Ar padės Kinijai vieno vaiko politikos atšaukimas?  (2)

Pagrindinė dienos naujiena: Kinija atsisako vieno vaiko politikos – tikriausiai žiauriausio šiuolaikinės istorijos socialinio eksperimento. Kodėl Kinijos valdžia nusprendė atšaukti ilgiau, nei 30 metų galiojusius apribojimus ir kokią įtaką toks žingsnis turės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė dienos naujiena: Kinija atsisako vieno vaiko politikos – tikriausiai žiauriausio šiuolaikinės istorijos socialinio eksperimento. Kodėl Kinijos valdžia nusprendė atšaukti ilgiau, nei 30 metų galiojusius apribojimus ir kokią įtaką toks žingsnis turės?

Kodėl Kinija atšaukė vieno vaiko politiką?

Šis sprendimas akivaizdžiai rodo, kad šalies valdžiai nerimą kelią rimtos problemos, su kuriomis jau susidūrė ekonomika: darbo jėgos mažėjimu, visuomenės senėjimu ir gimstamumo mažėjimu. Kinijoje dirbančiųjų 2012 metais sumažėjo 3,45 milijonais, 2013 m. – 2,44 mln ir dar 3,71 mln 2014 metais.

Dėl vieno vaiko politikos šalyje smarkiai išsikreipė moterų ir vyrų skaičiaus santykis: kinai norėjo, kad vienintelis vaikas būtų berniukas ir dėl to dabar 20–30 mln kinų negali rasti sau žmonų.

Kinijos valdžios vertinimu, ši politika neleido gimti 400 mln vaikų. Gimstamumas per pastaruosius 20 metų sumažėjo beveik perpus ir dabar yra 1,5 vaiko moteriai. JTO prognozuoja, kad 2050 metais Kinijoje bus 440 milijonų gyventojų, vyresnių, nei 60 metų – tai trečdalis dabartinės šalies populiacijos.

Kokią įtaką šis sprendimas padarys ekonomikai?

Yra ne viena versija. Kai kurių komentatorių nuomone, partijos pozicijos permainos yra didžiulės ir lemtingos, visgi daugelis pažymi, kad šių permainų pasekmės nebus nei staigios, nei tokios jau ryškios. Visai gali būti, kad Kinija susens pirmiau, nei praturtės.

Richardas Clarida'as, Pimco strategas, pabrėžia, kad teigiamas vieno vaiko politikos atšaukimo efektas Kinijoje pasireikš po 15–20 metų. Steve'as Tsangas, šiuolaikinės Kinijos tyrimų profesorius Nottinghamo universitete (JK) priduria, kad, nors Komunistų partijos sprendimas – judėjimas „teisinga kryptimi“, pagerinsiantis Kinijos žmogaus teisių statistiką, jo įtaka bus menkesnė, nei atrodo: daugelis kinų ir patys nenori turėti dviejų vaikų, be to, taip kalba ne tik miestų, bet ir kaimų gyventojai, kur jau buvo leista susilaukti antro vaiko (jei pirmasis buvo mergaitė arba neįgalus).

Wang Feng, demografijos ekspertas, Financial Times pareiškė, kad vieno vaiko politika neturėjo prasmės visai arba turėjo laba mažai: gimstamumo sumažėjimas Kinijoje vyko ir be jos. Gimstamumo lygis per devynis metus iki vieno vaiko politikos įvedimo, sumažėjo nuo 5,8 vaikų 1970 metais iki 2,8 vaikų 1979 m. „Skelbimas apie vien vaiko politikos atsisakymą baigė ilgiausią ir brangiausią gimstamumo ribojimo projektą žmonijos istorijoje, tačiau jis buvo atliktas per vėlai, – mano jis. – Kinijos visuomenė jos pasekmes jus dar keletą dešimtmečių“.

Ira Solomonova, World Press rubrikos redaktorė

Kaip bebūtų, žmonės – varomoji bet kokios ekonomikos jėga, ir gyventojų gausėjimas be abejo Kinijai atsilieps. Be darbingo amžiaus žmonių gausėjimo – šio efekto teks laukti bent jau 15 metų, – vieno vaiko politikos atšaukimas turės ir kitas pasekmes. Išaugs prekių ir paslaugų paklausa – nuo vaikų maisto ir sauskelnių iki išsilavinimo – taigi, padidės ir gyventojų išlaidos. Valdžios sprendimas gali pataisyti ir lyčių pusiausvyrą, paveikti būsto rinką, galų gale, padidinti gyventojų pasitenkinimo gyvenimu lygį, o tai reiškia, sumažės socialinė įtampa.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (2)