Kinų kultūros įdomybės: kodėl beveik niekada neišgirsime žodžių - „aš tave myliu“?  (2)

„Aš tave myliu“ laikoma vienais svarbiausių žodžių kalboje. Daugelis net nesusimąstydami šiais žodžiais apdalina draugus, šeimos narius, antrąsias puses ar net gyvūnus. Tačiau Kinijoje šeimose ne taip dažnai gali išgirsti meilės prisipažinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai socialinius tinklus Kinijoje apkeliavo keli vaizdo įrašai, kuriuose paaugliai paskambina savo tėvams ir pasako „aš tave myliu“, rašo „The Global Times“.

Tačiau tėvų reakcija dažniausiai buvo nuostabą kelianti. „Ar tu girtas?“, – paklausė vienas tėvas. Kitas nukirto dar griežčiau – „Einu į susitikimą, baik nusišnekėti“. Net ir teigiama reakcija tik įrodė, kad šie žodžiai nėra įprasti šeimoje. Viena motina itin susijaudino: „aš taip džiaugiuosi, kad paskambinai to pasakyti. Tai – laimingiausias dalykas, kuris man nutiko 2014-aisiais“.

„The Global Times“ svarsto, kodėl Kinijos šeimose Vakarų šalyse tokie įprasti žodžiai sukelia neįprastą reakciją Kinijoje.

„Tėvų reakcija rodo, kad daugelis kinų nemoka išreikšti pozityvių emocijų, – sako Pekino universiteto sociologas Xia Xueluanas. – Jie yra įpratę auklėdami vaikus naudoti neigiamą kalbą.“

Specialistas sako, kad nenoras garsiai išreikšti jausmus gali būti siejamas su Konfucijaus mokymu arba komunistiniu šalies režimu.

Praėjusiais metais „China Daily“ atliko apklausą – žmonių klausė, ar jie sako „aš tave myliu“ savo tėvams, sutuoktiniams ir vaikams. „Aš niekada nesu to sakęs savo šeimai, ir nemanau, kad tą padarysiu ateityje. Man būtų labai gėda tai ištarti garsiai“, – tuomet sakė vienas 56-metis.

Tačiau tas pats „China Daily“ pažymi, kad nors Kinijoje ir neįprasta žodžiais išreikšti savo jausmus, tai nereiškia, kad šeimoje yra mažiau meilės. Dažnai jie vienas kitą apdovanoja ypatingomis, sentimentaliomis ir kruopščiai apgalvotomis dovanomis. Pavyzdžiui, visą šalį apskriejo žinia apie 31-erių metų moters dovaną savo tėvui. Ji į albumą surinko beveik visų savo gimtadienių nuotraukas, kuriose ji buvo nusifotografavusi su tėčiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(2)

Komentarai (2)