M. Chodorkovskis: V. Putino siekis – įrodyti, kad Ukraina nėra savarankiška valstybė  (1)

Vienas iš buvusios Rusijos naftos bendrovės „Jukos“ kūrėjų Michailas Chodorkovskis besilankydamas Lietuvoje situaciją Ukrainoje vertino, kaip Rusijos siekį destabilizuoti žmonių gyvenimą Ukrainoje. Pasak M. Chodorkovskio, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia sutrukdyti prezidento rinkimus Ukrainoje ir pasauliui įrodyti, kad Ukraina, kaip savarankiška valstybė, egzistuoti negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ukraina daugeliui rusų, taip pat ir man, nesvetima šalis. Mano močiutė ukrainietė, ir šiandien mano giminės gyvena Charkove. Ir negaliu ramiai žiūrėti, kaip iš rusų ir ukrainiečių daro priešus. Manau, kad tai visiškai neteisinga. Ir tai ardo mano šeimą. Negaliu žiūrėti į tai ramiai.

Buvau Donecke, bendravau su visais sutiktais žmonėmis, ir nejutau priešiškumo. Išskyrus vieną atvejį – kai bendravau su žmonėmis, kurie užėmė Donecko vietinės valdžios pastatą. Ten buvo daug tų žmonių, su kuriais bendrauti buvo normalu, jų požiūris suprantamas, tai galima svarstyti, jie pasakojo, kaip įsivaizduoja.

Buvo visiškai aišku, kad jie veikia pagal instrukcijas. Jie nedėstė savo pažiūrų, bet stengėsi kuo labiau apriboti bendravimą.

Tai man atrodo lyg netiesioginis Putino vadovavimas, kažin ar jie turi tiesioginį kontaktą. Labiau panašu, kad tai Janukovyčiaus žmonės, kuriuos jis ir finansuoja. Aišku, kad tai palaiko ir Rusijos prezidento aplinka. Administracijos, aukšti FSB pareigūnai ir vėl stengiasi įkvėpti Putiną Rusijos tvirtovės ideologija.

Putinas, kad ir kaip aš jį vertinčiau, jis visgi mąsto kitom kategorijomis. Čia kitų karinių struktūrų veiksmai.

Putinas nemąsto strategiškai, jis išmano tik taktinius veiksmus. Jo aplinka jį vis toliau stumia į Rusiją, atskirtą nuo viso pasaulio. O taktinė užduotis Ukrainoje – destabilizacija. Paversti Ukrainą bejėge, nesavarankiška valstybe. Jie palaiko tuos, kurie destabilizuoja padėtį Ukrainoje. Putinas siekia nutraukti rinkimus Ukrainoje, arba pasiekti, kad jie būtų nepripažinti“, – sakė M. Chodorkovskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Monika Petrulienė
(3)
(0)
(0)

Komentarai (1)