Georgijaus juostelės, arba pats blogiausias scenarijus Lietuvai  (100)

Liberalas Remigijus Šimašius pasipiktino vienu savo pažįstamu, kuris socialiniame tinkle pagyrė ženkliuką, sudarytą iš lietuviškos vėliavėlės ir Georgijaus juostelės. Politikas akimirksniu užblokavo šio žmogaus žinutes, pakomentavęs, kad nebenori turėti su juo reikalų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-05-06 Georgijaus juostelės, arba pats blogiausias scenarijus Lietuvai  (100)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau artėjant gegužės 9-ajai, kai Rusija paprastai švenčia pergalę prieš nacistinę Vokietiją, rusakalbiai Lietuvos gyventojai plaukia pasiimti juodai oranžinių Georgijaus juostelių ir teigia, kad juos skaudina toks šio simbolio menkinimas.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis sako, kad Rusija tikriausiai svajote svajoja Lietuvoje išvysti nesantaiką tarp vieningos Ukrainos rėmėjų bei rusakalbių Lietuvos gyventojų dėl tokio dalyko kaip Georgijaus juostelė.

„Konfliktai ar didesnės muštynės – tai yra tai, ko reikia šiuolaikinei Rusijos propagandai. Pats blogiausias dalykas, kuris gali nutikti, jeigu gatvėje būtų sukeltos muštynės su senukais dėl Georgijaus juostelių ir dar visa tai būtų nufilmuota bei parodyta Rusijos kanaluose. Tai pats pats blogiausias rezultatas. Aš pakviečiau patriotiškai nusiteikusius žmones daryti viską, kad tokių konfliktų nekiltų“, – sakė G. Mažeikis.

Kas yra Georgijaus juostelė?

Kolorado vabalais pramintos juodai oranžinės Georgijaus juostelės rusakalbiams simbolizuoja Sovietų Sąjungos pergalę Antrajame pasauliniame kare, tačiau vieningos Ukrainos rėmėjams tai agresoriaus ženklas, nes tokias juosteles Ukrainoje nešioja prorusiški separatistai.

Georgijaus juostos istorija siekia 1806 m., kai Rusijos imperijos kariuomenėje buvo įvestos Georgijaus vėliavos, kuriomis apdovanodavo dalinius. Vėliavos viršuje buvo vaizduojamas Georgijaus kryžius, po antviršiu parišamas juodai oranžinis kaspinas su kutais.

Sovietų Sąjungos buvo įvestos Gvardijos juostos ir tapo pergalės prieš nacių Vokietiją simboliu.

„Georgijaus juostelės, kurios turėtų reikšti Raudonosios armijos pergalę kare su fašizmu ir žymėti sovietinės kariuomenės nuopelnus, šiandien taip pat yra ir tautinę nesantaiką skatinantis simbolis. Tokiu jis tapo nuo Krymo okupacijos. Iki Krymo okupacijos ir Maidano šito ženklo nebuvo galima laikyti nesantaiką kurstančiu simboliu. Kitaip tariant, tai naujas reiškinys. Šita sena-nauja forma gali būti interpretuojama įvairiai. Gali būti, kad žmogus, kuris neturės omenyje Ukrainos įvykių ir mąstys tik apie pergalę prieš fašistinę Vokietiją naudodamas šitą ženklą visai netyčia paskatins tautinę nesantaiką ir susipriešinimą“, – teigė G. Mažeikis.

Jo teigimu, norint išvengti konfliktų visuomenėje geriausia yra didinti horizontalųjį supratimą, kai žmonės patys tarpusavyje susitaria, kaip naudoti vienus ar kitus ženklus, be valstybės įsikišimo. Tačiau iki gegužės 9-osios, pasak G. Mažeikio, laiko liko nedaug, todėl horizontalusis supratimas nepadės.

„Šiandien laiko susikalbėjimui beliko mažai, todėl labai svarbu paaiškinti žmonėms ir pakviesti juos be reikalo nenešioti Georgijaus juostelių. O jeigu kas nors nešioja ir užsideda, tai kviesčiau kitą pusę – patriotiškai nusiteikusius lietuvius – būti pakantiems ir išvengti viešų konfliktų“, – sakė politologas.

