Atvykome „atgal į ateitį“: kokios filmo prognozės išsipildė?  (0)

Galiausiai mes pasiekėme laiką, kuris buvo vaizduojamas garsiajame 80-ųjų metų filme „Atgal į ateitį II“: 2015 metų spalio 21 diena. Tad kiek gi filmo pranašysčių jau išsipildė, o kiek dar teks ilgiau palaukti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mes jau čia, bet Roberto Zemeckio filmo „Atgal į ateitį“ mėgėjai puikiai žino, kad klausti reikia ne „kur gi mes esame?“, o „kada gi mes esame?“.

Šią svarbią pamoką filmo veikėjas Martis Makflajus išmoko iš išradėjo Emeto Brauno, kai šis 1985 metų filme jam pirmą kartą parodė laiko mašiną „Delorėja“ ir su ja išsiuntė šunį vardu Einšteinas vieną minutę į ateitį.

Šie metai filmo „Atgal į ateitį“ gerbėjams svarbūs net dėl kelių priežasčių. Visų pirma liepą buvo švenčiamas filmo trisdešimtmetis. Be to, M.Makflajus su mašina iki 88 mylių per valandą įsibėgėja spalio 26 dieną.

Na, o svarbiausia, kad į ateitį vaikinas su daktaru atvyksta būtent 2015 metų spalio 21 dieną. Pagaliau šią dieną išvydome ir mes, rašo „The Scandinavian Traveler“.

Ateitis prognozės

Tikrieji 2015 metai nevisiškai tokie, kokius įsivaizdavo filmo kūrėjai. Vis dėlto daug ten vaizduojamų idėjų iš tikrųjų buvo įgyvendintos, tik galbūt šiek tiek kitokiu pavidalu.

„Atgal į ateitį“ pranašavo striukes, kurios pačios save išdžiovina, batus, kurie patys užsiveržia, dvigubus kaklaraiščius, 3D filmų technologijas, robotus padavėjus nostalgija dvelkiančioje 80-ųjų metų kavinukėje, pirštų antspaudais patvirtinamą tapatybę, gėrimą „Pepsi Perfect“, virtualius langus, išmaniuosius laikrodžius, kurie praneša labai tikslią orų prognozę, didelius plokščiaekranius televizorius ir vaizdo skambučius.

Be to, filme mokslininkas apsilanko atjauninimo klinikoje, kad įgautų jaunatvišką spindesį.

„Jie išlygino kai kurias mano raukšles, sutvarkė plaukus, perpylė kraują bei pakeitė mano blužnis ir gaubtinę žarną“, – apie apsilankymą klinikoje vienoje „Atgal į ateitį II“ scenoje pasakojo E.Baunas.

Tad galima sakyti, kad kai kuriais atvejais filmo kūrėjai prašovė, o kai kuriais buvo arti tiesos. Vis dėlto daugybė jų prognozių pataikė tiesiai į dešimtuką.

Išmanieji drabužiai

Tie atvejai, kuriais filmo kūrėjai nepataikė bandydami nuspėti ateitį, atskleidė, kad bandant nuspėti ateitį neužtenka tiesiog išplėsti jau turimas žinias apie dabartį.

Pavyzdžiui, filme vaizduojama, kad faksas yra įrengtas namo sienose. Šiandien mažai kas dar naudoja faksą, tačiau 1985 metais jis buvo toks pat populiarus kaip automobiliuose įmontuotitelefonai.

Be to, kol kas dar tikrai nebuvo sukurta 19 filmo „Nasrai“ (Jaws) dalių, o teisingumo sistemoje reikalus vis dar tvarko teisininkai.

Bet sąrašas dalykų, kuriuos filmas sugebėjo numatyti teisingai yra išties įspūdingas, ypač jei paliekama daugiau vietos interpretacijai.

Deja, taip ir nesulaukėme striukių, kurios pačios save išdžiovina, tačiau „Nike“ paskelbė, kad šiais metais pristatys batus, kurie patys užsiveržia. Išmanieji drabužiai šiandienos pasaulyje neabejotinai yra vyraujanti idėja.

Viena svarbiausių filmo ateities vizijos detalių yra skraidantys automobiliai. Mokslininkas tikino M.Makflajų, kad įsibėgėti iki 88 mylių per valandą greičio jie galės net ir trumpame keliuke, nes ten, kur jie keliauja – keliai išvis nereikalingi.

Šiandien pakėlę akis į dangų tikrai neišvysime daugybės dūzgiančių automobilių, bet kai kurios įmonės kuria važinėjimui skirtas transporto priemones, kurios gali ir skristi.

