IS belaisvės: „Mus prievartaudavo iki penkių kartų per dieną“  (16)

„Islamo valstybės“ (IS) kovotojai ir toliau laiko nelaisvėje šimtus moterų ir merginų, kurios nuolat patiria seksualinę prievartą. Apie seksualinės vergijos problemą IS kontroliuojamose teritorijose imta kalbėti dar prieš metus, kada tūkstančiai jezidų pateko į džihadistų nelaisvę. Šiandien dauguma jų vis dar yra nelaisvėje ir naudojamos kaip sekso vergės. Britų televizijos BBC žurnalistai Londone pasišnekėjo su trimis merginomis, kurios sugebėjo ištrūkti iš nelaisvės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jezidai – kurdų etnokonfesinė grupė. VII amžiuje jie atmetė peršamą islamą ir išliko saulės garbintojais iki XII-XV amžių, kai buvo suformuota unikali religija, paremta zoroastrizmo, judaizmo, krikščionybės, islamo ir manicheizmo elementais. Šią religiją – jezidizmą (arba jazidizmą) – patys jezidai vadina šarfadinu. Bet islamistai jezidus laiko velnio garbintojais.

Kai pernai vasarą teroristai užgrobė Šiaurės Irako teritorijas, jie praminė jezidizmą išpažįstančius žmones „velnio pasekėjais“. „Jie atskyrė vyrus nuo moterų ir vaikų. Vyrus išsivežė ir vėliau sušaudė. Aš turiu septynis brolius: vienam pavyko pabėgti iš nelaisvės, kiti šeši dingo be žinios“, – dalijasi prisiminimais viena iš merginų.

„Emyrai mums pasakė, kad mes turime tapti musulmonais ir išsižadėti savo religijos. Jie pasakė, kad mūsų religija tinka ne žmonėms, o tik gyvuliams. Mums prigrasino, kad būsime nužudytos, jeigu neatsiversime į islamą. Jie iš karto nužudė vyresnius vyrus, kurie atsisakė tapti musulmonais, nupjaudami galvas gatvės viduryje“, – pasakoja kita 20-metė, buvusi džihadistų nelaisvėje.

Pasak merginų, jos nuolat kentė seksualinę prievartą. Jauniausios ir gražiausios vergės atitekdavo emyrams ir „Islamo valstybės“ vadovams. „Mus prievartaudavo iki penkių kartų per dieną“, – prisipažįsta viena nukentėjusių.

Pasaulio žiniasklaida jau ne kartą pranešė apie IS teroristų žvėriškumus ir seksualinius nusikaltimus prieš moteris. Štai birželio pabaigoje sužinota, kad dalį Sirijos ir Irako teritorijų užkariavusios IS vadovybė išleido taisyklių rinkinį. Šios taisyklės leidžia, tarp kitko, tuoktis su devynerių metų mergaitėmis ir turėti nepilnamečių vergių. Tai įvyko didėjant vadinamojo sekso džihado populiarumui Europos jaunimo tarpe. (Sekso džihadu vadinamas musulmonių vykimas į „Islamo valstybę“ teikti teroristams lytines paslaugas ir taip kelti jų moralinę dvasią – Red.).

IS sostinėje Rakoje pasirodė plakatai, raginantys miesto gyventojus atiduoti savo netekėjusias dukteris kovotojų žiniai, kad merginos „galėtų atlikti savo pareigą sekso džihade“. Toms, kurios atsisakys, gresia bausmė pagal šariato įstatymus.

Leidinys taip pat pranešė, kad teroristinė organizacija priėmė dar vieną taisyklių rinkinį. Šios taisyklės leidžia musulmonui tuoktis su mergaitėmis, kurioms daugiau kaip devyneri metai, jos taip pat leidžia santykiauti su verge, kuri lytiškai dar nesubrendusi. Kaip pažymi „The Daily Mail“, pakelbtos taisyklės kai kuriuos IS kovotojus apstulbino.

Šių metų balandį IS kovotojai paleido iš kalėjimo apie 200 moterų ir merginų, kurios nelaisvėje praleido aštuonis mėnesius. Visą tą laiką iš kalinių buvo tyčiojamasi ir jos buvo prievartaujamos. Vienai nukentėjusiai mergaitei suėjo tik devyneri metai. Ją žagino ne mažiau kaip dešimt vyrų, ji pastojo.

Apie jauniausią seksualinės prievartos auką, kurią skriaudė islamistai, kovojantys Irako ir Sirijos teritorijoje, pranešė pabėgėlių stovyklose pabuvoję savanoriai. Jie nuogąstavo, kad mergaitė dėl jauno amžiaus ir bendros organizmo būklės po patirtų kančių gimdydama gali mirti. „Netgi Cezario pjūvis jai yra mirtinai pavojingas“ – sakė kanadiečių humanitarinės misijos atstovas Yousifas Daoudas.

Rugpjūtį spaudos atstovams pavyko apklausti kelias buvusias kalines, kalėjusias Mosulo Badush kalėjime Irake. Jos tvirtino, kad ten laikoma iki kelių tūkstančių moterų: krikščionių, tiurkų kilmės musulmonių ir šimtai kurdų genčių atstovių.

Kiekvienai kalinei kalėjimo administracija leido pasirinkti: arba tekėti už musulmono, kuris moka už „nuotaką“ nuo 25 iki 150 dolerių, arba „gyvai pūti“ už grotų ir būti seksualiai išnaudojamai.

Vienai merginai pavyko paskambinti savo motinai, kuri buvo laisvėje. Nukentėjusioji papasakojo, kad ją kelias valandas prievartavo dešimtys vyrų. Daugelis nukentėjusių yra nepilnametės, o jauniausiai iš jų, kaip tuomet buvo skelbiama, sukako tik 14 metų.

Kai kurias kalines viešai prievartavo grupiniu būdu ir mušė. Tuo pačiu jas vertė priimti islamą. „Islamo valstybė“ (IS) – tarptautinė islamistų teroristinė organizacija, kuri susikūrė 2006 metais, atsiskirdama nuo „Al Qaeda“. Labiausiai IS sustiprėjo veikdama Sirijos teritorijoje, kur šios grupuotės kovotojai kariavo prieš vyriausybines pajėgas. 2014 metais grupuotė labai suaktyvino savo veiklą Irake. Ten IS užgrobė dideles teritorijas. Veikiai islamistai pareiškė apie vadinamojo Islamo kalifato sukūrimą jų kontroliuojamose teritorijose Sirijoje ir Irake. Teroristų gretose kovoja samdiniai iš įvairių šalių, tarp jų, kaip teigia portalas „newsru.com“, ir iš Rusijos.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(3)
(27)

Komentarai (16)