JAV generolo žinutė Lietuvai  (0)

Lietuvos aviacijos bazėje Šiauliuose šeštadienį nusileidžia JAV kariuomenės Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopos kariai, kurie kartu su Lietuvos kariais dalyvaus karinėse pratybose, skirtose pademonstruoti, kad Lietuva grėsmės atveju bus ginama sąjungininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kariuomenės Europoje vado pavaduotojas, generolas majoras Richardas C. Longo teigia, kad amerikiečių kariai pasikeisdami liks Lietuvoje iki metų pabaigos arba ilgiau. Pasak generolo majoro, amerikiečių kariai Lietuvoje turės ko pasimokyti iš lietuvių karių.

„Mūsų kariai linkę kliautis aukštosiomis technologijomis, o jūsų kariai moka dirbti su įvairia technika. Mūsų kariams reikia išmokti kaip atlikti užduotis tokioje aplinkoje, nes juk ne visada turėsi kompiuterius, GPS įrenginius ar elektrą. Jūsų kariai neturi jokių bėdų dirbti tokioje aplinkoje, todėl jie tikrai daug ko išmokys mūsų karius“, – interviu DELFI sakė R. C. Longo.

- JAV apie karines pratybas Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje paskelbė, kai Rusija aneksavo Krymą ir prie Ukrainos sienų sutelkė didžiules karines pajėgas. Bendra situacija regione labai įtempta, todėl kyla klausimas, ar užteks pratybų norint atgrasinti Rusiją?

- Taip, padėtis įtempta dėl Rusijos veiksmų, tačiau mes esame čia ne todėl, kad būtų pasiųsta žinutė Rusijai, o todėl, kad ji būtų siunčiama Lietuvos visuomenei. Žinutė tokia: mes esame įsipareigoję kaip partneriai ir kaip sąjungininkai būti čia, jeigu tik mūsų prireiktų. Lietuva yra NATO narė ir visuomet atsiliepdavo, kai Aljansui prireikdavo. Todėl jeigu Lietuvai reikia NATO, aš garantuoju, jog NATO atsilieps į Lietuvos poreikį.

- Jūs sakote, kad tai nėra žinutė Rusijai, bet kai Lietuvoje viešėjo trys JAV senatoriai – Johnas McCainas, Johnas Barasso ir Johnas Hoevenas – jie kaip tik kalbėjo apie poreikį pasiųsti tokią žinią Rusijai.

- Ši žinutė bus išgirsta bet ko, bet ji daugiausia skirta Lietuvos žmonėms, kurie buvo tokie geri mums, todėl mes turime irgi pasitarnauti.

- Papasakokite apie karines pratybas, kuriose dalyvaus į Lietuvą atvykę JAV kariuomenės Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopos kariai.

- Karinis vienetas atvyksta iš Italijos, tai 173-oji oro desantininkų brigados kuopa. Iš viso atvyksta 150 karių, kurie atvyks šeštadienį. Jie bus prijungti prie „Geležinio vilko“ pėstininkų brigados ir drauge treniruosis.

Jie stovės petys į petį kartu, pažins vienas kitą, vienas iš kito mokysis, pažins kultūrą, kaip vieni ir kiti atlieka užduotis. Jie išsiskaidys į 10-12 vyrų būrius. Kai tapsime pajėgūs tinkamai sąveikauti, tada susibursime į 40-45 žmonių būrius ir galiausiai visi 150 karių dirbs su „Geležinio vilko“ brigada. Manome, kad pratybos su koviniu šaudymu bus ypatingai sudėtingos.

Priežastis, kodėl mes pajėgūs tai daryti, yra ta, kad palaikome gerus santykius su Lietuvos kariuomene. Jeigu nepalaikytume, suplanuoti tokio pobūdžio pratybas būtų prireikę 6 mėnesių. Bet kadangi su Lietuvos kariuomene palaikome itin gerus santykius, mums prireikė mažiau nei 2 savaičių. Kariai atskris šeštadienį. Tai tikrai nėra mažas pasiekimas.

- Ko paprastai išmokstama tokiose pratybose, koks tikslas, be žinučių siuntimo, jas organizuoti?

- Išmokstama atlikti bendras užduotis. Tai nėra mažmožis. Žinokite, aš tarnavau su Lietuvos kariais Afganistane. Buvau JAV kariuomenės dviejų žvaigždučių generolas, atlikau pavedimą ir mano saugumą užtikrino Lietuvos kariai. Taigi aš Lietuvos kariais pasitikiu taip stipriai, kaip tikriausiai niekas kitas, nes aš jais klioviausi ir jie viską darė dėl manęs. Todėl jeigu dabar Lietuvai reikia kliautis manimi, aš esu pasiruošęs.

- Papasakokite plačiau, kokiomis aplinkybėmis Lietuvos kariai užtikrino jūsų saugumą Afganistane. Kokio tipo tai buvo užduotis?

- Vakarinėje Afganistano dalyje buvo istorinis minaretas, kuriam grėsė įgriūti į upę. Mano užduotis buvo sustabdyti šį procesą, kad istorinis paminklas išliktų, tačiau jis buvo giliai kalnuose. Lietuvos Provincijos atkūrimo grupė (PRG) buvo atsakinga už tą vietovę, todėl Lietuvos kariai buvo vieninteliai, kurie galėjo mane apsaugoti. Ir jie tai padarė.

