Technologijos sporte: kaip Sočis tvarkosi su duomenų pūga?  (2)

Sočio „Sanki“ rogučių arenoje bobslėjaus rogės lekia greičiau nei šiuo metu Lietuvos keliais gali važinėti automobiliai. Duomenys apie kiekvieną važiavimą viso pasaulio žiūrovams yra perduodami dar greičiau, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

G pagreičio parodymai, greitis, pozicija trasoje – pažįstami duomenys „Formulės 1“ žiūrovams, tačiau šiemet su jais susipažinti pirmąkart gali ir žiemos olimpinių žaidynių stebėtojai.

Oficialiais žaidynių laiko matuotojais šiemet tapo kompanija „Omega“, kuriai pavyko GPS imtuvą sumažinti iki 300 gramų, taigi tai bus daugiausiai duomenų pateikusios žaidynės per visą sporto istoriją. Kompanijos atstovų teigimu, laikas ir kiti parodymai bus pamatuoti 650 tūkst. distancijų, o visa laiko skaičiavimo įranga, atvežta į Sočį, sveria 230 tonų.

IT specialistai teigia, kad panašaus proveržio reikėjo tikėtis, nes duomenis perduodantys jutikliai išpopuliarėjo ne tik saugumo rinkoje, bet ir įprastoje žmonių naudojamoje elektronikoje.

Vankuverio žaidynėse įprastų ir bevielių prietaisų santykis buvo 4 su 1. Sočyje viskas apsivertė aukštyn kojomis ir čia nuolatos veikia 120 tūkst. bevielio ryšio prietaisų.

Tai, kad vis daugiau žmonių per ketverius metus turi galimybę naujausius įvykius stebėti išmaniajame telefone, privertė žaidynių organizatorius stipriai peržiūrėti techninę renginio pusę.

Kompanija „Atos“ prisiėmė iššūkį harmonizuoti visus duomenų srautus ir sukurti tinklą tarp 7 skirtingose vietose vykstančių renginių. Ir jie pasiruošimo darbus pradėjo dar prieš 5 metus.

Konkurso reikalavimas buvo, kad kompanija užtikrintų automatizuotą tinklą. Tai labai paranku, kai vienu metu vyksta 17 rungčių.

Greita interneto sparta leidžia televizijos komentatoriams ir žurnalistams gauti rezultatus ir informaciją per dalį sekundės arba greičiau nei aplodismentai nugriaudi žiūrovų tribūnose.

Šio tinklo aptarnavimui įdarbinti 400 informacija kaupiančių ir saugančių serverių.

Dar prieš žaidynes kilo nuogąstavimų, kad jos gali tapti teroristų ir programišių taikiniu, todėl duomenų saugumas tapo fundamentalus.

Visos sistemos yra dubliuotos mažiausiai du kartus. Net pats technologijų centras turi atsarginį centrą, kuris galėtų veikti 2 valandas, net visiškai sustojus pirmajam.

Vien planavimams ir bandymams buvo užtrukta 100 tūkst. valandų, kurių metų buvo simuliuojama 700 probleminių scenarijų.

Tiesa, visą infrastruktūrą vietiniams žiūrovams teikia Rusijos telekomunikacijų bendrovė „MegaFon“. Anot JAV valstybės departamento, Rusijos įstatymai leidžia peržiūrėti visus privačius duomenis, kurie keliauja šalies tinklais.

Sočio žiemos olimpinės žaidynės bus labiausiai „technologizuotos“, tačiau tikrai nepretenduoja į saugiausias privatumo atžvilgiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (2)