Tautų kraustymasis: kodėl migruoja milijonai kinų?  (1)

Kinų Naujųjų metų šventės oficialiai prasideda tik trečiadienį, bet šimtai milijonų kinų jau pradėjo didžiausią pasaulyje kasmetinę migraciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiemet per septynias dienas truksiantį vadinamąjį pavasario festivalį visoje Kinijoje tikimasi, kad traukiniais, mašinomis ir lėktuvais keliaus apie 2,8 milijardo žmonių, praneša Kinijos transporto ministerija. Kinijos paieškos sistema sukūrė specialų interaktyvųjį žemėlapį, kuriuo gyvai fiksuojami žmonių srautai, judantys iš vieno miesto į kitą. Šiuo metu daugiausia žmonių palieka Šanchajaus ir Šendženo miestus, bet sudėjus atvykstančių ir išvykstančių kinų srautus, šiuo metu pirmauja sostinė Pekinas. Traukinių bilietai pradedami medžioti likus beveik dviem mėnesiams iki masinės migracijos. Prieš Kalėdas viename iš traukinių bilietus parduodančių tinklalapių per sekundę buvo nuperkama daugiau kaip tūkstantį bilietų. Kai kurie daugiau kaip 15 valandų trunkančias keliones sutinka ištverti net stovėdami, kad tik galėtų per šventes sugrįžti pas savo artimuosius.

Švęs beveik mėnesį

Daugiau keliaujama jau nuo vasario pradžios ir tai truks iki kovo vidurio. Fabrikų darbininkai ir studentai pirmieji pradeda šias keliones, o vėliausiai į namus išsiruošia biurų darbuotojai.

Beveik mėnesį truksiantis šventinis laikotarpis paralyžiuoja ir verslą. Nors įmonės oficialiai pradeda darbą po Naujųjų metų praėjus net dviem savaitėms, dirbti tuomet pradeda labai mažai kinų.

Nuo savaitgalio iki antradienio tikimasi didžiausio keliautojų piko. Įprasta kelionės priemonė yra traukiniai, tačiau artėjant Naujųjų metų vakarui vis daugiau pas gimines skubančių kinų renkasi greituosius traukinius.

Sekmadienį kinai jau keliavo 8 milijonus kartų. Tai 20 procentų daugiau negu tą pačią dieną pernai. Susidoroti su didesniu keleivių srautu padės 708 papildomi traukinių reisai.

Didesnis saugumas

Po gruodžio mėnesį Šanchajuje įvykusios spūsties, nusinešusios 36 žmonių gyvybę, bus taikomos sustiprinto saugumo priemonės. Keleivių saugumą užtikrins daugiau apsaugos pareigūnų, o minias stotyse stebės prižiūrėtojai.

246 traukinių stotyse ir oro uostuose budės ginkluota policija. Ji bandys apsaugoti nuo spūsčių, nusikalstamumo ir teroro išpuolių. Prie vienos judriausių stočių Pekine patruliuoja apie tūkstantį karių.

Taip pat nerimaujama dėl galimų uigūrų teroristinių išpuolių, kurie jau pernai panašiu metu pareikalavo 31 žmogaus gyvybės šiauriniame Kunmingo mieste.

Paprasti žmonės taip pat ieško sprendimų. Praėjusią savaitę žiniasklaidos dėmesį Pekino traukinių stotyje patraukė tėvas. Jis savo ir mažametės dukters rankas prisisegė antrankiais.

Vyras prisipažino nerimavęs, kad jo dukra nepasimestų minioje ir nebūtų pagrobta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Justė Adakauskaitė
(19)
(7)
(12)

Komentarai (1)