Australijos premjeru tapęs triatlonininkas T. Abbottas gyvena palapinėje  (0)

Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas nutarė atiduoti pagarbą šios šalies čiabuviams gyventojams. Jis savo biurą savaitei perkėlė į palapinę atokiai įsikūrusioje aborigenų bendruomenėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip jis ištesėjo pažadą, duotą vos pradėjus eiti pareigas, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Daily Telegraph“ ir BNS informacija.

56 metų politikas prieš rinkimus pažadėjo, kad kiekvienais savo kadencijos metais mažiausiai savaitę praleis aborigenų kaimelyje.

Tad vakar vyriausybės centrą jis perkėlė į palapinių kompleksą prie Nalunbajaus šiauriniame Australijos pakraštyje, beveik 1 tūkst. kilometrų į rytus nuo Darvino miesto.

„Smagu sugrįžti į šią vietą, – vos išlipęs iš asmeninio lėktuvo šūktelėjo T.Abbottas. – Visą savaitę aborigenai sulauks mano, kaip Australijos premjero, dėmesio ir rūpesčio.

Ši kelionė žymi ne tik mano metus premjero poste. Man bus didelė garbė praleisti savaitę tarp Australijos aborigenų.“

Tiesa, Australijos lyderis atrodė gerokai sumišęs, kai ant leidimosi tako jį pasitiko raudonais iš lapų nuvytais sijonais pasipuošę vietos gyventojai.

Atlikdami pasveikinimo ritualą aborigenai stukseno į žemę lazdomis, šoko ir skandavo, kol premjeras ir jo delegacija sutrikę laukė ceremonijos pabaigos.

„Mes atliekame šią ceremoniją tik ypatingiems svečiams“, – tikino 44 metų mokytoja Bawuli Marika.

„Gerai, kad jis čia atvyko mokytis mūsų kultūros. Tai reikšmingas įvykis. Pagaliau mes galime išmokyti apie save tai, ką norime patys“, – pabrėžė aborigenų kilmės moteris.

Tokie fiziniai išbandymai nėra naujiena T.Abbottui. Jungtinėje Karalystėje gimęs dabartinis Australijos premjeras žinomas dėl savo išskirtinio dėmesio fizinei sveikatai.

Buvęs boksininkas, siekęs ir katalikų kunigo įšventinimų, nevengia dalyvauti triatlono varžybose, minti ilgų distancijų dviračiu.

„Svarbu, kad šiose vietose būtų puoselėjamas ne tik dvasinis paveldas, bet ir plečiamos ekonominės galimybės, kad žmonės galėtų pasinaudoti savo žeme.

Štai ką aš norėčiau matyti“, – po iškilmingo sutikimo kalbėjo T.Abbottas, apsigyvenęs modernios įrangos prikimštoje tradicinėje aborigenų palapinėje.

Premjero užduotis – kuo labiau įtraukti vietos gyventojus į Australijos ekonominį ir socialinį gyvenimą. Tai jis pabrėžė ir po susitikimo su vietinės genties vyresniuoju Galarrwuy Yunupingu, kuris aborigenų akyse vis dar turi aukštesnį statusą nei jų gyvenamos valstybės vadovas.

Australijoje, kurioje gyvena 23 mln. gyventojų, yra maždaug 700 tūkst. aborigenų.

Jų padėtis blogiausia iš visų australų: didžiausias sergamumas, didžiausias nuteistųjų santykinis skaičius, didžiausios socialinės problemos, maži pasiekimai įgyjant išsilavinimą ir įsidarbinant, mažesnė vidutinė gyvenimo trukmė.

Parlamentarai pernai oficialiai pripažino aborigenus pirmaisiais šalies gyventojais – praėjus penkeriems metams po istorinio atsiprašymo už praeities skriaudas.

Dabar planuojama surengti referendumą dėl aborigenų ir jų teisių pripažinimo Konstitucijoje.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)