- Kaip aukšto rango pareigūnas JAV kariuomenėje ar galėtumėte išsakyti nuomonę apie Lietuvos apginamumą. Kitaip tariant, ar Lietuva sunkiai apginama, turint mintyse geopolitinę padėtį ir nelabai draugiškus kaimynus?

- Žinote, Lietuva yra NATO dalis. Mes esame įsipareigoję ginti Lietuvą, nesvarbu, ar tai būtų sunku, ar lengva. Tai nesvarbu. Jeigu Lietuvai gresia pavojus, NATO pažada ginti.

- Jūsų požiūriu, kiek pasikeitė šiuolaikinės kariuomenės, jų funkcijos, palyginus su laikotarpiu prieš dvidešimt metų?

- Aš manau, kad per pastaruosius dvidešimt metų valstybių kariuomenės tikrai pasikeitė dėl darbo kartu. Prieš dvidešimt metų buvo manoma, kad kariuomenės funkcija – pulti arba gintis, tačiau per šį laikotarpį buvo atrasta, jog kariuomenės gali daug daugiau. Jos gali vykdyti taikos palaikymo operacijas, tekti humanitarinę pagalbą, gali dirbti kartu kaip Afganistane ar Balkanuose. JAV ir Lietuvos kariuomenės mokėsi drauge, mes mokėmės iš jūsų, jūs – iš mūsų. Todėl taip, kariuomenės kinta laikui bėgant, o šiais laikais jos privalo atlikti viską, ko paprašo vyriausybės. Šiandien jūsų ir mūsų vyriausybės paprašė vykdyti bendras karines pratybas.

- Sakote, kad dirbant kartu mokosi abi pusės. Ko iš Lietuvos karių gali išmokti JAV kariai?

- Jūs nustebtumėte! Lietuvos karių patirtis Afganistane, kultūrinė patirtis bei gebėjimas veikti esamomis geopolitinėmis sąlygomis… Aš manyčiau, kad mūsų kariai iš 173-iosios brigados išmoks daugiau iš Lietuvos karių nei Lietuvos kariai iš mūsų.

- Pateikite pavyzdžių, ką turite omenyje?

- Mūsų kariai yra linkę kliautis aukštosiomis technologijomis, o jūsų kariai moka dirbti su įvairia technika. Mūsų kariams reikia išmokti kaip atlikti užduotis tokioje aplinkoje, nes juk ne visada turėsi kompiuterius, GPS įrenginius ar elektrą. Jūsų kariai neturi jokių bėdų dirbti tokioje aplinkoje, todėl jie tikrai daug ko išmokys mūsų karius.

- Pagal dabartinį planą, kariai ketina likti Lietuvoje pusei metų?

- Pagal planą mūsų kariai su Lietuvos kariais treniruosis mažiausiai iki gruodžio pabaigos ir galbūt ilgiau. Konkretūs kariai, kurie atvyks šeštadienį, liks apie mėnesį, tačiau vėliau bus pakeisti kitų karių. Iki pat metų pabaigos ar net ilgiau JAV kariai treniruosis su Lietuvos kariais. Taigi JAV kariai Lietuvoje bus nuolat iki metų pabaigos.

- Ar yra kažkokių planų pratęsti šį laikotarpį?

- Konkrečių planų nėra, todėl atsakymas yra klausimą yra – ne. Tačiau gali būti, jog Lietuvos vyriausybė pakvies mus pasilikti ilgiau. Kas yra nepaprasta, kad jūsų Vyriausybė pakvietė mus treniruotis su jūsų kariais, ne mes patys nusprendėme, ir mes tai darysime iki metų pabaigos. Vėliau, nežinau, bet girdėjau, kad aukšti mūsų pareigūnai kalba ir apie „vėliau“. Tačiau turime palaukti ir pamatysime.

- Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis yra pareiškęs norą, kad Lenkijoje būtų dislokuoti nuolatiniai NATO kariniai pajėgumai. Jį parėmė Estijos ambasadorius prie NATO. Rytų Europa apskritai visuomet nori ir kalba apie nuolatinių NATO pajėgumų poreikį regione. Jūsų nuomone, ar tokios tęstinės pratybos gali atstoti nuolatinius pajėgumus?

- Nuolatinių pajėgumų dislokavimas ir JAV karių dislokavimas, tarkime, jūsų šalyje, yra ne man skirtas klausimas. Dėl to sprendžia politikai, aš negaliu atsakyti. Bet aš tikrai žinau, kad mes treniruosimės šiuo rotaciniu režimu iki metų pabaigos, o gal ir ilgiau.

- Galiausiai paskutinis klausimas, kuris nesusijęs su pratybomis. Jūs studijavote ekonomiką, tačiau kodėl pasirinkote tarnybą karinėse pajėgose?

- Geras klausimas. Na, aš esu kario sūnus, taigi mačiau, kaip tėtis tarnavo savo tautai 30 metų. Kai pradėjau mokytis koledže, norėjau daryti ką nors svarbaus ir tikriausiai sekdamas tėčio pavyzdžiu pamaniau, kad tarnavimas savo tautai būtų tas svarbus dalykas.

- Ar ekonomika padeda dabartinėje tarnyboje?

- Niekada nemaniau, kad padės, bet tikrai padeda. Iš tiesų norėjau studijuoti istoriją, bet nemėgstu rašyti rašto darbų, man geriau sekasi atlikti testus. Todėl pasirinkau ekonomiką ir tarnaujant kariuomenėje ji man visuomet padėjo: ir Irake, ir Afganistane, ir Pentagone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Samoškaitė
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: