Vartotojų teisių gynėjai ragina pratęsti kainų skelbimą dviem valiutomis  (15)

Nepasitikėdami Lietuvos verslininkais, vartotojų teisių gynėjai ragina ir toliau kainas nurodyti dviem valiutomis – eurais ir litais. Ir iš tiesų, jei Lietuvos verslininkų gudrumas ir godumas beribis, kodėl kainos litais greta kainos eurais nepalikus… visam laikui? Juk tai neprieštarauja įsipareigojimams ES?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo liepos verslo atstovams nebeliks įpareigojimo prekių bei paslaugų kainas skelbti dviem valiutomis. Tačiau Lietuvos vartotojus ginančių organizacijų atstovai ragina verslo bendruomenę pratęsti kainų nurodymą litais bei eurais bent iki metų pabaigos.

Anot Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso prezidentės ir euro įvedimą stebinčio projekto Pranešu.lt vadovės Eglės Kybartienės, kad ir kaip optimistiškai skambėtų Lietuvos valdžios pareiškimai, esą euro įvedimą visuomenė priima sklandžiai, ir ilginti kainų nurodymo dviem valiutomis termino nėra reikalo, vartotojų įpročiai taip greit nesikeičia, kaip norėtųsi valdininkams.

„Didžiajai daliai vartotojų ganėtinai sunku per pusmetį persiorientuoti tik į eurus. Daugelis vartotojų, daugybę metų savo pajamas ir išlaidas skaičiavę litais, mintyse yra vis dar linkę kainas eurais versti į kainas litais ir taip orientuotis naujoje kainodaroje“, – pranešime cituojama E. Kybartienė.

E. Kybartienės nuomone, liepos 1-osios data gali pasinaudoti nesąžiningi verslininkai ir, pereidami prie kainų nurodymo tik eurais, kilstelėti prekių bei paslaugų kainas, o tai tikrai ne į naudą vartotojų piniginėms.

Kainas skelbti litais ir eurais ne mažiau kaip pusmetį rekomendavo ir Europos Komisija. Pernai lapkritį paskelbtoje ataskaitoje apie euro įvedimą Lietuvoje rekomenduojama kainų nurodymą dviem valiutomis baigti 2016 m. sausio 1 d. O štai Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje koordinavimo komisija balandžio 9-ąją nusprendė, kad privalomas kainų nurodymo litais ir eurais laikotarpis nebus pratęstas.

„Mes manome, kad reikėtų laikytis Europos Komisijos rekomendacijų, ir skatiname verslininkus savo noru pratęsti informavimą apie prekių ir paslaugų įkainius dviem valiutomis – litais ir eurais – bent iki šių metų galo. Manau, kad tai išgirdę dauguma pirkėjų lengviau atsidus“, – sakė Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso prezidentė.

Tokiai Lietuvos vartotojus ginančių organizacijų iniciatyvai pritaria ir Lietuvos prekybos įmonių asociacija (LPĮA). Šios asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas džiaugiasi, kad mūsų šaliai pavyko sklandžiai įsivesti naują valiutą. Visgi, anot jo, prekybininkams svarbiausias indikatorius – vartotojas.

„Jei to reikia mūsų pirkėjams, prekybininkai yra pasirengę palengvinti vartotojų orientavimąsi kainose ir skelbti jas dviem valiutomis. Šio laikotarpio pratęsimas nesukels mums papildomų rūpesčių, tačiau, tikiu, bus naudingas didelei daliai mūsų pirkėjų“, – sako Laurynas Vilimas, LPĮA vykdantysis direktorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(12)
(5)
(7)

Komentarai (15)