Norvegai rado išeitį iš migrantų krizės – pabėgėlius siųs į atokų Svalbardo salyną  (8)

Norvegijos politikai svarsto naują idėją, kur apgyvendinti migrantus. Jie sumanė, kad pabėgėlius galima išsiųsti į Svalbardą – Arkties vandenyne esantį salyną, kuriame šiuo metu baltųjų meškų yra daugiau nei žmonių, rašo „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vietiniai atstovai tikisi, kad Svalbardas galėtų priimti ir apgyvendinti migrantus. Šiuo metu ten gyvena 2,6 tūkst. žmonių ir 3 tūkst. baltųjų meškų. Vietiniuose pranešimuose skelbiama, kad partija paprašė Svalbardo gubernatoriaus išsiaiškinti, ar toks planas gali būti legaliai įgyvendintas.

Jis gali žlugti dėl to, kad salynas nepriklauso Šengeno zonai, tad gali kilti sunkumų priimant žmones. Vis dėlto pranešama, kad paaiškėjus, jog toks sumanymas neprieštarauja įstatymams, politikai yra nusiteikę dirbti iš peties, kad kuo greičiau jį įgyvendintų.

Daug šiose salose gyvenančių žmonių dirba anglių kasybos įmonėse. Bet šis darbas nėra užtikrintas – neseniai vienas pagrindinių šalies darbdavių, „Store Norske“ anglių kasykla, paskelbė, kad ketina atleisti 150 darbuotojų.

Anot politikų, kurie sumanė šią idėją, įrengus pabėgėlių centrą atsirastų naujų darbo vietų. Be to, toks sprendimas padėtų šaliai išpildyti savo moralinę prievolę migrantams: „Žinoma, kad priėmimo centras sukurtų naujų darbo vietų, tačiau tai yra tik daug svarbesnio reiškinio nei anglių kasyba, kuri nėra didžiausias mūsų rūpestis, teigiamas padarinys.

Europą slegia krizė ir būtent šis laikotarpis yra mūsų vertybių bei etinių standartų išbandymas“, – sakė salyno Žaliosios partijos vadovas Vårtas Landas.

Praeityje vienintelė partija, kuri siūlė apgyvendinti žmones salose, buvo prieš imigraciją nusiteikusi Pažangos partija. Gegužę vienas partijos narys pasiūlė išsiųsti 10 tūkst. migrantų į salas, tačiau vėliau atsiėmė savo pareiškimą ir pasakė, kad tokiu būdu tik norėjo parodyti, kad šalyje nėra daug vietos. Dešiniųjų pažiūrų politikai anksčiau siūlė, kad salos būtų naudojamos kaip kalinių stovykla narkomanams ir nusikaltėliams.

Dar neaišku, ar Norvegija galės išsiųsti migrantus į Svalbardą dėl specialaus salyno statuso. Bet politikai deda viltis, kad migrantai ten iš tiesų palengvintų žmonių darbą ir gyvenimą.

Žaliosios partijos atstovai tikisi pasinaudoti 1920 metais pasirašyta Svalbardo sutartimi, kad galėtų žmones išsiųsti į salas. Šią sutartį pasirašė daugiau nei 40 šalių. Ja salynas buvo pripažintas Norvegijai, tačiau buvo numatyta, kad visos sutarties dalyvės turi vienodas teises užsiimti ten komercine veikla.

Sirija šios sutarties nepasirašė, tačiau Afganistanas pasirašė. Tad politikai viliasi, kad specialus užsieniečių statusas salose leis joms lengviau priimti pabėgėlius.

Tai būtų jau ne pirmas kartas, kai norvegai priima migrantus dėl skylės įstatymuose. Praėjusį mėnesį paaiškėjo, kad kai kurie žmonės į šalį įvažiuoja dviračiais, taip apeidami draudimą pabėgėliams sieną kirsti pėsčiomis ar kitų žmonių automobiliuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(41)
(8)
(33)

Komentarai (8)