Klausiamas, ar situaciją palengvintų, jeigu nešiojantieji Georgijaus juosteles kartu prisisegtų ir Ukrainos vėliavėlę, G. Mažeikis sakė, kad kiekvienas atvejis individualus.

„Kiekvienas atvejis labai skirtingas. Bet iš Ukrainos ir kitų šalių patirties galiu pasakyti tiek, kad bandymas išvengti viešo konflikto yra geriau nei bandymas viešai pažeminti kokį nors Antrojo pasaulinio karo dalyvį senuką. Pažeminimo pasekmės yra tai, ko priešiškos jėgos laukia“, – sakė mokslininkas.

G. Mažeikio nuomone, geriausia savo nepritarimą Georgijaus juostelės dėvėjimui pademonstruoti švelniai ir neįžeidžiant.

30-etis Aleksandras: į Ukrainos reikalus kišasi ne Rusija, o JAV

Antrojo pasaulinio karo Antihitlerinės koalicijos dalyvių karo veteranų organizacijos sekretorius Vaigutis Stančikas DELFI suteikė galimybę pakalbėti su Georgijaus juostelių pasiimti atvykusiais Lietuvos rusais.

Greitai 30 metų amžiaus sulauksiantis Aleksandras pasakojo, kad jam Georgijaus juostelė reiškia pergalę prieš nacių Vokietiją ir primena Antrojo pasaulinio karo metu žuvusį senelį.

„Mano senelis žuvo kariaudamas su nacistine Vokietija. Gegužės 9-oji yra pergalės diena, kuri minima nešiojant tą juostelę, kad mūsų vaikai neužmirštų, kodėl žuvo mūsų protėviai“, – sakė vyras.

Klausiamas, kaip reaguoja į teiginius, kad Georgijaus juostelė dabar žymi ir Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Aleksandras aiškino, kad jam skaudu.

„Daug kas vadina kolorado vabalais ir panašiai. Bet tai netiesa, žmonės išgirdo kažkur ir nesigilina. Jiems pasakė, paskaitė kur nors ir nesidomi visa reikalo esme. Aš nežinau, kas Ukrainoje teisus, kas neteisus. Pas mus aš girdžiu, kad tai net fašistinis simbolis, bet tai netiesa“, – skundėsi Aleksandras, pridūręs, kad taip kalbama komentaruose prie straipsnių internete.

Ar Aleksandras nemano, kad šiais metais reiktų vengti Georgijaus juostų?

„Aš galvoju, kad ne. Aš ateisiu su gėlėmis į kapines, tai yra pergalės prieš fašizmą simbolis. Kodėl aš turėčiau vengti? Daug kas sako – Ukraina, ukrainiečiai, bet tie žmonės, kurie gyvena Ukrainoje ir nešioja tokias juosteles, jie tokie patys ukrainiečiai. Rusija ne prie ko. Ukraina – tokia šalis: pusė ukrainiečių, pusė rusų. Jie irgi ukrainiečiai, nors kalba rusiškai“, – sakė vyras.

Aleksandras pasakojo į Lietuvą atvykęs 1987 m. ir teigia mylintis Lietuvą, tačiau vyras pasakoja, kad, jo nuomone, Ukrainos situacija yra absurdas.

„Tai trečių šalių kišimasis ir bandymas žmones privesti prie pilietinio karo. Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę, mes aiškiai matome, kad tos nuomonės pasidalino. Ukrainoje yra banditizmas ir anarchija. Kai ateis žiema ir nebus, ką valgyti, tada jūs pamatysite, kad bus dar blogiau ir sunkiau“, – pasakojo Aleksandras.

Paklaustas, kokios trečiosios šalys kišasi į Ukrainos vidaus reikalus, Aleksandras minėjo ne Rusiją, o Jungtines Valstijas. Panašius teiginius kartoja ir rusiški televizijos kanalai.

