Anykštėno gyvenimą pakeitė darbas „Formulėje-1“  (1)

Vaikystėje stebėdami ratus sukančius lenktyninius automobilius daugelis vyrų svajojo, kaip užaugę patys konstruos tokius automobilius, bet atėjus laikui rinktis profesiją nustumia svajones šalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau jaunas inžinierius iš Anykščių Vainius Razmislavičius įsitikino, kad siekiant svajonės viskas įmanoma.

Iš paprastos šeimos kilęs vaikinas mokykloje nebuvo pirmūnas, bet nuo vaikystės domėjosi sportiniais automobiliais.

„Tikrai nebuvau iš tų, kurie visą savo laisvą laiką atiduoda knygoms, bet visuomet stengiausi mokytis ir tobulėti. Labai daug savo laisvo laiko praleisdavau eksperimentuodamas su automobiliais ir elektronika“, – prisiminė jis.

Vienas su dviem lagaminais


Todėl baigęs mokyklą jis ilgai nesvarstė ką norėtų studijuoti. Būdamas vos 19 metų vaikinas susikrovė lagaminus ir išvyko į Didžiąją Britaniją siekti, kaip pats sako, svajonių specialybės ir karjeros – sportinių automobilių inžinerijos ir dizaino.

Jis į svetimą šalį atvyko visiškai vienas, lydimas dvejopų jausmų. V.Razmislavičius džiaugėsi dėl svarbaus žingsnio link trokštamos specialybės, tačiau Lietuvoje paliko visus jam brangius žmones.

„Žinoma buvo liūdna palikti savo šeimą, gimtąjį kraštą bei draugus, tačiau dažnai turime kažką paaukoti vardan geresnio rytojaus, – prisiminė jis. – Neslėpsiu, pirmos dienos buvo tikrai nelengvos, kadangi viską stengiausi išsiaiškinti pats. Kiekvieną dieną sužinodavau vis naujų dalykų, todėl darėsi vis lengviau suprasti britiškus standartus.“

Priprasti prie naujos aplinkos jis turėjo vos savaitę, o tuomet prasidėjo mokslai Oksfordo „Brookes“ universitete.

„Caterham“ susirado pati


Pirmąjį darbą lenktynių komandoje Vainius susirado praėjus vos pusmečiui nuo studijų pradžios. Entuziazmu trykštantį jaunuolį priėmė Britanijos kėbulinių automobilių čempionate (BTCC) dalyvaujanti „WSR – Racing“ („Ebay Motors BMW Team“), kurioje jis praleido beveik trejus metus.

Vaikinas šį laikotarpį prisimena kaip milžinišką postūmį į priekį: „Jie man patiesė tvirtus pamatus po kojomis ir leido tobulėti ne dienomis, o valandomis.“ Iš praktikanto pareigų Vainius greitai pakilo į mechaniko, o paskui ir jaunesniojo dizainerio poziciją. Komanda juo taip pasitikėjo, kad net buvo išsiuntusi komandiruotei į Aziją, į ten vykstančias kėbulinių automobilių varžybas (TCSA).

Greitai tobulėjantį lietuvį pernai pastebėjo „Formulėje-1“ lenktyniaujančios ekipos „Caterham“ vadovai. Vainiui darbo ieškoti nebereikėjo, jį ekipa pasikvietė pati.

Koridoriuje – garsūs lenktynininkai


Praėjusių metų viduryje pradėjęs dirbti kaip jaunesnysis dizaineris šįmet buvo paaukštintas iki dizainerio-inžinieriaus pareigų.

„Tenka dirbti ilgai ir daug, tačiau tai F1 kasdienybė. Visi žino, kad tai ne tik darbas, bet ir gyvenimo būdas. Mūsų kolektyvas didelis, norint dirbti produktyviai turime labai daug bendrauti“, – pasakojo jis ir prisipažino, kad per visą ekipoje praleistą laiką vis dar nerado progos apsilankyti lenktynėse.

Važiuojantį bolidą inžinierius matė tik per bandymus. Tačiau su ekipos lenktynininkais Marcusu Ericssonu ir Kamui Kobayashiu V.Razmislavičius susitinka gamykloje ir kartkartėmis pabendrauja inžineriniais klausimais.

Pašnekovas neslėpė, kad kasdienybė „Formulėje-1“ nėra tokia romantiška ir blizgi, kaip atrodo per televizorių stebint lenktynes.

„Įprasta darbo diena prasideda nuo begalės elektroninių laiškų skaitymo ir informacijos analizavimo. Dažnai būna susitikimai, dizaino aptarimai, pokalbiai telefonu, tačiau didžiąją dienos dalį praleidžiu prie kompiuterio, kurdamas įvairiausius automobilio komponentus“, – pasakojo V.Razmislavičius.

Nėra kada fotografuotis


Labiausiai įstrigusi į atmintį Vainiaus darbo diena buvo pirmosios šio sezono lenktynės Melburne, nes šiame etape pirmą kartą startavo bolidai su jo projektuotomis detalėmis.

Ir lietuvis nesureikšmina to, kad „Caterham“ komanda šį sezoną negali pasigirti sėkme. Artėjant sezono pabaigai ekipa neturi nė vieno taško ir jai priklauso nesaldus ilgiausio laikotarpio „Formulėje-1“ be taškų rekordas. Tačiau, nepaisant to, Vainius patikino, kad komandos darbuotojai nenuleidžia rankų ir jaučiasi motyvuoti pagaliau pelnyti pirmąjį tašką.

Net tada, kai nevyksta lenktynės, darbo tiek daug, kad nėra kada fotografuotis prie bolido ar darbo stalo.

Jis pasakojo D.Britanijoje didelio dėmesio dėl savo darbo „Formulės-1“ komandoje nesulaukiantis, nes šioje šalyje įsikūrusios dauguma automobilių sporto karaliene vadinamų varžybų ekipų.

„Formulė-1“ pakeitė gyvenimą


V.Razmislavičius džiaugėsi sulaukiantis daug palaikymo iš savo šeimos narių ir merginos Justės.

Tačiau jis neslėpė, kad neįprastas karjeros pasirinkimas giliai įsirėžė jo gyvenime. „Išvykus iš Lietuvos viskas pasikeitė iš esmės: draugai, įpročiai, gyvenimo būdas. Manau, kad vertybės tik sustiprėjo, nes augdamas ir tobulėdamas atsirinkau svarbiausius dalykus gyvenime“, – pasakojo lietuvis.

Dabar, praėjus ketveriems metams, 23-ejų sulaukęs Vainius įvertino, kad ne visiems pasiseka svajones apie ateitį subrandinti dar mokykloje.

„Manau buvau iš tų laimingųjų, kuris labai greitai suprato ko nori iš gyvenimo. Ilgai domėjausi šia sritimi ir puikiai žinojau, jog D.Britanijoje autosporto pramonė yra pati didžiausia pasaulyje, taigi ir ribų tobulėjimui čia nėra, – svarstė jis. – Mano nuomone, mokslas yra geriausias tobulėjimo įrankis, tereikia mokėti juo pasinaudoti.“

Jaunas vyras nedrįso tvirtai pasakyti, kad į Lietuvą grįžti neketina, tačiau jis neslėpė ateities planus siejantis su D.Britanija. Čia Vainius norėtų toliau tobulėti profesinėje srityje, įsigyti nuosavą būstą ir ateityje sukurti šeimą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ilona Staškutė
(15)
(2)
(13)

Komentarai (1)