Vokiečių analitikų prognozės: rublis ir toliau garmės į bedugnę, Rusijos laukia klampi finansų krizė  (0)

Rusijos rublis nenustoja smukti, dėl to Rusijos įmonėms ir bankams tampa vis sunkiau aptarnauti savo užsienio skolas. Nuo metų pradžios valiuta jau smuko 15,4 proc. „Die Welt“ prognozuoja, kad rublis žemyn garmės ir toliau. Jau dabar doleris kainuoja 38,7216 rublio, o netrukus Rusijos valiuta dar labiau atpigs dolerio atžvilgiu. 2018 metais doleris, prognozuojama, jau kainuos 53,61 rublio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma analitikų prognozuoja tolesnį rublio smukimą. Vienas „Morgan Stanley“ ekspertų mano, kad netrukus doleris kainuos 40 rublių.

Tačiau valstybės ekonomikai kenkia ne tik silpnėjanti valiuta. Naftos kainos pastaruoju metu smunka, ir visi žino, kad Rusijos ekonomika be pinigų iš naftos išgyventų kaip į sausumą išmesta žuvis.

Sudėtingą valstybės situaciją liudija ir kapitalo bėgimas. Nuo balandžio iki rugsėjo iš Rusijos išėjo iki 30 mlrd. dolerių, o metų nuostoliai gali sudaryti ir 150 mlrd. dolerių. Šie metai Rusijoje greičiausiai bus blogesni nei 2008-ieji, kai Rytų milžinę užgriuvo krizė.

Rusams rublio kurso smukimas reiškia drastiškai sumažėjusį turtą. Rugpjūtį infliacija siekė net 7,6 proc.

Smarkiai nukentės ir Rusijos įmonės. Nors valstybės skola yra sąlyginai maža, privatus sektorius įsiskolinimuose įklimpęs iki kaklo. Pramonės įmonės yra skolingos apie 1,3 trln. dolerių. Tai yra tiksinti bomba. Jau apie 157 mlrd. dolerių skolos bendrovės užsieniui turės grąžinti dar šiemet.

Ant Rusijos ekonomikos žaizdų neabejotinai daug druskos pabėrė Vakarų sankcijos. Valstybė, struktūrinių problemų turėjusi ir iki šiol, dabar stovi ant recesijos krašto. Buvęs Rusijos finansų ministras prognozuoja, kad bendrasis vidaus produktas kitąmet susitrauks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (0)