„Aš manau, kad čia Amerika kišasi, čia jos projektas. Manau, kad pagrindinis siekis – išardyti Rusiją. Rusija yra didelė šalis su dideliais ištekliais, ji didelė ir vieninga, ją sunku apiplėšti. Matome, kaip elgiasi štatai kitų šalių atžvilgiu. Jie mano, kad toks prezidentas blogas? Paima ir nuverčia. Aš bendravau su iraniečiais ir irakiečiais, dirbau Europos Sąjungoje, visi jie neigiamai žiūri į Ameriką. Ten, kur jie ateina, prasideda karas“, – piktinosi vyras.

Pokalbis nuo Georgijaus juostelių prie Ukrainos natūraliai pakrypdavo ir su kitais. Aleksandru Ješčenko prisistatęs 23-ejų metų amžiaus pašnekovas teigė, kad Georgijaus juosta jo šeimoje reiškia Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacių Vokietiją.

Klausiamas, kaip reaguoja į teiginius, kad Georgijaus juosta dabar simbolizuoja ir Rusijos agresiją prieš Ukrainą, vaikinas buvo konkretus: „Labai blogai reaguoju. Jūsų žiniasklaida rašo klaidingus faktus. Reikia žiūrėti kitus kanalus“.

„Ukrainoje viskas kitaip buvo. Tai, kad Krymas rusiškas dabar, labai gerai. Ten gyvena mūsų giminaičiai ir jie labai džiaugiasi, kad gyvena Rusijoje“, – pridūrė A. Ješčenko.

Pašnekovas aiškino, kad, jo nuomone, Ukrainos rytuose rusakalbiai mušami pagaliais, tad esą jeigu Rusija nebūtų įvedusi karinių pajėgų į Krymą, tas pats būtų ir pusiasalyje.

A. Ješčenko aiškino, kad Krymas visada buvo rusiškas ir buvo tik padovanotas Ukrainai sovietiniais laikais. Tačiau priminus, kad iki Rusijos imperijos Krymas priklausė Totorių chanatui, sakė taip negalvojantis.

R. Šimašius: drausti, informuoti, ignoruoti

Liberalas R. Šimašius pripažįsta, kad Georgijaus juosta įaudrino ir suskaldė visuomenę. „Lietuvoje atsiranda piliečių ar gyventojų, kurie užsikrečia arba pasiduoda rusiškai ideologijai. Visiems kyla klausimas, ką daryti? Šiandien visiškai akivaizdu, kad Georgijaus juostelė yra vienas iš naujosios rusiškos agresyvios ideologijos simbolių ir reikės aiškiai apsispręsti, ką Lietuva su tuo daro“, – sakė buvęs ministras.

Jo nuomone, galimi trys variantai. Pirma, Lietuva gali traktuoti, kad Georgijaus juosta netinkamas simbolis, todėl jį reikia drausti.

Antra, anot R. Šimašiaus, galima traktuoti, kad tai signalas teisėsaugos institucijoms apie agresyviai nusiteikusius ir rusiškos ideologijos paveiktus žmones.

Trečia, galima kol kas ignoruoti Georgijaus juostelių demonstravimą.

Klausiamas apie savo įrašą socialiniame tinkle, kai pranešė nebenorintis turėti reikalų su žmonėmis, kurie pritaria Georgijaus juostų dėvėjimui, R. Šimašius teigė nusivylęs konkrečiu žmogumi.

„Kai kurie žmonės kažkodėl pradeda galvoti, kad reikia kovoti prieš supuvusius Vakarus ir staiga Vladimiras Putinas pasidaro kovos draugas. Kai pamatau, kad internete atsiranda kilpelės su lietuviška vėliava ir Georgijaus juostele, tai tenka patirti nusivylimą, kad žmonės, kuriuos gerbi, bekovodami prieš, jų manymu, supuvusius Vakarus tampa V. Putino propagandos draugais. Kiekvienam tai rimtas apsisprendimas, kaip elgtis, bet aš asmeniškai galvoju, kad reikia nenurašyti tų žmonių į kvailių ar priešų gretas, bet bandyti kiek įmanoma su jais kalbėtis“, – svarstė liberalas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Eglė Samoškaitė
(7)
(2)
(0)

Komentarai (100)