Jauno lietuvio sėkmė: vos dvylikos, tačiau jau turi verslą internete  (7)

Dauguma paauglių prisėdę prie kompiuterio žaidžia. Tik ne Edvinas Dambrauskas: jis kompiuterio ekrane rašo programines eilutes, kuria dizainą ir iš viso to užsidirba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvylikametis iš Šėtos (Kėdainių r.) sugeba užsidirbti ne tik kišenpinigių, bet ir pinigų išmaniajam telefonui bei kitiems elektronikos įrenginiams.

Iš pažiūros jis niekuo nesiskiria nuo kitų: mokosi septintoje klasėje, mėgsta kūno kultūrą, matematiką ir „lengvas“ pamokas, tokias kaip dailė, muzika, po pamokų lanko kūno kultūros būrelį ir sporto salę.

Vis dėlto vienas laimėjimas išduoda, kad jaunuolis kitoks nei bendraamžiai: anksčiau jis užėmė pirmąją vietą Kėdainių rajono informacinių technologijų olimpiadoje, 5–6 klasių grupėje.

Pramoko savarankiškai

Kol brolis ir kiti draugai žaidžia kompiuteriu, Edvinui tai – darbo įrankis. Jis ekrane šifruoja elektroninės erdvės burtažodžius: HTML, CSS, PHP, RWD. Jei jie jums nieko nesako, paaiškinsime paprasčiau: vaikinas kuria interneto tinklalapių dizainą ir juos programuoja.

Kompiuteriu ir telefonu Edvinas pradėjo naudotis mokydamasis pradinėse klasėse, o prieš trejus metus užklydęs į vieną diskusijų forumą internete susidomėjo internetiniu dizainu.

Įdomiausia, kad tinklalapių kūrimo paslaptis jis gvildena pats, niekieno nepadedamas, o jei ko nesupranta, ieško paaiškinimų ar pamokų internete.

Pirmas atlygis – penki eurai

Pirmąjį užsakymą pradedantis verslininkas gavo vasaros viduryje. „Reikėjo sukoduoti dizainą diskusijų forumui. Pirmasis darbas buvo savotiškas išbandymas, turėjau šio to išmokti. Dirbau apie dvi dienas.

Tuomet atsidariau „Paysera“ sąskaitą ir buvau labai laimingas, nes pirmasis uždarbis dvylikamečiui yra labai gerai, nors suma siekė vos 5 eurus“, – prisiminė Edvinas.

Nuo tada jaunuoliui buvo patikėta dar per tuziną projektų. Užsakovai jį atranda per asmeninį tinklalapį, informacinių technologijų (IT) diskusijų forumuose arba pagal ankstesnių klientų rekomendacijas.

Dažniausiai Edvinas kuria interneto svetaines, parduotuves, forumus, koduoja jų dizainą, kuria logotipus ir, kaip pats teigė, sulig kiekvienu atliktu darbu išmoksta šio to nauja.

Uždarbį jis išleidžia ne tik įvairioms smulkmenoms, elektronikai, drabužiams, bet ir išmaniajam telefonui, už kurį moka pats.

Ieško bendraminčių

Nors užsakymų stygiumi septintokas nesiskundžia, jis puikiai supranta, kad vienas lauke – ne karys.

„Norėčiau susirasti keletą bendraminčių – su jais įkurtume kokią nors studiją, pasiskirstytume darbus, turėtume reklamos. Įgautume pasitikėjimo, turėtume daugiau užsakymų ir galėtume tobulinti savo įgūdžius“, – ateities planus piešė E.Dambrauskas.

Deja, tarp savo draugų bendraminčių Edvinas neturi – vieni apskritai nesupranta, kuo jis užsiima, kitiems smagiau kompiuteriu paprasčiausiai žaisti. Užtat tėvai į sūnaus veiklą žiūri rimtai, ragina tobulėti ir net rečiau priekaištauja, kad jis ilgai užsisėdi prie kompiuterio.

Edvinas pripažino, kad prie kompiuterio kartais praleidžia ne vieną ir ne dvi valandas, o dėl darbo teko aukoti ir laisvalaikį. Todėl dabar stengiasi atidžiau planuoti laiką, kad spėtų ir su bendraklasiais pabūti, ir pasportuoti. Vis dėlto didžiausių galimybių jis įžvelgė ne sporto salėje, o internete.

„Norėčiau sukurti ką nors gero, įdomaus, tarkime, įdomų socialinį tinklą, tokį populiarų kaip „Facebook“.

O jei galėčiau susitikti su jo įkūrėju Marku Zuckerbergu, pasiteiraučiau, nuo kelerių metų jis užsiima IT ir nuo kokios programavimo kalbos pradėjo“, – aiškino dvylikametis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(62)
(24)
(38)

Komentarai (7)