Buvusio astronauto įspūdžiai ir pastabos apie filmą "Interstellar"  (12)

Internete pseudonimu "AstroCritic" prisistatantis buvęs NASA astronautas ir Tarptautinės kosminės stoties (TKS) vadas Leroyus Chiao per 15 metų trukusią astronauto karjerą šešis kartus buvo išėjęs į atvirą kosmosą, o orbitoje praleido beveik 230 parų. Jo nuomone, didžiulio susidomėjimo sulaukęs naujas fantastinis filmas "Interstellar" ("Tarp žvaigždžių") – 2:48 val. trukmės maratonas, kurį stebint laikas prabėga nepastebimai. Istorija išties įdomi ir įtraukianti. "Nepaisant keleto "liapsusų", filmas man patiko", - savo verdiktą paskelbė jis. Kas filme užkliuvo didžiulę patirtį sukaupusiam buvusiam astronautui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei filmas "Gravity" ("Gravitacija") buvo apie kosminius skrydžius, tai "Interstellar" – ne apie kosmosą, nors didžioji dalis veiksmo vyksta kosmose. Tai labiau filmas apie žmogaus prigimtį, silpnybes, santykius ir gyvenimo motyvus. Palikdamas planetą kiekvienas tikras astronautas atsiduria akistatoje su išvardintais dalykais – ar tai būtų vaikai, nenorintys, kad tu skristum, ar streso kupinos valandos su įgulos nariais. Šiuo aspektu filmo kūrėjai pataikė kaip pirštu į akį.

Ar "Interstellar" yra mokslinė fantastika? Tikrai taip, jos čia apstu. Pastaba techninių žinių fanatams: prieš žiūrėdami šį filmą, savąjį fizikos ir inžinerijos niežulį pasistenkite pasikasyti dar prieš įeidami į kino salę arba paprasčiausiai nežiūrėkite šio filmo. Jei vis dėlto nuspręsite žiūrėti, duokite valią vaizduotei. Šis pasakojimas, skirtingai nei "2001: A Space Odyssey", nukels jus į kitokius pasaulis. O šiaip rekomendacijos būtų panašios kaip ir filmui "Gravity": jei nesikabinėsite prie techninių detalių, filmas jums paliks didelį įspūdį.

Techninės spragos


Kokios tos techninės spragos? Kaip ir dažniausiai būna fantastiniuose filmuose, erdvėlaivis ir skafandrai ten atrodo kur kas šauniau nei tie, kuriais tenka naudotis tikrovėje. Panašu, kad ateityje į orbitą žmones ir krovinius kels vienpakopės raketos, o pats žvaigždėlaivis labiau primena besisukiančią kosminę stotį su dirbtine gravitacija joje.

Astronautai apsirūpinę šauniais dalykėliais. Pvz., ant skafandro ties dilbiais įmontuoti maži varikliukai. Jų paskirtis – sušvelninti, pristabdyti astronauto šuolį nuo aukštesnės uolos arba atvirkščiai – padėti jam užšokti ant didesnės uolos. Kažin ar astronautas norėtų, kad iš tų varikliukų tūtų sklindančios išmetamosios dujos pradegintų skafandrą. Todėl, spėju, keliautojai į žvaigždes naudojosi kokiais nors šaltųjų dujų varikliais. Bet tokiu atveju kur tada didžiulis suslėgtų dujų rezervuaras? Taip ir nesupratau, kokiu principu tie varikliukai veikia. Šiaip ar taip, jie – nepaprastai šaunūs.

Fabula


Aktorius Matthew McConaughey Cooperio (Coop) vaidmenį sukūrė nepriekaištingai. Cooperis – ūkininkas, kuris kadaise galėjo astronautu. Tačiau netapo juo todėl, kad mūsų planeta pradėjo virsti audringa dykyne, ir didžiausias rūpestis dabar - išmaitinti žmoniją, o ne tyrinėti kosmosą. Kosminės ekspedicijos - seniai užmirštas reikalas. Tačiau kažkokios jėgos visas aplinkybes sutvarko taip, kad Coopas tampa ekspedicijos, kurios misija – žmonijos ištrūkimas iš mirštančios Žemės, nariu. Tik ką pasakyti dukrai Murph, kuri išleisti tėvo į kosmosą visai nenori?

Tarpžvaigždinės ekspedicijos nariais tampa ir Amelia (Anne Hathaway) – patyrusio NASA fiziko, kurio vaidmenį atlieka Michaelas Caine, dukra. Įgula leidžiasi į beprecedentę kelionę, kurioje jiems teks susidurti su erdvėlaikio kirmgraužomis, juodosiomis bedugnėmis, laiko pokyčiais ir... keistu robotu, kuris, rodos, tam tikra prasme įkvėptas filmo "2001: A Space Odyssey ".

Kai kuriuose epizoduose vaizdai tiesiog kerintys, nors kai kur jie – šiek tiek keisti. Žemutinės orbitos vaizdai ir pojūčiai filme perteikti teisingai, tačiau tam tikrų laisvų interpretacijų (kaip ir turėtų būti) yra fragmentuose apie kirmgraužą ir juodąsias skyles (ypač jų vidų!).

O šiaip filmą verta pamatyti. Tai – daugiau nei eilinis mokslinės fantastikos filmas Jis paskatins permąstyti, kas jums iš tikrųjų svarbu. Šia prasme filmas puikus. Po filmo aš susimąsčiau apie kosmose praleistą laiką, kaip jis paveikė mano gyvenimą ir santykius su man svarbiais žmonėmis.

"AstroCritic" įvertinimas – 3,5 balo iš 5 balų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(58)
(5)
(53)

Komentarai (12)