Reuters ataskaita: 80% Sirijos teritorijos, kurią atakuoja RF aviacija, Islamo valstybė (IV) nekontroliuoja  (7)

Beveik 80 procentų RF aviacijos sunaikintų taikinių yra rajonuose, kurių IV nėra užėmusi. Tokią išvadą padarė Reuters analitikai, pabrėždami, kad jų tyrimo rezultatai paneigia RF Gynybos ministerijos (RFGM) tvirtinimus, kad Maskva neva bombarduoja išskirtinai IV smogikų pozicijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal analizę, dauguma smūgių nukreipta į teritorijas, kurias kontroliuoja grupės, veikiančios prieš Sirijos prezidentą Bašarą al Asadą. Tarp jų — ne tik vietinės Al Qaeda atšakos ekstremistai, bet ir nuosaikiosios Sirijos opozicijos kovotojai, kuriuos palaiko Vašingtonas ir jo sąjungininkai.

Agentūros ataskaitoje teigiama, kad iš 64 vietų, kurios RF karinės žinybos žemėlapiuose buvo pažymėtos kaip aviacijos smūgių taikiniai, IV teritorijoje daugių daugiausia buvo 15, o kiti su ja nesusiję. Tai matoma iš JAV Karinių tyrimų instituto kartografinių duomenų, kuriuose yra informacija apie Sirijoje kariaujančių šalių pozicijas.

Rusijos žurnalistas, karo ekspertas Aleksandras Golcas taip pat pareiškė, kad Maskva kaunasi ne tiek su IV, kiek su kitomis opozicinėmis grupėmis. Aukštas vakarų diplomatas Niujorke taipogi pareiškė, kad 85 procentai Rusijos oro smūgių nukreipti, nesusijusias su IV.

Agentūros duomenys sutampa su Baltųjų rūmų ir NATO sąjungininkų tvirtinimais, kad Rusijos įsikišimas Sirijoje, kur ji atlieka stambiausią nuo SSRS žlugimo karinę operaciją užsienyje, nukreiptą palaikyti Asadą, kuris antradienį atskrido į Maskvą padėkoti Putinui už karinę intervenciją.

Kiti galimi Maskvos motyvai — pastangos įtvirtinti strateginį placdarmą Artimuosiuose Rytuose ir pademonstruoti save kaip globalią karinę imperiją, kai santykiai su Vakarais pablogėjo iki posovietinio minimumo dėl RF karo prieš Ukrainą ir Krymo aneksijos.

Kremliaus valdininkai tokius kaltinimus atmetė ir nesyk pabrėžė, kad oro smūgiai nukreipti būtent prieš IV, o taip pat kitas grupes, kurias jie priskiria islamo teroristams. Jų tvirtinimu, Maskva ir Vakarai kovoja prieš bendrą priešą.

Kaip bebūtų, Rusijos atliekamų bombardavimų Sirijoje vaizdas byloja ką kita.

Nuo rugsėjo 30 dienos RF KOP atliko 780 karinius skrydžius ir atakavo beveik 800 objektų Sirijoje. Tačiau, pavyzdžiui, pirmadienį nė vienas iš šešių taikinių, pažeistų Rusijos pažymėtose vietose, nebuvo IV kontroliuojamoje zonoje. Golco nuomone, pagrindinis šių smūgių tikslas — antžeminės Asado operacijos palaikymas.

Tuo tarpu RFGM komentarų užsienio korespondentams neteikia.

JAV karinės vadovybės teigimu, nuo rugsėjo 30 iki spalio 19 dienos jų vadovaujama koalicija atliko 84 oro smūgius būtent į IV pozicijas 13 skirtingų Sirijos vietų. Kitaip, nei RF karinės kampanijos smūgiai, amerikiečių ir arabų sąjungos smūgiai buvo sutelkti šiauriniuose ir rytiniuose Sirijos regionuose, kur IV kontroliuoja didelius plotus.

Reuters darbuotojai pabrėžia, kad jų analizės objektu buvo tik tos Sirijos teritorijos, kurias kaip KOP taikinius įvardino patys RF kariškai. Užtikrintai žinoma, kad bent jau teritorijos vakariau Latakijos, o taip pat Idlibo provincijos apylinkės, ne kartą užfiksuotos RFGM vaizdo įrašuose, fotografijose ir kituose dokumentuose, IV nepriskiriamos. Vienintelė teritorija, kurią bombarduoja RF KOP ir kurią dalinasi IV bei antiasadiškųjų sukilėlių grupės — Aleppo provincija.

Palaikomos RF KOP, Sirijos vyriausybinės pajėgos pradėjo puolimą prieš sukilėlius Homse, Hama'oje, Latakijoje, Alepo, Idlibo ir kitose Sirijos provincijose.

Iš viso per tris bombardavimo savaites RF karinė kampanija nusinešė 370 žmonių gyvybes, trečdalis iš kurių — civiliai, pranešė Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija. Sirijos opozicija aršiai priešinasi atakoms atlaiko priešininkų spaudimą, taip pat ir prieštankiniais pabūklais, tačiau praradimai nemenki: pastarosiomis dienomis nuo RF aviacijos smūgių žuvo keletas sukilėlių vadų.

Priminsime, kad Sirijos vyriausybinė armija, palaikoma kovotojų iš Irano ir Libano Hezbolah, pradėjo antžeminių puolamųjų operacijų seriją prieš sukilėlius rajonuose, laikomus opozicijos vakarinėje ir šiaurės vakarinėje Sirijos dalyje, iš karto, kai rugsėjo 30 dieną regione prasidėjo karinė RF KOP kampanija.

Anksčiau pranešta, kad Sirijos sukilėliai atrėmė dar vieną ataką į Aleppo iš Bašaro Asado režimo pajėgų pusės. Nuosaikiosios opozicijos aktyvistams pavyko tame rajone atremti puolančias proasadiškasias pajėgas – Sirijos vyriausybės armija, Irano spec. paskirties daliniai, Hezbolah kovotojai ir RF aviacija, – ir likviduoti 35 priešininko kareivius, 5 tankus ir 3 šarvuotus transporterius. Valdančiojo režimo priešininkams pavyko šalia Karasi kaimo numušti rusišką bepilotį lėktuvą.

Maskva ir Vašingtonas Sirijoje vykdo atskiras, nepriklausomas viena nuo kitos, karines operacijas. Putinas nusiteikęs trūks plyš apginti Asado režimą. Baltieji rūmai su arabų sąjungininkais jau ne pirmą dieną ragina Kremlių keisti planus ir pradėti daryti tai, ką oficialiai pareiškė RF Gynybos ministerija — kovoti su IV teroristais.

Александр Кушнарь
Newsader

 

(20)
(0)
(20)

Komentarai (7)