Mokslininkai ištyrė, kaip tampama alkoholiku  (20)

Tai, ar tapsime alkoholikais, tikrai užkoduota mūsų genuose, teigia mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie jau seniai įtarė, kad alkoholizmas yra paveldimas, ir neseniai atliktas tyrimas patvirtino, kad kai kurie žmonės turi didesnį polinkį nei kiti, rašo britų spauda.

Palyginę alkoholikų ir priklausomybės nuo alkoholio neturinčių žmonių smegenų audinių mėginius, mokslininkai iš JAV Teksaso universiteto mokslininkai atrado tinklą konkrečių genų, kurie sukelia priklausomybę. Šie genai rasti tik alkoholikų organizme.

„Šis tyrimas nupiešia iki šiol išsamiausią vaizdą apie tai, kaip genai sukelia priklausomybę nuo alkoholio“, – sakė Teksaso universiteto atstovas dr. Adronas Harris.

Remiantis šio tyrimo išvadomis gali būti sukurtas naujas alkoholizmo gydymo metodas, o taip pat gydytojai galės diagnozuoti genetinį polinkį į alkoholizmą.

Šio tyrimo metu mokslininkai pirmą kartą panaudojo DNR sekos nustatymo techniką, vadinamą bioinformatika, nustatyti specifinę skirtingų genų grupę, kurių bendras poveikis yra itin sietinas su priklausomybe nuo alkoholio.

„Mes tikimės, kad mūsų modelis taps tarsi „Wikipedia“ enciklopedija apie priklausomybę nuo alkoholio, padės spręsti su priklausomybe nuo alkoholio susijusias problemas ir taps atskaitos tašku naujiems moksliniams tyrimams ieškant medikamentinių gydymo būdų“, – sakė taip pat Teksaso universitete dirbantis dr. Seanas Farris.

Šiuo metu JAV maisto ir vaistų administracija yra patvirtinusi tik tris vaistus alkoholizmui gydyti, tačiau nė vienas iš jų galutinai neišgydo nuo šios priklausomybės. Anglijoje maždaug 600 tūkst. suaugusiųjų alkoholikų yra gydomi preparatu namalfenu.

Jau seniai yra nustatyta, kad alkoholio vartojimas didina riziką susirgti daugeliu vėžio formų. Alkoholis taip pat didina kraujospūdį, kuris didina insulto ir širdies ligų riziką. Sunkiais alkoholizmo atvejais pažeidžiamos kepenys, išsivysto kepenų cirozė, kuri priveda prie mirties.

Mokslininkai pažymi, kad alkoholikų smegenyse nustatytas DNR tinklas suteiks vaistus tyrinėjantiems mokslininkams daugiau informacijos ir ateityje gali leisti paprasčiau įvertinti konkretaus žmogaus polinkį į alkoholizmą, galbūt pačiam žmogui net nepradėjus piktnaudžiauti alkoholiu.

Šio tyrimo išvados paskelbtos žurnale „Molecular Psychiatry“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(37)
(10)
(28)

Komentarai (20)