Kaip musulmonai skirtingose pasaulio valstybėse gina moterų teises  (2)

Dažnai žiniasklaidoje ir kasdieniame gyvenime visi musulmonai priskiriami „Islamo pasauliui“ arba „musulmonų bendruomenei“ ir pamirštama, kad tarp skirtingose valstybėse gyvenančių tikinčiųjų egzistuoja dideli skirtumai, kuriuos lemia kultūrinis ir politinis kontekstas, rašo „The Atlantic“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pew Forum on Religion and Public Life“ apklausė daugiau nei 38 tūkst. musulmonų 39 pasaulio valstybėse. Jų teiravosi apie požiūrį į moralę, politiką, teisingumą ir lyčių ryšius. Tyrimas daug atskleidžia apie skirtingą musulmonų požiūrį į šias temas, tačiau bene geriausiai skirtumus parodo jų požiūris į moteris. Paaiškėjo, kad musulmonų požiūris į moteris labai priklauso nuo to, kur jie gyvena. Valstybės, kuriose vykdytos apklausos, yra suskirstytos į geografines teritorijas, ir šie regioniniai skirtumai yra akivaizdūs. Pavyzdžiui, Afganistane net 94 proc. musulmonų teigia, kad moteris turi paklusti savo vyrui. Kosove – liberalesnėje valstybėje, kurioje taip pat daugumą sudaro musulmonai, – šis skaičius siekia 34 proc. Musulmonai iš Balkanų šalių, Centrinės Azijos ir dalies Šiaurės Afrikos valstybių taip pat žymiai labiau remia moters teisę į skyrybas: Iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos, palestiniečių teritorijose gyvenantys musulmonai yra labiau linkę palaikyti lygias paveldėjimo teises savo sūnums ir dukterims.

Šio tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad musulmonės ne visada yra labiau remiančios didesnes moterų laisves nei musulmonai vyrai. Pavyzdžiui, į klausimą, ar plaukų dengimas turėtų būti moterų teisė apsispręsti, 12-oje valstybių iš 23 musulmonės tam pritarė labiau nei vyrai. Tačiau likusiose 11-oje skirtumų tarp vyrų ir moterų šiuo klausimu beveik nebuvo.

Apklausų metu taip pat atskleista, kad dauguma musulmonų nemato didelės įtampos tarp religingumo ir gyvenimo šiuolaikinėje visuomenėje, dauguma remia demokratiją, o ne autoritarizmą, ir absoliuti dauguma smerkia smurto išpuolius, tokius kaip savižudžių susisprogdinimai. Tačiau paaiškėjo, kad 26 proc. musulmonų Bangladeše mano, kad smurtas yra kartais pateisinamas. Taip mano ir 29 proc. Egipte bei 39 proc. Afganistane.

„Pew Forum on Religion and Public Life“ apklausa parodė, kad musulmonai JAV yra nuosaikesni ir tolerantiškesni nei bet kur kitur – žymiai mažesnė jų dalis pateisina savižudžius sprogdintojus, taip pat žymiai daugiau jų tiki, kad kitų religijų žmonės gali patekti į dangų.

Visą tyrimą galite paskaityti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (2)