito 2,4 mln. JAV dolerių. Beje, „Dartz Prombron“ dažnai pasirodo ir didžiajame ekrane. Visai neseniai visureigis buvo rodomas filme „Kietas riešutėlis 5“ – juo vaikėsi Bruce’ą Willisą po Maskvą. O kiek seniau jis rodytas įspūdingame praėjusių metų kino šedevre – paauksuotu automobiliu važiavo pats Vadijos diktatorius, visų mylimas represorius Aladinas. Jei norite būtent auksinio „Dartz“, jo kaina prasideda nuo 1,2 mln. litų.

Įranga

Kiekvienas „Dartz“ automobilis iš pradžių gali būti pasirenkamas kaip pseudosedanas arba pseudoplatforminis furgonas. Kaip jau minėta, papildomos įrangos pasirinkimas beveik neribotas, tik turėk pinigų. Vienas „Dartz“ pasaulyje turi sukūrinę vonią, kitas – karališko stiliaus lovą, na, savotišką seksodromą. Dar kiti šių automobilių savininkai nori kuo daugiau šarvų, kad net ir netiesioginis branduolinis sprogimas padarytų mažai žalos. Beje, į visus automobilius pagal nutylėjimą dedama ir juodoji dėžė – kaip į lėktuvą. Tad paskutiniai diktatoriaus ar mafijos boso žodžiai bus įrašyti, jei jau kas pramuš šarvus. Pats brangiausias ir su daugiausia priedų parduotas „Dartz“ iškeliavo į Kiniją – savininkui jis kainavo 7 mln. JAV dolerių. Pasak bendrovės atstovų, rusai visuomet perka juodus automobilius, arabai – baltus, o štai auksinius, blizgančius ir tviskančius renkasi reperiai. Būtent jiems gaminami net ir specialūs auksiniai lieti ratlankiai, kurių forma primena šaudmenis iš AK-47. Verta paminėti ir tai, kad šis šarvuotas visureigis ne tik vienas saugiausių pasaulyje, bet ir pats greičiausias. Didžiausias greitis – 110 km/val., o tai 4 t sveriančiam tankui – puikus rezultatas.

Šarvai

Atskira tema – automobilio apsauga, kuri gali būti kelių variantų, pradedant lengviausiais B2 ir baigiant sudėtingiausiais B7+. Taip pat automobilyje gali būti įmontuotos visomis kryptimis filmuojančios kameros ir įvairūs sprogmenų jutikliai. Jei labai reikia, net ir priešraketinė gynybos sistema. Kitaip nei kitų gamintojų, šis automobilis iškart gimsta su šarvais, todėl yra gerokai saugesnis nei tie, kurie tik pagaminti padengiami šarvais. Sovietų Sąjungoje kadaise buvo sugalvota šarvų technologija, pavadinimu „Kapsulė“: visų pirma sukonstruojama savotiška šarvuota kapsulė keleiviams, o tada ji aplipdoma automobilio dalimis. „Dartz“ automobilio svoris su visomis galimomis apsaugomis siekia 8 tonas. Net neperšaunamas stiklas automobiliui parinktas specialus – toks pats, koks saugo turistus nuo Lenino, gulinčio Raudonojoje aikštėje, kvapo. Vis dar abejojate, ar verta įsigyti? Gal jus paskatins tai, kad kiekvienas automobilio pirkėjas dovanų gauna auksinį pistoletą ir auksinį buteliuką degtinės?
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žurnalas „Valstybė“
Žurnalas „Valstybė“
Autoriai: Karolis Makrickas
(12)
(1)
(-1)

Komentarai (5)