3D filmų technologijos gerokai pažengė į priekį, tačiau kitaip, nei vaizduojama „Atgal į ateitį“, šių dienų žiūrovams vis dar tenka užsidėti specialius akinius.

Kalbant apie akinius, technologijos, kurios leidžia žiūrėti televiziją ir atsiliepti telefonu su akiniais jau yra sukurtos ir galimai išpopuliarės, kai visuomenė bus jiems pasiruošusi.

Durų spyna, kuri atsirakina prilietus pirštu jau yra pardavinėjama ir ją nesunkiai galima įsigyti internetinėje parduotuvėje „Amazon.com“.

Filmo personažai 2015 metais mėgaujasi sodos gėrimu „Pepsi Perfect“, kuris netrukus taip pat išvys dienos šviesą tikrajame pasaulyje. „CNET“ skelbia, kad internete bus parduodama 6,5 tūkt. šio gėrimo buteliukų.

Išmanieji laikrodžiai ir vaizdo skambučiai

2015 metais tikrai nesunku atrasti nostalgija dvelkiančią 80-tųjų kavinukę. Bet tam, kad jus aptarnautų robotas, tektų nukeliauti į Kinijos Džedziango provincijoje įsikūrūsį Ningbo miestą.

Vis dėlto Nyderlanduose ir JAV jau veikia automatizuotos degalinės, kuriose robotai įpila kurą.

Filme mokslininkas pažvelgia į savo išmanųjį laikrodį, kad sužinotų, kada tiksliai nustos lyti. Šiais laikais tą patį galima padaryti su „Apple Watch“ ir „Dark Sky“ programėle.

Dideli plokščiaekraniai televizoriai mūsų laikais tapo visiškai įprasti. Kojos Iš namų neiškeldami šiuolaikiniai žmonės gali ne tik bendrauti vaizdo skambučiais, bet ir atsiskaityti savo kreditine kortele.

Virtualūs langai taip pat jau egzistuoja. Yra net „Youtube“ kanalas „Scenery Channel“, kurį ypač mėgo Dženifer Parker.

E.Braunas filme apsilanko atjauninimo klinikoje, kurioje jam pakeičia kai kuriuos organus. Mažai kas ryžtųsi pakeisti savo vidinius organus kaip įprastą sveikatos priežiūros rutinos dalį, bet šiuolaikiniai medikai išties sėkmingai atlieka sudėtingas organų persodinimo operacijas.

Skraidlenčių karštinė

Bet iš visų filme vaizduojamų ateities išradimų, internete didžiausias audras sukėlė skraidelntė, kuri yra riedlentės formos, tačiau sklando ore.

Šiuo atžvilgiu, vietoj to, kad paprasčiausiai numatytų ateitį – filmas sukūrė ateitį.

Vaikučiai, kurie svajojo apie skraidlentes, užaugo, įsidarbino technologijų įmonėse ir pavertė savo vaikystės svajonę – realybe.

Rugpjūtį mašinų gamintojas „Lexus“ pristatė savo skraidlentę. Ji naudoja magnetinę levitacijos technologiją: aukštos temperatūros superlaidinkai yra uždaryti talpose su skystu azotu, o lenta skrieja virš aikštelės, kurioje yra įrengti magnetai.

Deja, kol kas pasaulyje yra tik viena tokia skraidlentėms pritaikyta aikštelė, kuri yra pagaminta specialiai „Lexus“.

Tuo tarpu „Hendo“ sukūrė miniatiūrinę savo skraidlentės beta versiją. Ji naudoja variklius, kad sukurtų stumiantį magnetinį lauką virš metalų, kurių sudėtyje nėra geležies. Bet kol kas šie varikliai gali veikti tik 15 minučių.

Galiausiai, iš visų naujovių, kurias įsivaizdavo filmo kūrėjai, dviejų dalykų tikraisiais 2015 metais nėra nei kvapo: mažyčių dehidratuotų picų, kurios hidratoriuje išsiplečia iki šeimyninių picų dydžio, ir dvigubų kaklaraiščių. Panašu, kad kol kas vyrams pakanka ir vieno.

„Tikriausiai jūs tam dar nepasiruošę. Bet jūsų vaikams tai labai patiks“, – pirmajame „Atgal į ateitį“ filme sakė Martis Makflajus. Galbūt tokia frazė yra tinkama ir šiuo atveju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(60)
(5)
(54)

Komentarai (0)